Com fer de les ciutats un espai ‘més jugable’

L'Associació de Disseny Industrial del FAD (ADI-FAD) organitza aquest dijous, 11 de maig, a la CASA SEAT una sessió on es donaran a conèixer diversos projectes urbans per fer de la ciutat un espai més habitable i que millori la qualitat de vida dels nens

Els nens juguen un paper destacat en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van ser aprovats per tots els estats membres de les Nacions Unides el 2015, per tal d’eliminar la pobresa, reduir la desigualtat i assolir unes societats més pacífiques i pròsperes per al 2030. Segons Unicef, en cadascun dels 17 objectius de l’agenda 2030 es poden impulsar programes que defensin i enforteixin els drets dels nens, especialment els relacionats amb l’erradicació de la pobresa i la fam, dret a la salut, a l’educació, l’equitat de gènere o la reducció de les desigualtats.

L’ODS número 11 té també un impacte directe en els nens i les ciutats com Barcelona, ja que advoca per aconseguir que les ciutats siguin més inclusives, segures, resilients i sostenibles. “La meitat dels nens de tot el món viuen en zones urbanes, i es preveu que aquesta xifra arribi al 70% per a mitjan segle”, destaca Unicef, que impulsa des del 1996 la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància. “En col·laboració amb aliats, donem suport als governs en la creació d’espais urbans on els nens tinguin accés als serveis bàsics, on gaudeixin d’aire i aigua nets i on puguin jugar, aprendre i créixer sentint-se segurs. També ajudem a assegurar que s’escolta la veu dels nens i que les seves necessitats s’integrin en les polítiques i els pressupostos públics”, explica aquesta agència de les Nacions Unides.

En aquest context, l’Associació de Disseny Industrial del FAD (ADI-FAD) ha organitzat aquest dijous, 11 de maig, a la CASA SEAT, una nova edició d’ADI Making Of on es presentaran diferents projectes que tenen com a propòsit fer de Barcelona una ciutat més habitable, incidint especialment en la qualitat de vida dels nens, és a dir, una ciutat “més jugable”. Per aconseguir una entrada a aquesta sessió fes clic aquí.

L’objectiu d’ADI-FAD és donar a conèixer projectes d’intervenció en espais urbans per fer-los més jugables, tot fomentant un context urbà més cohesionat i saludable. Com en totes les sessions d’ADI Making Of, es tracta de tres microconferències, unides per un eix temàtic comú. En aquest cas, s’aprofundirà sobre els projectes El pop del parc de la Pegaso, de Jordi Queralt; Landskate Parks, de Sergi Carulla i Oscar Blasco; i el Parc de les Glòries, d’Ana Coello i Pilar Llop.

La trobada a la CASA SEAT serà conduïda per Enric Pericas, arquitecte, paisatgista i dissenyador industrial d’Escofet, i es complementarà, abans de la sessió de conferències, amb una visita guiada a l’exposició Somia la Ciutat al Palau Robert de Barcelona, amb el comissari Roger Subirà, arquitecte i vicepresident de l’Arquin-FAD.

El nou parc de Glòries. ©Agence Ter + Ana Coello

El Pop del parc de la Pegaso

Per conèixer aquest projecte, els convidats seran Jordi Queralt, de Queralt Suau, i Carmen Sabaté, de BDU, Espacios de Valor. Queralt Suau és un estudi d’arquitectura que explora els formats transversals a partir de la interacció entre l’espai, el temps i la narrativa. Segons explica ADI-FAD, “els defineix l’interès per creuar disciplines, tècniques i continguts, intervenint a la ciutat amb instal·lacions permanents i temporals, mitjançant el joc i el pensament crític”. Per la seva banda, BDU es defineixen com a creadors d’espais de valor. I ho fan amb la col·laboració d’arquitectes, paisatgistes, esportistes i educadors amb què crear espais que inspirin, perdurin i siguin sostenibles.

Landskate parks

En el segon bloc participaran Sergi Carulla i Oscar Blasco, de SCOB Arquitectura, un estudi responsable d’alguns dels parcs per a la pràctica de l’skate més emblemàtics de la ciutat, entre ells el de la Platja de la Mar Bella, els dels jardins d’Àurea Cuadrado, al barri de les Corts, a Nou Barris o a la Trinitat. “Aquests parcs esportius urbans representen un nou paradigma per a l’espai públic de la ciutat; i sovint un refugi per als adolescents”, destaca ADI-FAD.

El Parc de les Glòries i el Cuc sensorial

Finalmenre, Ana Coello i Anna Mallen, de la unió temporal d’empreses Agence Ter & Ana Coello, explicaran el seu treball com a responsables de la transformació de la Plaça de les Glòries i del projecte del Cuc sensorial projectat als Jardins de Vil·la Amèlia. Agence Ter, amb seus a París, Karlsruhe i Xangai, va rebre el Gran Premi nacional de l’Urbanisme de França el 2018. Ana Coello Paisaje y Arquitectura va ser fundat a Barcelona el 2007 i duu a terme projectes de paisatgisme i arquitectura en un ampli espectre d’escenaris, des de la planificació territorial fins al jardí.

 

 

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024