Es tracta d'un projecte que requerirà una inversió de 100 milions d'euros i que compta amb la participació del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que ha adquirit els terrenys on s'instal·larà la nau de producció i la sala de control i seguiment de missió
Celestia Aerospace ha anunciat que crearà a Sabadell (Vallès Occidental) la primera instal·lació de tot Europa que fabricarà i enviarà nanosatèl·lits a l’espai des d’avions en comptes de fer servir coets. Es tracta d’una iniciativa que suposarà una inversió de 100 milions d’euros i que involucra també a l’Aeroport de Lleida-Alguaire (Segrià), des d’on s’enlairaran els avions que posaran en òrbita els nanosatèl·lits.
Segons Celestia, aquest sistema permet reduir els terminis per llançar els aparells, ja que actualment per fer-ho des de coets s’ha d’esperar una mitjana de dos anys. “L’accés a òrbita baixa deixa de ser un espai merament d’investigació, per passar a ser un espai d’ús comercial. L’òrbita baixa és la nova Amèrica“, ha destacat la presidenta i consellera delegada de Celestia, Glòria Garcia-Cuadrado.
Per finançar aquesta inversió, l’empresa catalana va tancar fa uns mesos una ronda de finançament de 100 milions d’euros que va ser subscrita pel grup britànic Invema, que ha vist un fort potencial de futur en el negoci de les solucions per al desenvolupament, posada en òrbita i operació de nanosatèl·lits.
Celestia s’ubicarà en una parcel·la de 10.000 metres quadrats que ha estat adquirida pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), al polígon de Sant Pau de Riu-sec, que es troba a tocar de l’aeroport sabadellenc. Aquest terreny, que fins ara era propietat de l’Ajuntament de Sabadell, té una edificació de fins a 6.700 m² i en els pròxims tres anys s’hi edificarà la nau on s’instal·larà Celestia Aerospace. Aquest projecte permetrà donar un fort impuls al Hub d’Innovació Aeronàutica, promogut per l’Ajuntament de Sabadell, Aena, la Universitat Politècnica de Catalunya i el CZFB.
El centre de nanosatèl·lits de Celestia a Sabadell tindrà una capacitat de producció de fins a 100 unitats a l’any i donarà feina inicialment a un equip de 40 científics, enginyers i tècnics. L’objectiu és anar ampliant l’activitat de manera escalable, amb un pla d’expansió a cinc anys que inclourà la contractació de fins a 350 persones.
“Des de Sabadell farem totes les operacions de disseny, fabricació i seguiment de les dades obtingudes amb el llançament des d’una sala de control i seguiment de missió”, explica Glòria Garcia-Cuadrado. Les operacions finals de càrrega de combustible i llançament del nanosatèl·lit es duran a terme des de la seu de la companyia a Lleida-Alguaire.
La gran novetat que presenta Celestia és que prescindeix dels coets per posar en òrbita els nanosatèl·lits. “Ho fem des d’un caça desmilitaritzat que vola fins als 20 quilòmetres d’alçada, allibera el coet llançador que posa en òrbita els nanosatèl·lits i després torna a aterrar a l’aeroport”, afegeix la responsable de l’empresa, informa ACN. Tot el procés es fa sobre el mar, amb l’aparell que surt de l’Aeroport de Lleida-Alguaire i que transporta els artefactes creats a Sabadell.
“Per al CZFB poder donar suport a l’impuls al Hub d’Innovació Aeronàutica és una aposta clau pel territori, per a la generació d’activitat econòmica, l’atracció d’inversió i el desenvolupament de talent especialitzat. Volem connectar el teixit emprenedor i el talent amb l’objectiu de desenvolupar una indústria sòlida 4.0“, ha afegit Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…