Reunió Anual Cercle d'Economia
Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, i Miquel Nadal, director general.

El Cercle d’Economia aspira a despertar Europa en les seves jornades anuals

La 40a edició de la cita comptarà amb representants polítics com Pedro Sánchez, Salvador Illa o Teresa Ribera, però també del sector empresarial com Luca de Meo (Renault) o Toni Ruiz (Mango)

Donar un toc d’atenció Europa i fer-la despertar davant la incertesa geopolítica internacional. Aquest és l’objectiu que perseguirà el Cercle d’Economia durant la seva reunió anual, que enguany arriba a la seva 40 edició. Sota el títol Europa: wake-up call? Com respondre a un moment de disrupció geopolítica, les jornades se celebraran entre el 5 i el 7 de maig al Palau de Congressos de Barcelona i comptaran amb una trentena de ponents de l’àmbit polític i empresarial per abordar qüestions com la defensa, el comerç internacional, la crisi climàtica o la immigració.

“L’adveniment de la nova administració americana, amb Donald Trump al capdavant de la Casa Blanca, i aquest canvi disruptiu a la geopolítica mundial ha fet més rellevant que mai aquesta reflexió sobre Europa”, ha assegurat Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia. Per aquest motiu, la trobada anual abordarà, amb agents polítics i empresarials, quina ha de ser la resposta d’Europa davant aquest entorn hostil, una resposta que des de la institució han insistit que és “urgent i necessària”. 

Tot i aquest incert context global, Guardiola ha valorat que l’escenari a Catalunya és “més pacificat, i les coses comencen a funcionar després d’uns anys fora de les polítiques actives de creixement”. A escala espanyola, el president de la institució ha destacat un “creixement econòmic notable, tot i l’ambient molt polaritzat i alguns elements pendents de solucionar”, com la productivitat.

Per abordar aquestes qüestions, les jornades giraran entorn dos grans eixos, la geopolítica i l’economia, i comptarà amb més de trenta representants de tots dos mons. De l’àmbit empresarial, destaca la participació del conseller delegat del grup Renault, Luca de Meo; el conseller delegat de Mango, Toni Ruiz; el president executiu de Telefónica, Marc Murtra; la presidenta de Farmaindustria; Fina Lladós; l’exgovernador del Banc d’Espanya Pablo Hernández de Cos; o el directiu del Bank of America Francisco Blanc.

D’altra banda, també comptaran amb el president del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides, Jim Skea, per abordar temàtiques relacionades amb la sostenibilitat i les desigualtats, així com l’economista Branko Milanovic, qui ha treballat en el Banc Mundial i és especialista en desigualtat.

Entre els representants polítics confirmats, es troben el president del Govern central, Pedro Sánchez; el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo; el president del Partit Popular, Alberto Núñez-Feijóo; el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera d’Economia, Alícia Romero. També participaran representants de la Unió Europea, com les vicepresidentes executives de la Comissió Europea, Teresa Ribera i Roxana Minzatu, o el president del Consell Europeu, Antonio Costa.

Jaume Guardiola ha insistit que la resposta d’Europa davant l’escenari geopolític mundial és “urgent i necessària”.

Unes jornades més participatives

En la quarantena edició de la reunió anual del Cercle d’Economia, que són les jornades econòmiques més antigues que se celebren a tot Espanya —des que l’any 1961 es va organitzar la primera reunió a la Costa Brava—-, la institució també vol introduir canvis per crear un “debat més proper” amb formats innovadors. Així, amb la idea de trencar la barrera entre ponents i assistents, la institució organitzarà una activitat de dinàmica inversa. Sota el títol Què pinta Espanya a Europa, els eurodiputats Javi López (PSC), Diana Riba (ERC) i Adrián Vázquez (PP) participaran en un debat que es configurarà a partir dels dubtes i opinions de l’audiència. D’altra banda, també se celebraran trobades en petit format amb els ponents per oferir un espai de conversa per aprofundir en aspectes concrets i compartir diferents punts de vista.

En el marc de la seva reunió anual, el Cercle d’Economia també entregarà el V Premi Premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea, que enguany s’atorga a el programa Erasmus+, així com el premi Lara a l’ambició i el propòsit empresarial, que celebra la seva sisena edició.