Ecosistema emprenedor

Circoolar: la marca de roba de treball sostenible que vesteix a ISDIN i Uriach

La companyia barcelonina ha aconseguit sumar a destacats clients en dos anys de vida amb una fórmula que es basa a oferir tèxtil corporatiu ecològic i reciclable

Menys de l’1% de la roba que utilitzem es recicla en noves peces de vestir, la qual cosa acaba generant un elevat número de residu tèxtil que danya de manera notable el nostre planeta. La culpa d’aquesta impactant xifra la tenen la producció en massa i poc ecològica de les grans firmes, però també l’auge del consumisme en gran part del món i la falta de serveis de reciclatge.

La problemàtica s’agreuja en el cas de la roba de treball. Gairebé un terç de la població activa a Espanya porta alguna peça d’uniforme a la feina. Aquest tipus de tèxtil encara és més difícil de reutilitzar en la confecció d’altres peces a causa de la presència del logo corporatiu o de la composició de la peça, feta en la majoria dels casos a partir de materials contaminants.

Tot això acaba resultant en un brou de cultiu que dificulta enormement la circularitat de la roba, és a dir, que pugui reutilitzar-se en altres peces per així reduir l’impacte negatiu que genera sobre el medi ambient. L’ONU ja va advertir el 2018 que la indústria tèxtil era la segona més contaminant del món i que, si no es prenien mesures, podria arribar a representar una quarta part del pressupost del carboni mundial de cara 2050.

Per tot això, i sent conscients de l’auge en matèria de consciència mediambiental que ha experimentat la nostra societat en els últims anys, Celina Tamagnini i Luís Ribó van fundar a Barcelona a finals de 2019 Circoolar, una empresa que es dedica al disseny i comercialització de roba de treball sostenible. En dos anys de vida, ha sumat com a clients a ISDIN, Uriach, Sorigué i Consum. L’entitat també ha signat un conveni de col·laboració amb el Gremi d’Hotels de Barcelona i l’Associació de Restaurants Sostenibles, a través del qual ofereixen els seus productes a les companyies que formen part d’ambdós grups i ajuden a sensibilitzar els seus membres oferint cursos sobre sostenibilitat.

La seva fórmula es basa a oferir tota mena de peces corporatives sostenibles, des d’uniformes fins a marxandatge o mascaretes. Circoolar confecciona les seves peces amb materials ecològics —fabricats a partir de residus, teixits orgànics o excedents tèxtils— i locals —el 91% de la matèria primera que utilitzen és d’origen nacional—. Tot, amb l’objectiu de generar el mínim residu possible en el procés de producció, perquè després les seves peces puguin convertir-se en altres de noves. És el que els seus fundadors anomenen “roba circular”. La vida útil de les peces és d’un any i mig, encara que aquesta estimació està subjecta a molts factors, com per exemple el tipus de treball en què es fa servir.

Un davantal corporatiu fet per Circoolar.

La producció dels encàrrecs petits la porten els tallers socials de la Fundació Ared —que posa el focus en persones amb risc d’exclusió social—, la Fundació Roure —dedicada a gent gran i famílies— i Vayatela Taller —una cooperativa de dones de Múrcia—. El 10% dels beneficis de Circoolar recau en tots ells. Per a les produccions de més abast treballen amb entitats de Portugal i del Marroc. Tamagnini i Ribó també ofereixen als seus clients la possibilitat que els portin els seus antics uniformes laborals perquè siguin convertits en feltre, material amb què elaboren productes de marxandatge.

Funda per a portàtil elaborada a partir de feltre reciclat d’un uniforme que havia quedat obsolet.

Circoolar va començar a funcionar fa dos anys amb 30.000 euros de capital propi. El juliol de 2020 van fer una ronda d’inversió de 200.000 euros. Aquell any van vendre més de 30.000 unitats, i van tancar l’exercici amb una facturació de 156.000 euros. Aquest 2021 esperen repetir la mateixa xifra d’ingressos.

Esperen el futur esperançats, sabent que el factor sostenibilitat és cada vegada més important per a la societat i, per tant, per a les companyies. “Per sort, paraules com circularitat comencen a formar part del vocabulari de cada dia més empreses que desitgen formar part del cercle i generar un impacte positiu en el seu entorn”, comenta Ribó. “A Circoolar convertim un problema en una solució que tindrà un impacte positiu per al planeta i també en els grups d’interès de les companyies que apostin per aquesta solució de branding sostenible”, resumeix.

Compartir
Publicado por
Maria Rabella

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024