Visitant utilitzant la nova eina de realitat augmentada, batejada com 'La Talaia de Barcelona'.

La Catedral convida a mirar Barcelona des de les altures amb realitat augmentada

La nova eina, que també incorpora intel·ligència artificial, permet descobrir fins a 45 punts emblemàtics de la ciutat, com la Sagrada Família, Santa Maria de la Mar o Montjuïc

Quan l’any 1298 van començar les obres de l’actual Catedral de Barcelona, els seus treballadors mai no s’imaginarien que feligresos i visitants acabarien la visita a les seves terrasses amb un mòbil a les mans i descobrint la ciutat gràcies a la intel·ligència artificial. Bàsicament, perquè en aquell moment no es pensava en realitats virtuals ni augmentades, sinó que només es concebia una realitat, la terrenal, i, en tot cas, també la celestial. Segles més tard, en ple 2025, la intel·ligència artificial ha envaït tots els aspectes de la vida quotidiana, i la Catedral no volia ser menys. L’edifici eclesiàstic ha estrenat La Talaia de Barcelona, una aplicació que incorpora realitat augmentada per descobrir i conèixer la història dels punts emblemàtics de la capital catalana des de la terrassa del temple.

El nom d’aquesta nova aplicació, de fet, ja és una declaració d’intencions. Talaia era el nom amb què es denominaven les torres de vigilància des que, gràcies a la seva altura i ubicació privilegiada, s’observava l’entorn. Les terrasses de la Catedral de Barcelona també ofereixen aquesta situació privilegiada ja que, des de la seva restauració a l’estiu —amb la qual es van millorar els accessos i la seguretat—, permeten fer una volta completa al temple i obtenir una vista de 360 graus de la capital catalana. Ara, a través d’aquesta nova aplicació, es pot aprofundir en la història de fins a 45 llocs emblemàtics de la ciutat, des de monuments a edificis religiosos o patrimoni natural.

La idea és que les terrasses del temple puguin convertir-se en un mirador privilegiat des del cor de la ciutat, incorporant ara també tecnologia. Així, en aquest mirador, en comptes de trobar un petit telescopi i un mapa imprès que indica els llocs més destacats d’una ciutat, només serà necessari disposar d’un mòbil i anar enfocant els diferents punts que es vulguin explorar. Una nova aplicació intuïtiva i senzilla en la qual, si es prem en la pantalla sobre els diferents punts d’interès, apareix un desplegable amb el seu nom i descripció. D’aquesta manera, través d’aquesta nova eina, es podrà obtenir més informació de la Sagrada Família, el Camp Nou o Santa Maria de la Mar, però també d’elements naturals com Montjuïc o les costes del Garraf. L’usuari també pot utilitzar l’aplicació per filtrar per tipus d’edifici i només centrar-se, per exemple, en els religiosos o en els naturals.

L’aplicació es troba disponible en set idiomes. © Guillem Roset / ACN

En dies de bon temps que permetin una òptima visibilitat, des del temple fins i tot es poden observar punts més llunyans, com l’illa de Mallorca. Santiago Bueno, degà de la Catedral de Barcelona, ha emfatitzat que les terrasses del temple ofereixen unes vistes privilegiades i són “l’únic punt públic en el cor de la ciutat que compten amb un mirador tan ampli”. Aquesta aplicació ha estat desenvolupada per l’empresa GMAV (Guies Virtuals Accessibles per a Museus), especialitzada en la creació d’audioguies per a mòbils. La companyia treballa per a museus i institucions com el Museo Nacional del Prado o la Catedral de Sevilla, i a Barcelona en monuments com el Recinte Modernista de Sant Pau, el Camp Nou o el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Per a la Catedral aquest és “un pas més en l’aposta per fer accessible el patrimoni del temple”, segons ha destacat Bueno, no només enfocada als turistes, sinó també als veïns de la ciutat que vulguin redescobrir Barcelona. De fet, des del 2018 ja treballen amb GMAV per oferir guies virtuals. L’any 2023 van fer un pas més amb la implementació de la realitat virtual amb ulleres 360 graus, i ara reforcen amb aquesta eina de realitat augmentada a les seves terrasses, que també se serveix del GPS per situar la posició del visitant i de la intel·ligència artificial perquè l’eina sigui capaç de reconèixer els edificis que el visitant enfoca amb la seva càmera.

L’aplicació es troba disponible en set idiomes —català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i coreà— i no es pot descarregar en qualsevol dispositiu, sinó que només es pot accedir a ella a través dels telèfons mòbils que subministra el temple una vegada s’accedeix, mitjançant ascensor, a les seves terrasses. La raó, segons ha explicat el director de GMAV, Jaime Solano, és que l’aplicació ha d’estar molt ben calibrada perquè realment pugui situar-se i reconèixer tots els edificis, per la qual cosa seria difícil adaptar-la a la gran varietat de dispositius mòbils que existeixen actualment en el mercat.

El nou servei es troba inclòs en el preu de l’entrada general d’accés al temple. © Guillem Roset / ACN

L’objectiu, segons ha defensat el canonge administrador de la Catedral de Barcelona, Josep M. Turull, és que totes aquestes tecnologies “no eclipsin ni emmascarin el patrimoni del temple, sinó que puguin ser un complement per conèixer-lo i reconèixer-lo encara més”, i ha afegit que aquestes eines “no han de ser el fi, sinó els mitjans que ajuden a gaudir d’aquesta riquesa”. Aquest nou servei s’inclou en el preu de l’entrada general, que té un cost de 16 euros per a adults i 8 euros per a menors de 12 anys, i que permet l’accés al cor, la sala capitular, el terrat i la seva nova eina de realitat augmentada, la realitat virtual amb ulleres 360, el Museu Diocesà de Barcelona i, des de fa un mes, també la recentment restaurada Església de Sant Sever.

Una visita completa que permet conèixer les diferents etapes del temple, ja que la seva història es remunta a l’època romana, i els diferents moviments artístics que en ella conviuen, com el romànic, el gòtic o el barroc. Un repàs històric que ara finalitza en ple segle XXI, amb la incorporació de la intel·ligència artificial i la realitat augmentada.