Cecot es reforça a Barcelona. Després del parèntesi de l’any passat a Sant Cugat, la patronal vallesana ha tornat a la capital catalana per a la celebració de la Nit de l’Empresa, ciutat on més vegades l’ha organitzat juntament amb Terrassa. Més d’un miler de convidats han omplert L’Auditori aquest dilluns. Entre les autoritats, han assistit el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, el president de la Generalitat, Salvador Illa, la consellera d’Economia, Alícia Romero, el tinent d’alcalde d’Economia de Barcelona, Jordi Valls, i els expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Pere Aragonès.
Però la picada d’ullet amb la capital catalana no només s’ha quedat aquí. Des de fa 18 anys, Cecot té una seu a Barcelona, situada al 22@, i ara l’acaba de traslladar a la Diagonal amb Nàpols, poc després del passeig de Sant Joan. “És una seu més cèntrica i propera als nostres usuaris”, ha assenyalat el seu president, Xavier Panés, en el seu discurs en el transcurs de la cerimònia.
Per a Cecot, amb seu central a Terrassa, Barcelona és també la casa de molts dels seus gremis, associacions empresarials i usuaris, per això és aquí on moltes vegades organitza la seva gran festa anual per reconèixer els empresaris, sense oblidar-se de les reivindicacions als governs, una part dels discursos que mai falla. Per a Panés, moltes de les peticions que s’han fet en anys anteriors segueixen sense resposta i enguany el preocupa especialment l’empobriment de la ciutadania, malgrat un context econòmic molt positiu per a Catalunya i la resta d’Espanya.
“Creixem més, tenim una inflació relativament més baixa que els nostres veïns, hem suportat bé la crisi energètica. Crec que seria un error no reconèixer aquesta situació, però també seria un error caure en el cofoisme. Reclamo confiança, no fa tant, vivíem una pandèmia, teníem dubtes i l’hem superat”, ha defensat el president de la Generalitat, Salvador Illa, amb un discurs que ha posat el focus en la sanitat pública, amb mencions que no s’acostumen a escoltar en fòrums com aquest, com el nou CAP de la Florida a L’Hospitalet de Llobregat. “En moments de dificultat, l’administració pública ha estat a l’altura, com ho va fer a la pandèmia. És fàcil resignar-se, caure en la indiferència, però faig una crida a l’esperança i l’optimisme, tocant de peus a terra”, ha demanat el president de la Generalitat.
“Cal reaccionar i cal fer-ho abraçant una nova era d’industrialització. Una industrialització sostenible, inclusiva i innovadora. La indústria és la solució”, ha defensat el president de Cecot. “Si volem defensar un model social europeu, les seves llibertats, drets socials i polítics, necessitem enfortir el vessant econòmic i productiu. Som en una Europa que ha redescobert la indústria, no per caprici, sinó per necessitat. Hem de tornar a impulsar la indústria que després generarà serveis de qualitat i comerç de proximitat”, ha agregat Hereu, qui ha assenyalat com a reptes per al sector la transformació digital, l’eficiència energètica i la sostenibilitat.
Illa: “És fàcil resignar-se, caure en la indiferència, però faig una crida a l’esperança i l’optimisme, tocant de peus a terra”
Per a això, Panés ha assenyalat la necessitat de millorar el finançament de Catalunya, alineant-se amb la proposta defensada pel Govern central i la Generalitat socialistes després de l’acord amb ERC. “Per millorar la vida dels catalans i millorar la capacitat de creixement i transformació de les empreses catalanes”, ha remarcat. Illa ha reclamat afrontar el debat sobre el nou finançament, així com el de la immigració, sense caure en “el soroll ni la demagògia”. “Mostrem que som una societat madura i solidària. La cosa no va de confrontar territoris sinó de decidir quin model de país volem”, ha subratllat.
Panés també ha reclamat als polítics que aprenguin de la col·laboració que s’aconsegueix a través del diàleg social com a via per rebaixar “la crisi de confiança cap a les institucions”. “Els partits haurien d’aprendre d’aquesta manera de fer dels empresaris i els treballadors en les disputes i l’apliquessin en el Parlament, el Congrés, els pressupostos… I fer-ho amb educació, sense estridències i amb discreció”, ha sostingut, demanant “deixar de costat els personalismes” i aprofitant per criticar propostes del Ministeri de Treball com la reducció de la jornada laboral.
Joan Planes (Fluidra), Personalitat Cecot 2024
En aquesta 29a edició dels guardons, el fundador i president d’honor de Fluidra, Joan Planes Vila, ha estat el premiat amb el Reconeixement Cecot a la Personalitat 2024 per la seva trajectòria professional. Des d’Astral S. A. de Construcciones Metálicas, embrió de Fluidra, el directiu, enginyer industrial de formació, va pilotar el creixement de la companyia i la seva internacionalització, arribant ara amb els seus productes per a piscines a més de 45 països i amb una plantilla de més 7.000 treballadors. “El seu compromís empresarial és l’exemple que necessita Catalunya”, ha valorat Illa.
Coca-Cola Europacific Partners, Comexi, Mat Product & Technology, Torrons Vicens, Centres Mercè Torguet, Escola Ginebró, Azbil Telstar, Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil i Gremi de la Fusta acompanyen la llista de premiats d’enguany. La nit s’ha completat amb el reconeixement a la trajectòria de tres empreses centenàries com ara l’Editorial Clie, Casas i la Companyia General Càrnia.