El projecte Genie farà seguiment d'un miler de voluntaris per avançar en la prevenció d'afeccions cròniques a través de dietes altament personalitzades a partir de dades genètiques i de la microbiota
Trobar fórmules que permetin prevenir malalties cròniques com la diabetis, l’obesitat i determinats tipus de càncers a través de l’alimentació. Aquest és l’objectiu del projecte científic Genie, que compta amb el lideratge del català ADN Institut, de la plataforma Gundo i de l’institut de recerca portuguès IS3 Porto, i amb la participació d’Ametller Origen.
El projecte Genie, que respon a les inicials de Genomic Evaluation and Nutrional Integration Experience, està finançat per la UE i forma part del consorci europeu que treballa per aconseguir sistemes alimentaris més responsables i sostenibles. La iniciativa, que s’allargarà durant un any, persegueix l’aval científic al disseny de dietes ultres personalitzades a partir de dades genètiques dels usuaris, la seva microbiota intestinal i proves bioquímiques en sang.
El centre d’estudis genètics ADN Institut, amb seu a Sant Cugat, serà l’encarregat d’extreure i analitzar les dades d’un miler de voluntaris que formaran part de la mostra, mentre que IS3 Porto analitzarà les mostres de microbiota. Pel seu costat, Gundo participa en l’estudi amb la seva plataforma digital dissenyada per integrar i processar dades genètiques, de microbiota i bioquímiques per generar propostes nutricionals ultra personalitzades.
Els voluntaris que conformaran la mostra se seleccionaran entre els clients d’Ametller Origen, que iniciaran el procés amb un primer qüestionari sobre hàbits d’alimentació i estil de vida. Posteriorment, part del grup se sotmetrà a un test nutrigenètic a partir de mostres d’ADN per configurar aquestes dietes personalitzades. A més, es realitzaran dues proves de microbiota intestinal a un últim grup de participants, amb dos mesos de diferència i amb l’objectiu de corroborar científicament que les dietes dissenyades a partir de dades genètiques són eficients en la prevenció de malalties crònic-degeneratives.
En aquest context, el projecte “és un clar exemple de com la innovació és clau en l’àmbit alimentari i de la salut, ja que quan tots dos conceptes van de bracet som capaços de millorar la salut i el benestar de la població en general”, ha defensat el director de Sostenibilitat i Innovació d’Ametller Origen, Joan Simó. Pel seu costat, el cofundador i conseller delegat, Josep Ametller, ha destacat que, a través del projecte, l’empresa posa a l’abast de les seves consumidors “recomanacions i pautes individualitzades i personalitzades que ajuden a prevenir futures malalties”.
I és que el projecte destaca precisament pel seu enfocament preventiu: “Combinant genètica i microbiota amb hàbits alimentaris, anem un pas endavant: no sols ajudem els usuaris a millorar el seu benestar actual, sinó que també reduïm el risc de desenvolupar malalties a llarg termini”, destaca la cofundadora d’ADN Institut i assessora genètica, Marina Riera.
Des de Gundo, la seva cofundadora Priscil·la Silva ha anat més enllà: “Els individus tindran coneixement en temps real d’aquells aliments que necessiten”, pel fet de saber si tenen dèficit de ferro, de vitamina A o possibles intoleràncies, de manera que podran cuidar la seva salut des de l’alimentació de forma personalitzada i específica.
L'empresa química és la primera en la qual desinverteix la universitat
L'estrena dels 'Responsoris de Setmana Santa' de Bernat Vivancos o l'actuació del violoncel·lista Pablo Ferrández…
El festival programa una edició que homenatjarà a Marcello Mastroianni pel centenari del seu naixement
La fira tecnològica aprofita cada metre quadrat disponible al recinte de L'Hospitalet de Llobregat
L'agència digital de viatges ultima la seva primera ronda de finançament, amb l'objectiu de captar…
Entrevistem a Daria Shornikova, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…