Les primeres esportistes espanyoles que participaran en la categoria femenina de la competició encaren el repte des de la voluntat d'establir les bases per a noves generacions
Támara Echegoyen, Neus Ballester, Maria Cantero, Silvia Mas i Paula Barceló. Són les cinc esportistes espanyoles que seran recordades entre les primeres regatistes en participar a la primera Copa Amèrica femenina. Amb trofeus olímpics i mundials entre els seus reconeixements, les cinc seleccionades competiran a la Puig Women’s America’s Cup lluint els colors del Sail Team BCN —l’equip barceloní que representa Espanya—, i encaren la regata sent conscients de la rellevància del seu pioner rol dins de la competició, i més enllà d’ella.
“Això és l’inici d’una cosa molt gran”, ha proclamat Cantero en la presentació oficial de l’equip, en un assolellat esdeveniment al Port de Sitges-Aiguadolç. El port s’ha convertit en la base de l’equip femení i del juvenil de Sail Team BCN de la Copa Amèrica, que compta amb el patrocini de CaixaBank. Formar part d’aquest primer equip femení permet a les regatistes maximitzar el seu contacte amb els característics vaixells de la competició, que volen més que naveguen, i representa “una oportunitat per demostrar l’avenç de la dona en un esport com la vela”. Cantero, nascuda el 1997 i esportista del Real Club Nàutic de Gran Canària, enalteix el paper de les regatistes d’aquesta primera competició femenina, encarregades de “bastir els pilars per a les pròximes generacions”.
“Som afortunades de formar part d’això”, ha remarcat Paula Barceló. La campiona del món competirà enguany no només a la Copa Amèrica, sinó també als Jocs Olímpics de París, i ho farà amb Echegoyen. “Són dos projectes diferents però que es complementen, i en els quals fem el que ens agrada: navegar”, ha proclamat Barceló, nascuda a Palma de Mallorca el 1996. Echegoyen, del Real Club Nàutic Sanxenxo i de 1984, comparteix amb ella aquest repte, encara que la campiona olímpica i mundial ho ha fet des de la distància: per un contratemps de vols internacionals, ha participat en la presentació amb un vídeo gravat des d’un aeroport de l’altre costat de l’Atlàntic.
Navegar amb els singulars vaixells de la Copa Amèrica requereix no només tècnica, sinó també coneixements d’enginyeria, matemàtiques i fins i tot dinàmica de fluids
Després de participar a l’estiu en les olimpíades de París, Echegoyen i Barceló es retrobaran amb les seves companyes del Sail Team BCN, del qual també forma part Neus Ballester, nascuda el 2003 també a Palma. L’esportista del Club Nàutic Sa Ràpita porta la vela a la sang, i afronta la competició amb els seus pares com a guies: la seva mare va ser campiona del món el 1989, i el seu pare va ser medallista olímpic el 1996. També porta la mar i la vela en els gens Silvia Mas, nascuda el 1996 en una família de quatre germans, tots ells regatistes. L’esportista, del Masnou, destaca l’indissimulat impacte que li van generar els singulars vaixells de la Copa Amèrica: navegar amb ells requereix no només tècnica, sinó també coneixements d’enginyeria, matemàtiques i fins i tot dinàmica de fluids. “Hi ha volants i botons, i pràcticament ni un cap”, il·lustra Mas.
Amb aquest sistema diferencial de navegar, les embarcacions de la competició aconsegueixen velocitats molt superiors a les habituals en navegació clàssica, ja que els vaixells pràcticament no toquen l’aigua. En un context en el qual altres equips estan més habituats a aquesta mena de navegació, el Sail Team BCN s’entrena diàriament navegant i amb un simulador: “Lluitarem per fer-ho tan bé com sigui possible i, sobretot, perquè serveixi de cara al futur, després d’haver trencat aquesta barrera”.
La primera competició femenina de la Copa Amèrica, que tindrà lloc a l’octubre, està cridada a mantenir-se en el temps. “La nostra intenció és que això no s’acabi aquí i que les pròximes edicions de la Copa Amèrica, se celebrin o no a Barcelona, tinguin de nou competició femenina”, ha proclamat el màxim responsable del Sail Team BCN, Guillermo Altadill. L’icònic navegant espanyol ha remarcat que el seu objectiu no és que es reediti només la competició femenina, sinó també la participació de l’equip espanyol.
La base del Sail Team BCN va aterrar a Sitges després que es creuessin de nou els camins d’Altadill i d’Albert Bertran, president executiu del port. Tots dos es coneixien de la regata Whitbread, que fa 35 anys va donar la volta al món amb Altadill a bord, i amb Bertran narrant-la com a periodista nàutic. Altadill, que ha començat deu voltes al món i “només” ha acabat set, es va retrobar amb Bertran després que Barcelona fos designada seu de la Copa Amèrica i, després de converses també amb l’Ajuntament de Sitges, la base va acabar situant-se en el seu port. “La idea era quedar-nos poc temps i anar a Barcelona, on es fan les regates, però hem anat envaint Sitges. Cada vegada és més nostre, i ara la nostra idea és quedar-nos aquí; ens sentim com a casa”, ha garantit Altadill. Fins i tot, ha bromejat: “Al matí em prenc un cafè i intento barallar-me amb algú. Em va bé psicològicament, però aquí no ho aconsegueixo, encara que ho he intentat tot!”.
En la relació simbiòtica de Sitges amb el Sail Team BCN, la localitat aspira a jugar també el seu paper en el punt d’inflexió que marcara la primera competició femenina de la Copa Amèrica. “Barcelona s’emportarà tota la glòria, merescudament, i serà la primera ciutat del món a acollir els Jocs Olímpics, un mundial de futbol i la Copa Amèrica. Però Sitges també serà el primer a ser la base de l’equip femení de la competició”, ha proclamat el president executiu del port. Davant aquesta excepcional col·laboració, Sitges acull la base “amb orgull i honor”, segons l’alcaldessa, Aurora Carbonell.
Sitges també és la base dels regatistes que aspiren participar en la categoria juvenil, l’equip de la qual es presentarà a l’abril
L’emblemàtic municipi costaner no només acull a l’equip femení: també és el lloc d’entrenament i preparació dels joves regatistes que participaran en la categoria juvenil, en la seva tercera edició dins de la Copa Amèrica. Els joves d’entre 18 i 25 anys que aspiren a formar part de l’equip estan entrenant tant en la mar com en simulador, i els integrants definitius del Sail Team BCN es presentaran a l’abril, poc menys de mig any abans que es llancin a competir per l’icònic trofeu. La categoria juvenil serà la protagonista entre el 17 i el 26 de setembre, i passarà després el relleu a la femenina, els equips de la qual volaran sobre la mar del 5 al 13 d’octubre de la mà de les seves pioneres regatistes.
Consolidar la categoria femenina de la competició és un dels llegats que aspira a deixar la 37 Copa Amèrica. La petjada de la regata, que a Barcelona es palpa i observa al mateix temps que avancen obres com la reforma del Port Vell i la del Port Olímpic, vol traspassar l’urbanisme i generar una ona expansiva en favor de la vela a Catalunya, amb iniciatives que volen apropar els esports nàutics i la vela en particular a la ciutadania. Entre elles, figura l’impuls del també primer equip femení català de foil que, igual que les integrants del Sail Team BCN, obra camí a noves generacions d’esportistes.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…