Cada any, uns 500 treballadors de Cellnex Telecom donen un euro de la seva nòmina mensual per finançar projectes solidaris a través de la iniciativa Euro Solidari. Després de dos anys de col·lecta, i amb el suport de la Fundació Cellnex, els treballadors de la companyia han destinat 56.000 euros a impulsar la iniciativa Un hort per a tots, de la Fundació Aspasim.
“El més màgic d’aquesta iniciativa és que són els mateixos voluntaris els qui desenvolupen les propostes, que han de detallar exhaustivament, i els qui decideixen el destí de la donació, que aquest any ha estat de 56.000 euros”, comenta Àngels Ucero, directora de Sostenibilitat de Cellnex i directora de la Fundació Cellnex, “suposa implicació, empatia, il·lusió i passió per allò en què creiem”.
Amb els recursos donats pels treballadors de Cellnex aquest any, s’ha ajudat a una entitat sense ànim de lucre que es preocupa pel benestar i la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual greu a través d’un hort a la Serra de Collserola. “Es tracta d’un hort ecològic, accessible i obert a tothom que afavoreix un espai d’inclusió al revés, que normalitza i visibilitza les capacitats de les persones a les quals la societat només veu com a discapacitades”, explica Rosa María Albarran, project manager de Medi Ambient a Cellnex i impulsora de la candidatura de la Fundació Aspasim, amb la qual col·labora estretament des de fa anys.
La donació de Cellnex permetrà millorar el terreny on està situat l’hort, així com l’aula educativa on es realitzen tallers d’horticultura infantil i els accessos per a persones amb mobilitat reduïda. La fundació preveu impulsar mesures com incorporar rampes i passarel·les, i instal·lar sistemes automàtics de reg i sistemes de comunicació. També destinarà els recursos a ampliar l’abast i la qualitat de les activitats i tallers que fa.
Després de la donació, l’equip de voluntaris de Cellnex ha visitat aquesta iniciativa d’Aspasim, comprovant en primera persona l’impacte que té en l’entorn, el medi ambient, l’educació i la inclusió social. Marc Tort, voluntari de l’hort, va ser l’encarregat d’explicar-los el projecte, així com descobrir-los cada racó d’aquest hort de Collserola. Tort també va compartir nocions bàsiques sobre agricultura ecològica, regenerativa, local i inclusiva.
Programa de voluntariat corporatiu
Des de fa anys, Cellnex dona suport a les iniciatives solidàries que proposen els seus empleats i treballa en un programa de voluntariat corporatiu, ara canalitzat a través de la seva fundació, on es posen en marxa projectes estretament vinculats al seu know-how per cooperar amb el desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030. “Cada setmana, més de 1.800 persones amb dificultats econòmiques i risc d’exclusió social reben productes no alimentaris de primera necessitat gràcies a la nostra xarxa de voluntaris i entitats col·laboradores”, sosté Josep Lluís Guiu, responsable del departament de Sostenibilitat de Cellnex. Aquesta i altres conclusions es van exposar a la segona Jornada del Voluntariat celebrada per Cellnex i la Fundació Cellnex.
Més enllà de les motivacions socials que té el voluntariat, existeix l’impacte que suposa per als treballadors de les mateixes empreses. Segons Voluntare, xarxa internacional per a la promoció del Voluntariat Corporatiu a Europa i Llatinoamèrica, més del 76% dels voluntaris afirmen haver millorat la seva salut física i mental, ja que redueix l’estrès i impacta en el creixement personal. L’entitat també assenyala que el voluntariat corporatiu enforteix en un 30% el vincle amb el propòsit de l’empresa i millora l’engagement dels empleats fins a un 20%. Així mateix, afegeix, es tracta d’una activitat que influeix molt positivament en la integració de polítiques de diversitat, igualtat i inclusió en les organitzacions.