L'entitat formativa s'instal·la definitivament en una seu que reuneix per primera vegada tots els serveis que necessiten els jugadors
El Club de Futbol Damm ja ha trobat la seva casa definitiva. Aquella idea que van tenir un grup de treballadors de la companyia fa 70 anys es materialitza avui en una ciutat esportiva als peus de Montjuïc, amb 30.000 metres quadrats dedicats al futbol base. “Això és únic a tot Espanya; en el món, no ho sé, perquè és molt gran”, ha exposat el seu president, Ramon Agenjo, acompanyat per la seva neta, sisena generació de la família Damm, qui s’ha encarregat de fer el servei d’honor, com va fer la seva àvia, Josefina Bosch Damm, l’any 1954 en el primer partit del club. Unes noves instal·lacions amb les quals Damm reforça la seva aposta per l’esport, origen de la seva fundació, confirmant que una empresa cervesera també pot dir allò de més que un club.
A l’acte d’inauguració de la ciutat esportiva hi havia, precisament, el president del FC Barcelona, Joan Laporta, un veí temporal del CF Damm, acompanyat per col·legues com el conseller delegat de l’Espanyol, Mao Ye Wu. També han assistit el president de la Generalitat, Salvador Illa, el president del Parlament, Josep Rull, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Com calia no oblidar que l’acte se celebrava a un camp, no tot han estat corbates, amb l’excepció de l’empresari i filantrop Sergi Ferrer-Salat amb una samarreta de Free Palestina, i s’han escoltat les felicitacions d’ídols futbolístics com Pep Guardiola, Vicente del Bosque, Andrés Iniesta i Sergio Busquets, donant pas també a noves promeses com Javi Puado i Dani Olmo. Però, sens dubte, qui sempre aconsegueix aixecar passions és Leo Messi. Tot i que només sigui un vídeo de pocs segons, res més aparèixer en pantalla, un rumor de “ohhh” ha omplert l’estadi.
La nova ciutat esportiva del club planter s’alça sobre l’espai que abans ocupava l’antic Golf Montjuïc, en ple barri de la Marina, amb la Torre Calatrava de fons. En desús des de feia anys, Damm va adquirir els terrenys per tres milions d’euros al Club Natació Montjuïc a principis de 2021. “Endavant Ramon, compra els terrenys. Sempre serà un orgull per a nosaltres”, ha recordat Agenjo que li va dir el president executiu de l’empresa, Demetrio Carceller Arce, qui ha assegurat, per part seva, que mantenir el CF Damm va ser l’únic compromís personal que va prendre quan va assumir el lideratge de la societat fa 30 anys. “Ara puc dir: missió complerta”, ha remarcat Carceller Arce.
Així començava a fer-se realitat el projecte de tenir una seu pròpia on concentrar en un únic espai totes les necessitats del club, no només un camp de futbol i les grades sinó també al seu gairebé centenar de treballadors, entre directius, equip tècnic, staff i serveis mèdics. “Ara estem tots junts. Era el nostre somni perquè som una família”, ha defensat Agenjo, recentment nomenat president de Barcelona Global. “Tenim més identitat com a club”, ha sostingut l’entrenadora de l’equip juvenil femení, Ana Barbancho.
A més, han aconseguit quedar-se a dins de la mateixa capital catalana, després d’haver estat buscant ubicacions en un radi de 30 quilòmetres. Trobar aquest lloc ha permès reforçar la identitat esportiva que li van donar els Jocs Olímpics a Montjuïc, també actualitzada amb el trasllat temporal del Barça. Per a Collboni, aquesta “muntanya de la cultura i l’esport” es potencia amb l’aposta de Damm i ho farà també amb les actuacions de millora en les quals està treballant el consistori, acompanyades per l’ampliació del MNAC —amb el director del museu, Pepe Serra, present a la inauguració de la ciutat esportiva— i la reforma dels pavellons de Fira de Barcelona.
Amb una inversió pressupostada d’entre tres i quatre milions d’euros, tal com es va detallar quan es va anunciar el projecte, les obres per a la seu del Club de Futbol de Damm van començar a finals de 2022. Les instal·lacions estan formades per dos camps de futbol 11 —un d’ells es pot dividir en dos camps de futbol 7—, i dos edificis. L’edifici principal acull les oficines del club, els serveis mèdics, un gimnàs, una sala d’estudi, una bugaderia i els vestuaris del camp principal. En el segon, situat entre els dos camps, es troben els segons vestuaris, una àrea de restauració i les grades, amb capacitat per a fins a 550 espectadors. Els estudis d’arquitectura barcelonins Max de Cusa i Hiha Studio signen el complex.
Fins a instal·lar-se a Montjuïc, el club havia anat canviant de camp. El CF Damm va jugar els seus primers partits en els desapareguts terrenys de la Ferroviaria, a Sant Andreu, i en el camp de l’Alevín, a la Meridiana, molt a prop de l’actual parc de la Pegaso. Més endavant, ja a la dècada dels vuitanta, els cervesers van comprar el camp del Aeda, conegut popularment com el camp de La Selva, a Nou Barris. Aquí van ser-hi fins al 2012, quan es van traslladar al Centre Esportiu Municipal Horta i, anys després, al CEM Vall d’Hebron-Teixonera.
Un bon planter
Si el camp aquest dilluns l’han començat ocupant autoritats, poc després l’han pres els jugadors del Juvenil A del Club de Futbol de Damm, tant de l’equip masculí com el femení, que han jugat dos amistosos contra el Barça i l’Espanyol en la jornada inaugural. Això sí, els primers cervesers que van trepitjar aquesta herba van ser els jugadors del Juvenil A masculí, protagonistes del primer entrenament a la ciutat esportiva a finals de juliol. Des de llavors, l’activitat s’ha anat accelerant en unes instal·lacions que van superant les primeres trobades de la nova temporada.
La jornada inaugural ha conclòs amb dos partits amistosos entre els jugadors i jugadores del Juvenil A del Club de Futbol de Damm enfront del Barça i l’Espanyol
Més de 200 jugadors i jugadores van formar part el curs passat del CF Damm, en la qual els equips masculins Infantil B, Aleví B i Aleví C es van convertir en campions de lliga. En l’històric, el club porta un total de 156 títols, 35 lligues i més de 20 copes. Però aquests no són els únics títols que importen en un club que, principalment, és un molt bon planter, amb tots els jugadors menors de 19 anys i una beca que cobreix les despeses de la pràctica esportiva. A la temporada 2023-2024, un total de 26 jugadors i 2 jugadores van deixar de ser cervesers per incorporar-se en equips professionals, sortides que se sumen als 220 professionals que ho han fet en anys anteriors, amb destinació al Barça, l’Espanyol, el Reial Madrid o el Girona. Noms com David López, Marc Casadó, Joan Garcia, Gerard Moreno o Edu Expósito, però també Maria Pérez i Irina Uribe, han passat per les seves files.
Amb unes baixes que mai són fàcils, l’entitat formativa afronta la nova temporada amb la creació del segon equip femení, un camp en el qual el club encara té molt terreny per recórrer fins a completar totes les categories pendents. El Juvenil A femení va néixer l’any 2014 i les seves jugadores es van convertir en campiones de la Lliga i la Copa de Catalunya el 2019. Ara, estaran acompanyades pel Juvenil B femení, que començarà competint en Segona Divisió.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…