Creativitat

Les catifes de flors, a punt de fer el cim

El Ministeri de Cultura anuncia que presentarà davant la Unesco la candidatura d’aquest art com a patrimoni immaterial de la humanitat

El món de les catifes de flors és a un pas de fer el cim. Properament, i després d’anys de lluita, el Ministeri de Cultura presentarà davant de la Unesco la seva candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat. A més, la federació que agrupa aquests artesans ha rebut una subvenció comunitària del programa Europa Creativa per impulsar un projecte que pretén estendre arreu del món aquest art a través de diverses activitats. Una és el congrés que els catifaires celebraran a l’agost en un punt encara per decidir de l’àrea de Barcelona.

La bona notícia de la candidatura va ser anunciada dissabte passat durant un acte de catifaires celebrat a la sala capitular de la catedral de Barcelona, que es va quedar petita davant l’afluència d’aquests especialistes en el disseny de catifes de flors no només de Catalunya, sinó que també hi van assistir representants d’altres països europeus com Itàlia i Malta. Va ser un acte organitzat per la Federació Catalana de Catifaires i l’anunci va anar a càrrec de la seva presidenta, Vicenta Pallarès. De fet, la notícia ja era un secret a veus hores abans, doncs la decisió del Govern espanyol ja havia corregut com la pólvora entre els presents, encara que es va haver d’esperar que Pallarès ho formalitzés.

Quan aquesta activitat sigui, probablement el 2025, patrimoni immaterial de la humanitat, les catifes de flors deixaran de ser tan sols una expressió associada a les festes populars per convertir-se oficialment en un art —efímer, això sí— en majúscules. Serà la culminació d’un procés d’anys de reivindicacions i d’esperat reconeixement. Els catifaires van escollir la sala capitular de la catedral per fer tan solemne anunci per raons històriques. I és que aquesta tradició va tenir un dels seus orígens fa segles a la seu barcelonina associada a les processons del Corpus.

El fet que sigui un art efímer no li resta cap mèrit, al contrari. Com a mostra, la magnífica catifa que rebia els participants de l’acte al claustre, davant de la porta d’accés a la sala capitular. Una quarantena d’artistes van participar en la seva confecció durant dos dies. El resultat, òbviament espectacular.

Durant els propers dos anys, i en el marc del projecte europeu Flower Carpets Art, la pràctica de les catifes de flors es vestirà de gala amb un programa d’activitats que serà el gran aparador d’aquest art com a bestreta a l’esperada nominació de la Unesco. La iniciativa ha estat impulsada per la federació catalana esmentada, conjuntament amb l’associació siciliana CulturArte de Noto i l’ajuntament maltès de Gharb. El repte és expandir internacionalment la cultura catifaire, que es calcula que té 100.000 practicants a tot el món. Es tracta de promoure la cooperació entre ells i compartir coneixements.

Una de les activitats més importants serà el congrés mundial de catifaires que es preveu celebrar a Barcelona o a la seva àrea metropolitana. És un aspecte que encara no està tancat, però que comporta una necessària implicació de l’ajuntament que l’aculli, ja que, entre altres qüestions, caldrà gestionar l’espai públic on es muntin les catifes de flors i garantir-ne la seguretat perquè no siguin objecte d’actes vandàlics. Segons Carme Polo, coordinadora de la candidatura i de les activitats que tindran lloc en el marc del projecte Flower Carpets Arts, al congrés està previst que participin representacions tan exòtiques com del Japó i l’Índia, i fins i tot artesans tibetans que faran demostracions de mandales.

En qualsevol cas, estem parlant d’una nova oportunitat de la marca Barcelona per donar-se a conèixer al món, en aquest cas gràcies a la tradició efímera de les catifes florals però que és a les portes de convertir-se en un merescut art patrimoni de la humanitat.

La sala capitular de la catedral de Barcelona es va quedar petita amb l’anunci de la candidatura dels catifaires a patrimoni immaterial de la humanitat. © theNBP
Compartir
Publicado por
Xavi Casinos

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024