La pròxima sessió del cicle Moments Estel·lars, organitzat per ‘The New Barcelona Post’, aprofundirà en com es planifica i s'administra una ciutat com Barcelona, de la mà de la seva gerent municipal; el seu predecessor i actual conseller de Presidència, i l'exgerent i ara director general de Fira de Barcelona
Claverol, Dalmau i Serrallonga participaran al cicle Moments Estel·lars.
Una ciutat és com un organisme viu compost de realitats que s’entrecreuen i dibuixen diferents realitats i escenaris. Però aquesta complexa xarxa de múltiples capes i elements no avança només per ella mateixa, sinó que reserva un paper crucial a les administracions i, especialment, a l’Ajuntament de Barcelona. Per pilotar-lo, al costat de l’alcalde o alcaldessa, és clau una altra figura amb menys visibilitat pública però de la qual depenen els engranatges del consistori: el gerent municipal, responsabilitat que en el món de l’empresa equivaldria a la del CEO.
Per abordar el paper i la rellevància de la planificació i administració de la ciutat, el cicle Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post reunirà tres figures que han estat i són crucials en el desenvolupament de la capital catalana. La pròxima sessió, prevista per al dilluns 5 de maig, comptarà amb la participació de l’actual gerent de l’Ajuntament, Laia Claverol, al costat de dos dels seus predecessors en el càrrec, que ara exerceixen altres rellevants responsabilitats que segueixen afectant Barcelona, des d’altres administracions i institucions. I és que la sessió comptarà també amb l’anterior gerent municipal i ara conseller de Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, que tornarà a travessar la Plaça Sant Jaume per repassar la seva labor al capdavant de l’estructura municipal, i ho farà al costat de Constantí Serrallonga, que va liderar la maquinària de l’Ajuntament fa una dècada i que des de llavors continua marcant el present i futur de la ciutat des de la direcció general de Fira de Barcelona.
Claverol, Dalmau i Serrallonga aprofundiran en el que representa la gestió municipal i en com es planifica una ciutat com Barcelona en una trobada que se celebrarà el 5 de maig a les 18.30 hores a Casa Seat. Amb el títol Com es planifica Barcelona, la sessió estarà conduïda pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira, i està organitzada, com és habitual, amb la col·laboració de Casa Seat, Must Media Group i Barcelona Global. Per assistir-hi com a públic i poder formular preguntes als tres ponents, es requereix reserva prèvia gratuïta.
El rol del gerent municipal és clau per al funcionament de l’Ajuntament i, per tant, de la ciutat. Però, què és el que depèn exactament del o la gerent? Les seves responsabilitats s’estenen a tots els àmbits de la ciutat, i és que, a més d’exercir la direcció executiva de la resta de gerències municipals, és el responsable de l’execució i supervisió del pressupost i de la inversió, així com del compliment dels plans municipals que construeixen Barcelona i la preparen per al present i futur.
Els tres ponents abordaran aquesta construcció de la ciutat i la seva visió sobre Barcelona des del prisma generat a partir de la seva àmplia experiència. Claverol ho farà des del seu càrrec actual, que ocupa des d’agost de 2024, en substitució precisament de Dalmau. Nascuda a Barcelona el 1974, Claverol va arribar a la màxima responsabilitat dins de l’estructura municipal des de la Gerència de l’Àrea d’Economia i Promoció Econòmica de l’Ajuntament, responsabilitat que va exercir entre 2023 i 2024.
Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, (UAB), Claverol també ha estat gerent de l’àrea de Drets Socials i de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament. La seva arribada a l’Ajuntament es va produir el 2019, com a directora d’Empreses, Entitats Municipals i Recursos, i va arribar des de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, del qual va ser-ne directora de Serveis d’Hisenda, Recursos Generals, Programació i Pressupostos des de 2013, després de ser coordinadora de Concertació i Assistència Local de la Diputació de Barcelona entre 2008 i 2011.
Claverol va arribar a la cúspide de la maquinària consistorial quan Dalmau va ser designat conseller de Presidència de la Generalitat l’estiu passat. Nascut a la capital catalana el 1990, Dalmau va iniciar el 2013 la seva experiència professional des de l’àmbit privat, de la mà de Barcelona Global. A l’associació, l’ara conseller va assumir tasques de coordinació de projectes i va començar a centrar-se en el paper de les ciutats i les seves àrees metropolitanes, així com en les relacions internacionals, la col·laboració público-privada i l’atracció de talent.
Arran d’aquest contacte amb la realitat municipal i la importàncies de les ciutats, Dalmau va fer el salt al sector públic el 2016, quan va passar a ser Cap de Gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, càrrec que llavors ocupava Jaume Collboni. Després de les eleccions de 2019, Collboni va ser investit alcalde, i Dalmau va passar a pilotar la Gerència d’Economia. Va ser tres anys després, el 2023, quan es va convertir en el gerent municipal més jove de l’Ajuntament, càrrec que va ocupar durant un any fins a traslladar-se a l’altre costat de la Plaça Sant Jaume.
Les dues veus de l’actual i recent gerència municipal quedaran complementades per la visió de Constatí Serrallonga, que va ser el gerent municipal entre 2011 i 2015, i que des de llavors és el director general de Fira de Barcelona. Nascut a Barcelona el 1965 i llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB), va arrencar la seva carrera professional a l’Hospital General de Manresa, on va exercir diverses responsabilitats des de 1989, fins a la de director-gerent. El 2002 es va incorporar com a conseller delegat a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), fins que el 2008 va passar a ser-ho de l’operador logístic internacional Grup Àgora-Invest-Tradisa.
Va ser tres anys després, el 2011, quan va ser nomenat gerent de l’Ajuntament, càrrec que va ocupar fins el 2015, durant el mandat de Xavier Trias. Com a gerent municipal, Serrallonga va formar part de diversos organismes i institucions, incloent-hi el Consell d’Administració de Fira 2000, la societat patrimonial encarregada de la gestió de la construcció i finançament del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, on va arribar com a director general després de passar pel màxim nivell de l’estructura municipal barcelonina.
En les últimes tres dècades, el territori català ha viscut una proliferació dels centres de…
La globalització ha transformat el rol de les ciutats al món, provocant que competeixin per…
Un total de 17 autors, com Joana Marcús, Andrea Longarela o Joan Dausà, estaran signant…
L'Ajuntament activa la reparcel·lació de part de l'entorn de l'estació per preparar-lo per a la…
La firma de moda redueix les seves vendes però es prepara per a una nova…
La 'scale-up' ofereix una plataforma integral de reserva i gestió de vols i allotjaments que…