Una història que va començar amb Amélie i ja ha seduït a mig milió d'espectadors
Poc s’imaginaven Nathalie Modigliani, Mireia Manén i Guillem Galeria fa 20 anys que la seva idea d’organitzar sessions de cinema a la fresca s’acabaria convertint en una de les cites imprescindibles de l’estiu de la capital catalana. Els clàssics i les novetats cinematogràfiques escollits per la Sala Montjuïc han convençut els seus assistents a pujar la muntanya de Montjuïc, una excursió poc valorada pels barcelonins. I, a més, ho han fet amb les temperatures de juliol i agost i la xafogor típicament local. Ni més ni menys, ja han seduït a gairebé 515.000 espectadors des de l’any 2003.
Tot va sorgir amb l’ambició d’oferir una versió barcelonina del cinema a l’aire lliure que es fa al parc de La Villette de París. Gespa i gandules per prendre alguna cosa abans de la pel·lícula, amb música en directe, per després submergir-se en la trama cinematogràfica de cada nit. Hi ha qui la viu com si fos la primera vegada, aquells que es deixen portar i riuen i ploren acompanyats, més animats que en la negror i el silenci d’una sala de cinema, i també hi ha qui s’adorm fins que els aplaudiments el desperten.
Aconseguir un espai que permetés tot això no va ser gens fàcil. Els directors de Sala Montjuïc, tres amics sense experiència en l’organització d’esdeveniments culturals, van passar dos anys buscant la ubicació idònia fins que van trobar el fossat del Castell de Montjuïc. Les vistes a la ciutat, la protecció de les seves muralles centenàries, la comoditat de la gespa i l’àmplia superfície disponible els van acabar de convèncer. Tant l’Ajuntament de Barcelona com els Cinemes Verdi els van ajudar a acabar de definir el projecte. Per a la primera edició, esperaven 500 persones al dia, però la primera sessió, amb Amélie, ja en va mobilitzar 2.500.
“Com els llibres que agafen volada o les cançons que transcendeixen als seus autors, Sala Montjuïc ja no és aquell cinema a la fresca que un dia vam imaginar sinó una activitat cultural que molta gent s’ha fet seva, que la viu com una cosa pròpia i genuïna, que forma part del seu ritual anual o de la memòria de la seva joventut. En definitiva, un lloc comú per a moltes barcelonines i barcelonins. I això, per què enganyar-nos, ens emociona i ens fa sentir ben felices”, sostenen els organitzadors. Els cine-concerts de Charles Chaplin i films com els de Wes Anderson, Billy Wilder, Lars von Trier, Asghar Farhadi i Agnès Varda són alguns dels que els tres directors de Sala Montjuïc més recorden de tots aquests anys, en què han sumat la projecció de 240 pel·lícules i 153 curts, a més d’escoltar més de 200 concerts.
En la 20 edició, de l’1 de juliol al 5 d’agost i sense restriccions d’aforament, serà el torn de títols recents com Coda, Belfast, West Side Story de Steven Spielberg, Palm Springs, Licorice Pizza i Un héroe. Enguany no podia faltar Alcarràs de Carla Simón, el nou èxit indiscutible de la barcelonina i la seva manera pròxima i delicada, però sense exageracions, d’explicar històries. Per a aquells que vulguin clàssics, l’equip de Sala Montjuïc va preguntar entre els seus seguidors quines eren les pel·lícules que volien tornar a veure tant sí como no i les guanyadores han estat Pulp Fiction, Grease, Call Me By Your Name, Interstellar, Lost in Translation, Relatos salvajes, El Gran Lebowski i Con la muerte en los talones. Només faltarà conèixer la pel·lícula de l’últim dia, sempre una sorpresa. El preu de les entrades anirà des dels 7,50 euros fins als 10,50 euros, depenent si es tria entre gespa o gandula. Amb la pandèmia, es va eliminar l’opció de combinar l’entrada amb una visita al Castell de Montjuïc i encara no s’ha recuperat.
La programació es completarà amb els concerts previs, entre els quals destaca el trio de soul català The Sey Sisters, que acompanyarà a la pel·lícula de Quentin Tarantino, o la banda de música folk irlandesa Los Stompers, que posarà la banda sonora als records d’infància de Kenneth Branagh. També hi haurà Los Carosones, La Kolmena i Yacine Belahcene, entre altres. Així mateix, hi haurà espai per als curts, amb la projecció de les obres de ficció guanyadores dels Premis VOC, Elsa d’Albert Carbó i Sintra III d’Ivan Casajús. Fins i tot, hi haurà un concurs de microcurts per celebrar el 20 aniversari. Els tres millors es projectaran a la sessió inaugural, precedint a Uma Thurman, John Travolta i Samuel L. Jackson.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…