El projecte Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa vol convertir Terrassa i L’Hospitalet de Llobregat en l’epicentre d’un ecosistema integrat per les empreses, plataformes, mitjans audiovisuals, fires, festivals, universitats i centres de recerca d’aquestes indústries creatives. El Govern, a través dels departaments de Cultura i Empresa i Coneixement, situa aquesta iniciativa com a estratègica per a Catalunya, sent un dels que optarà als fons europeus, pel seu alt potencial transformador cap a una nova economia. Serà un dels projectes que el Govern presentarà per optar a les ajudes, junt amb altres iniciatives, com la de crear també a Catalunya una indústria de prototipatge i disseny de xips que sigui líder a Europa aprofitant el supercomputador MareNostrum.
Una de les potes de Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa serà l’ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, un centre de producció audiovisual de referència. Engegat l’any 2005 per l’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Generalitat, es va construir al voltant d’un antic hospital, als peus del Parc Natural Sant Llorenç del Munt. El centre compta amb més de 50.000 metres quadrats, amb quatre platós i serveis auxiliars com producció, backlots, magatzems o jardins. En aquest espai s’han gravat pel·lícules com REC 2, amb Manuela Velasco; The Pelayos, amb Daniel Brühl; Spanish Movie, amb Sílvia Abril i Leslie Nielsen, o Tengo ganas de ti, amb Maria Valverde i Mario Casas. També ha estat l’escenari de programes com Operación Triunfo i La Marató. Fins i tot, va acollir la gravació del videoclip Gipsy de Shakira, amb la participació de Rafa Nadal.
Ara, els fons europeus han de servir per ampliar aquestes instal·lacions, amb un nou centre amb sis platós de 1.500 metres quadrats, dos platós de 800 metres quadrats i un altre de 500 metres quadrats, equipats amb l’última tecnologia adaptada. La iniciativa del Govern, que té Terrassa i L’Hospitalet com a protagonistes, preveu la creació de sales de producció, estudis de sonorització i enregistrament de podcasts, un clúster d’empreses o espais d’incubació i cotreball. També es volen desenvolupar espais per crear continguts interactius, un laboratori de projectes que impliquin intel·ligència artificial, 5G i robòtica, i espais d’assessorament, formació, captació empresarial i de professionalització de la indústria audiovisual i la del videojoc.
El Govern aspira a impulsar així l’espai de platós més innovador d’Europa, atreure empreses d’àmbit global que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional, i crear un entorn de treball comú. A banda de l’ampliació del Parc Audiovisual, L’Hospitalet podrà posicionar-se en aquest nou hub, gràcies al seu Districte Cultural, un niu d’artistes i creadors que cada cop s’enforteix més; al Centre d’Innovació i Formació per a l’Ocupació (CIFO), centre de referència d’arts gràfiques, o la Torre Barrina, equipament públic que dona suport tècnic multimèdia a projectes socials, educatius i comunitaris. A més, de cara a l’any que ve, el recinte de Fira de Barcelona a la ciutat que lidera Núria Marín acollirà la fira ISE, una de les trobades tecnològiques més grans del món centrada en el sector audiovisual, que fins ara se celebrava a Amsterdam.