El Centre d’Art Amatller ha presentat aquest dimecres l’exposició Sorolla, una nova dimensió, un homenatge a l’artista valencià Joaquim Sorolla. Coincidint amb la commemoració del centenari de la mort, la mostra repassa la trajectòria d’un dels pintors d’entre segles més celebrat a nivell mundial a partir d’una museografia didàctica i interactiva amb projeccions immersives 360 graus, realitat virtual, instal·lacions digitals, escenografies i altres recursos tecnològics. Sorolla, que va fer bona part de la seva obra entre València, Madrid i Nova York, no va tenir gaire presència a Catalunya. Per això, una de les prioritats de l’exposició és donar a conèixer l’artista a casa nostra amb les seves pintures habituals de platja i amb una destacada presència de la llum característica del Mediterrani.
Després d’inaugurar-se a València, la iniciativa ha obert portes a Barcelona amb la incorporació d’una selecció de quadres originals que representen diferents etapes creatives de Sorolla i ofereixen una lectura íntima i personal de la seva obra, segons informa l’ACN. Es tracta d’uns quadres amb temàtiques diverses procedents del Museu de Montserrat, el Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès i de quatre col·leccionistes privats. Són dues pintures de gènere o costumistes, una pintura històrica, dos retrats i dos estudis de diferents personatges.
A l’interior del Centre d’Art Amatller el visitant pot descobrir com era la València del temps de Sorolla, entendre el context familiar que li va marcar la personalitat, identificar l’entorn artístic que el va fer créixer i singularitzar-se com a creador o les seves influències. En concret, La València de Sorolla presenta a la mostra com Sorolla va viure en una València amb canvis i expansió, reformes i noves construccions que donarien un nou aire als carrers. Presidida per l’alfuferenc, el vaixell de vela llatina, aquesta primera sala expositiva vol situar els visitants en l’entorn que Sorolla va plantejar “divisant els límits de l’horta i la ciutat antiga en els anys del canvi de segle”.
Per submergir-se en l’entorn més íntim de l’artista, el familiar, l’exposició mostra una taula preparada per un àpat enllaçada amb un autoretrat familiar fet per Antonio García Perís, el seu sogre i destacat fotògraf de l’època. A banda de la passió per la família, aquesta zona també tracta sobre l’esposa Clotilde. D’altra banda, a L’entorn artístic es fa un repàs als artistes europeus i americans per conèixer aquells noms més influents en la vida de Sorolla, com Blasco Ibáñez i Mariano Benlliure. En un moment que Espanya patia les conseqüències de la pèrdua de les colònies de Cuba, Puerto Rico i les Filipines regnava una visió tràgica que va retratat la generació del 98. A València, però, va néixer un esperit més optimista que es pot veure retratat pels grans artistes valencians de final de segle XIX. Aquest espai compta amb una rèplica a escala de la icònica font de la plaça Redona de València.
A banda de la sala amb obra original, un dels moments més esperats de l’exposició és l’experiència immersiva. En una gran sala es presenta un viatge màgic on les pintures cobren vida. Aquesta part de l’exposició projecta una pel·lícula en 360º de 21 minuts elaborada a partir d’imatges de les pintures de Sorolla i altres suports artístics i documentals, així com de motion graphics, animacions en 2D i 3D, efectes digitals i altres tècniques generatives. En una altra sala, els més atrevits també poden entrar dins les obres a través de la realitat virtual. Amb més de 30 ulleres de realitat virtual es fan tangibles i propers els elements identificadors de la poètica de l’artista.