El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, el Clúster Foodservice, el Clúster Innovi i el Packaging Cluster s’han unit per oferir un espai de reflexió i networking entre més de 400 empreses dels sectors de l’energia, l’alimentació, la vitivinicultura i l’envàs i l’embalatge a través de la jornada Immersió Estratègica 2020, que se celebra de manera virtual des de Sabadell aquesta setmana.
La jornada és una trobada de caràcter anual en la qual s’avaluen reptes, es comparteix coneixement, experiència i noves oportunitats de negoci i s’impulsa la innovació. Enguany, després d’un any “molt difícil” per la pandèmia, reuneix per primera vegada quatre clústers amb l’objectiu de crear sinergies per superar la crisi. Ho han fet a través d’una plataforma disruptiva, que permetia la participació del públic i la interacció amb els ponents, fent preguntes i suggerint idees.
El primer dia, el programa ha tingut un caràcter més general, amb temàtiques de gran valor per als quatre sectors implicats. La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i dels representants dels quatre clústers convocants: el director general de Serhs Food i president del Clúster FoodService, Raimon Bagó; el director general de Paymsa i president del Packaging Cluster, Artur Costa; la presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Esther Izquierdo, i el director general de Juvé & Camps i president del Clúster Innovi, Álvaro Bailo.
En la primera jornada també han intervingut l’editor del The New Barcelona Post i president de Giró Consultants, Jaume Giró; el fundador i conseller delegat de Factor Energia, Emili Rousaud, i el conseller delegat de Zyrcular Foods i controller del Grup Vall Companys, Santi Aliaga, que han centrat les seves ponències en debatre sobre el futur, des de diferents perspectives. També han participat representants de la Generalitat, Comexi, Schneider, Electric, Areas, Cavas Vilarnau o Barry Callebout. El segon dia, es faran diverses presentacions en paral·lel, focalitzades en els diferents sectors, amb perfils com ara Damm, Danone, Coca-Cola, Casa Ametller o EIT InnoEnergy.
El context geopolític que influeix a les empreses
La primera ponència ha anat a càrrec de Jaume Giró, que ha fet una anàlisi geopolítica i de futur sobre els temps en els quals vivim. Amb el títol de Reflexions al voltant d’una societat en transformació, Giró ha explicat que les transformacions realment profundes no són les tecnològiques, que són bàsicament instrumentals, sinó aquelles que afecten a la nostra manera de conviure. En aquest sentit, ha posat èmfasi en la crisi que viuen les democràcies arreu del món arran del col·lapse de la classe mitjana, intensificat amb la crisi del 2008 i l’actual provocada per la covid-19. Aquest panorama és el que fa que estiguem davant d’un “moment interessant i singular de la història”, on les relacions internacionals s’han convertit en “una jungla” i el poder s’hagi fragmentat entre molts actors.
Tot això ha portat a una polarització de la societat, amb un creixement dels índexs de pobresa i desigualtat. Per exemple, a Espanya, actualment el 23% de les llars es troben per sota el llindar de la pobresa (per sota del 60% de la renda mitjana) i la taxa d’abandonament escolar se situa en el 18,3%. I, la dada més preocupant per Giró és que l’atur juvenil està al 43,9%. Per al directiu, aquest entorn ha de fer reflexionar a les empreses i ser conscients que, malgrat que la geopolítica sembla llunyana, també els afecta en el seu dia a dia.
Preguntat pel públic sobre què dir als fills amb aquest panorama, Giró ha remarcat la necessitat de transmetre un missatge d’optimisme i confiança per al futur, amb la mirada posada en donar-los les eines suficients perquè puguin resoldre el que els seus pares no han pogut fer millor.
El futur sostenible a seguir per les companyies i la societat
El fundador i conseller delegat de Factor Energía, Emili Rousaud, també ha parlat de futur, però s’ha centrat en el paper que poden tenir les energies renovables. Rousaud ha remarcat que Espanya pot ser líder en aquest àmbit, tenint en compte que és l’estat europeu amb més radiació solar i té una gran diversitat de vents: “Es pot convertir en el primer generador d’energia econòmica a Europa i s’obre la possibilitat per esdevenir una potència industrial”.
Rousaud ha defensat que la sostenibilitat no només s’ha de veure com una oportunitat de negoci sinó des de l’òptica d’espècie, per poder avançar cap a un consum raonable dels recursos per garantir la seva supervivència. Sobre el futur energètic, el conseller delegat de Factor Energía ha fet una crida a estendre l’autoconsum a les famílies i entre les comunitats de veïns i, a més, a explorar la venda de l’energia que no consumeixen aquestes unitats a altres i poder compartir l’energia a una escala més gran.
Canvis d’hàbits alimentaris amb innovació i startups
Sota el títol L’estratègia empresarial vista des de la innovació i l’ecosistema startup, el conseller delegat de Zyrcular Foods i controller al Grup Vall Companys, Santi Aliaga, ha reflexionat sobre el futur de l’alimentació i els canvis d’hàbits cap a un menjar més sostenible. Per a Aliaga, “s’ha de tenir el convenciment per adaptar-se i poca mandra” per aconseguir impulsar aquestes transformacions i ha subratllat que “les competències i les habilitats han de venir abans que les finances”. El directiu ha assegurat que cal dedicar temps ara en estudiar els nous models de negoci per garantir la competitivitat un cop arribin.
Amb uns canvis d’hàbits que Aliaga espera que arribin en una dècada, Vall Companys ja està treballant a fomentar aquesta transició, a través de la innovació i el suport de les empreses emergents, que poden aportar “passió” a grans empreses com la seva. Tot i que encara queda temps perquè la proteïna vegetal o d’altres guanyin a l’animal, Aliaga creu que s’han d’anar proporcionant alternatives al mercat i anar virant el model cap a un de més sostenible, sempre respectant els seus orígens.