La companyia familiar també remodela les oficines i incorpora plaques fotovoltaiques a la fàbrica de Sant Vicenç dels Horts
La fàbrica de Ciments Molins forma part de l’imaginari col·lectiu de tots aquells que l’han albirat de lluny mentre anaven per la carretera camí a Barcelona o tornaven a la ciutat amb tren. Des de fa anys, la planta s’està sotmetent a una remodelació per actualitzar-se i reduir la contaminació que afecta les localitats més pròximes, especialment Sant Vicenç dels Horts. L’entrada en funcionament del nou forn l’any 2010 va suposar un punt d’inflexió en els 95 anys de l’empresa familiar. Amb la nova instal·lació, van deixar de funcionar els forns més pròxims a la N-340, via que connecta Molins de Rei amb Cervelló, en marxa des dels anys seixanta i amb una producció acumulada de 42 milions de tones de ciment. Tot i que es van aturar fa 13 anys, no es van desmantellar completament fins al 2021, aprofitant bona part dels seus materials per fabricar ciment en el nou forn, amb la mateixa capacitat productiva que els tres anteriors junts.
L’empresa continua avançant en el seu camí cap a la neutralitat climàtica, a la qual esperen arribar l’any 2050, amb noves instal·lacions que els permetin disminuir la seva dependència als combustibles fòssils per escalfar el forn, així com reduir les 820.000 tones de CO2 que emeten anualment. Entre les últimes inversions, hi ha la construcció d’una planta de recuperació de matèries primeres, en funcionament des del setembre de 2022. Amb capacitat per processar 75.000 tones de material, permet utilitzar menys recursos naturals en la producció de ciment aprofitant materials provinents de grans obres que acostumen a acabar a l’abocador. Concretament, serveix per convertir restes de formigó en àrid reciclat i residus industrials en matèria primera que es destinen a la planta del Baix Llobregat.
D’altra banda, el petroli ha representat el 45% en la factura per escalfar el forn de Ciments Molins en els últims dos anys. El 55% restant l’ha format una barreja de combustibles alternatius com ara fusta, llots de depuradora, combustibles derivats de residus o pneumàtics, aquests últims molt criticats per les associacions de veïns de Sant Vicenç. Segons explica el seu conseller delegat, Julio Rodríguez, estan treballant per ampliar l’autorització per cremar combustibles alternatius, avui situada en les 115.000 tones, tenint pendent per definir com es repartiran els pesos entre els quatre tipus que gestionen. “Volem una llicència per fer aquesta planta més sostenible fent noves modificacions en els forns per reduir el consum tèrmic i elèctric, i també poder arribar a nivells de valorització d’aquests combustibles reciclats cada vegada més alts”, exposa Rodríguez. L’objectiu és aconseguir un pes dels combustibles alternatius que se situï entre el 80% i el 90% del total, en línia amb la proporció que tenen fàbriques similars a altres països europeus.
La nova instal·lació de recuperació de matèries primeres forma part d’un conjunt d’inversions executat en els últims dos anys, amb un pressupost global de 6,6 milions d’euros. La partida ha permès remodelar també altres zones de la fàbrica, com les oficines, fent-les més flexibles i obertes, amb mesures com eliminar els despatxos, assenyala Rodríguez. Així mateix, s’han incorporat plaques fotovoltaiques al pàrquing de treballadors, aconseguint que les oficines siguin energèticament autosuficients, i s’ha renovat la vegetació amb plantes autòctones que no necessiten massa aigua. En l’acte d’inauguració dels nous espais, han assistit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i alcaldes de la zona com Miguel Comino (Sant Vicenç), Ascensión Ratia (Pallejà), Xavi Paz (Molins de Rei) i Anna Pascual Roca (La Palma de Cervelló), així com els tinents d’alcalde Montserrat Canas (Cervelló) i David Ferrer (Vallirana).
Més enllà d’aquestes inversions, Ciments Molins destina anualment uns 40 milions d’euros per mantenir al dia la planta. La multinacional produeix principalment ciment Portland, el més utilitzat en la construcció. A la seva fàbrica barcelonina, té capacitat per generar 1,5 milions de tones anuals, però la caiguda de la demanda els ha fet reduir la producció d’aquest material a la meitat. També fabriquen ciment d’aluminiat de calci, sent l’únic productor a tot Espanya i amb una capacitat de 50.000 tones anuals. En aquest cas, fabriquen gairebé totes les tones per les que estan capacitats. Va ser aquest ciment, caracteritzat per ser molt resistent, el que van començar a vendre l’any 1928. Els seus productes s’utilitzen a obres que s’estan fent a la ciutat com la connexió de l’L9 del Metro, la Sagrada Família i el futur Camp Nou.
La plantilla total de la multinacional se situa en els 6.200 empleats, repartits pels 12 països en els quals opera, amb 870 situats a Catalunya i 2.400 en el conjunt d’Espanya. L’any 2022, Ciments Molins va guanyar 112 milions d’euros, un 7% més que l’any anterior, i va facturar 1.268 milions d’euros, un 31% més, totes dues xifres rècord per a la companyia que va traslladar la seva seu a Madrid el 2017 per la crisi política a Catalunya. En aquest primer semestre, els beneficis es van situar en els 80 milions d’euros, un 40% més, i les vendes, en els 705 milions d’euros, un 16% més. El seu conseller delegat espera que 2024 sigui un any complicat per la desacceleració econòmica global.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…