Aquest estiu encara no serà com els d’abans de la pandèmia, però la Generalitat espera que la normalitat comenci a notar-se al sector turístic. Després de l’any passat, amb escassa presència de viatgers internacionals, el Departament d’Empresa posarà el focus en atreure més estrangers durant aquesta temporada, tenint en compte que espera que el ritme de vacunació vagi avançant i les restriccions a la mobilitat es vagin reduint.
Amb la campanya Catalunya, un lloc fet a mida, el Govern vol atreure els visitants que provenen especialment de França, Regne Unit, el Benelux i Alemanya. S’espera que aquest estiu predominin els viatges a destinacions properes, on es pugui arribar amb cotxe i fer activitats a l’aire lliure. Entre els diferents tipus de destinacions que se’ls hi proposarà, destaquen Altafulla, Torredembarra, Espinelves, Canet de Mar, el pantà de Sau o els Pirineus.
Tot i que els turistes estrangers representen només la meitat, la despesa que fan supera amb escreix la dels nacionals: aporten el 85% dels ingressos. “Volem recuperar tant turisme internacional com sigui possible”, defensa el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa. El Govern preveu arribar a una despesa turística d’entre 11.000 i 13.000 milions d’euros fins a finals d’any, un 50% de la despesa de 2019, que es va situar al voltant dels 21.300 milions d’euros, tot i que té present que no s’han recuperat totes les connexions aèries.
Per fer-ho, el Departament ha engegat un pla per reactivar el sector turístic, que està dotat amb més de 6,5 milions d’euros i compta amb unes 30 accions. A banda de la campanya, que s’emportarà 3,5 milions d’euros del pressupost total, es destinaran recursos a participar en fires com Fitur o B-Travel; realitzar tallers presencials i virtuals, presentacions de la destinació i trobades comercials adreçades a operadors turístics i agències de viatges, o desenvolupar accions publicitàries.
El turisme, un sector tractor
Tremosa sosté que la crisi provocada per la covid-19 ha evidenciat el paper tractor del turisme per a l’economia. “Hem tingut un any de no turisme i hem vist l’impacte que té, no només en la restauració i els hotels, sinó també en el comerç o el sector immobiliari”, exposa.
Format per més de 78.000 empreses, la majoria pimes, el sector turístic ha estat un dels més afectats per la pandèmia, però Tremosa subratlla que serà clau per a la recuperació. Més enllà de les campanyes que impulsi el Govern, cal concretar altres aspectes, com la implantació d’un passaport sanitari entre els estats membre o la definició d’un protocol per a la represa dels creuers a Barcelona, que el conseller assegura estarà enllestit ben aviat.