Barcelona vol jugar un paper destacat en l’era postcovid. Així ho ha afirmat l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, en un article d’opinió publicat aquest dissabte pel diari britànic The Guardian sota el títol Les ciutats poden liderar una revolució verda després de la covid. A Barcelona, mostrem com. Segons Colau, cal aprofitar la crisi econòmica i els danys socials provocats per la pandèmia per construir un “nou món més just, equilibrat i sostenible”, en lloc de reeditar “el fràgil món de l’era prepandèmica”.
L’alcaldessa de Barcelona considera que les ciutats jugaran un paper clau en aquest procés, ja que el canvi ha de començar a les grans urbs. “Barcelona i la seva àrea metropolitana volen liderar la resposta a una de les situacions més dures a les quals s’ha enfrontat la humanitat en els temps moderns”, ha subratllat Colau, després d’apuntar que “necessitarem impulsar l’economia postcovid a través de tecnologies verdes i indústria i transport sostenible”. En l’article es refereix, per exemple, al lideratge que han de tenir les ciutats en l’adopció de combustibles no fòssils, ús de modes de transport no contaminants i en la creació d’espais verds que absorbeixin el diòxid de carboni i alliberin oxigen.
A l’article, Colau explica les línies mestres del nou Pla de Mobilitat de l’ajuntament i la transformació de l’Eixample amb la incorporació dels eixos verds i les superilles per crear una ciutat “més amigable per als vianants i gairebé sense automòbils”.
L’alcaldessa també constata que la crisi sanitària “ens ha recordat a tots la importància dels avenços científics”, en referència al ràpid desenvolupament de les vacunes. “Les ciutats poden jugar un paper en el foment de la ciència, la tecnologia i les indústries digitals, cosa que Barcelona ve fent des de fa anys, a través de polítiques públiques destinades a atreure talent i construir noves infraestructures”, destaca.
En aquest punt, Colau emfatitza a The Guardian que Barcelona acollirà el superordinador europeu Mare Nostrum 5, amb una capacitat de computació que podrà ser utilitzada en àrees com la investigació del genoma humà, el disseny de nous fàrmacs i la previsió meteorològica. L’alcaldessa també recorda que la capital catalana aspira a acollir la nova seu europea de meteorologia, que tindrà una capacitat de previsió i especialització mediambiental claus per a la lluita contra el col·lapse climàtic.
“El nostre objectiu és convertir-nos en la principal capital científica i cultural de la Mediterrània, impulsant la transició d’Europa cap a una economia verda i circular. I podem fer-ho mitjançant l’esperit innovador, valent i enginyós que ha caracteritzat durant molt de temps a la nostra ciutat, treballant per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i assegurant que la nostra societat postpandèmica no deixi ningú enrere”, considera l’alcaldessa en l’article. “Aquests són desafiaments globals i requeriran solucions internacionals. Però les ciutats són un bon lloc per començar”, conclou.