L’ampliació de Fira de Barcelona a la Gran Via per consolidar el seu lideratge mundial ja està en marxa. La gran botiga que Porcelanosa tenia just al costat del recinte firal ha estat despullada i tan sols conserva l’esquelet i la seva façana, on ara només s’intueix el logo que tantes vegades van veure els congressistes abans d’entrar en un saló.
Amb el seu enderrocament, Fira de Barcelona dona el tret de sortida a la construcció d’un nou pavelló, que li permetrà sumar 60.000 metres quadrats de superfície bruta, arribant a un total de 300.000 metres quadrats i afermant la seva relació amb congressos líder que preveuen continuar creixent —quan deixin enrere els estralls de la pandèmia— i corrien el risc de quedar-se sense espai expositiu, especialment, el Mobile World Congress (MWC). Els treballs de demolició s’allargaran fins a finals de març, data en la qual s’iniciarà la fonamentació de la futura edificació, que es convertirà en el novè pavelló del recinte de Gran Via i es coneixerà com a pavelló 0.
El projecte suposarà una inversió de 201 milions d’euros i es preveu que les obres acabin l’any 2026. Encara està pendent la redacció definitiva del projecte executiu, finançat a través de la societat patrimonial Fira 2000, formada per la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.
Si l’arquitecte japonès Toyo Ito es va encarregar de dissenyar el recinte de Gran Via, la construcció d’un pavelló annex també portarà la seva firma, en col·laboració amb el despatx barceloní b720 Fermín Vázquez, amb qui ja va treballar per als dos gratacels que estan davant, ocupats per l’hotel Porta Fira i l’Edifici Realia, destinat a oficines. L’any 2021, Fira 2000 va encarregar a Ito l’avantprojecte de la transformació, amb la voluntat d’aconseguir una imatge similar a la de la resta del recinte. El nou pavelló del recinte de Gran Via quedarà connectat per una passarel·la amb l’actual, permetent creuar de punta a punta les instal·lacions, com ja es pot fer ara des del pavelló 1 fins al 8, i tindrà dues torres d’oficines i una plaça pública.
L’entrada al nou edifici imitarà l’accés principal a la fira a l’altra banda de l’Avinguda Joan Carles I. A la part inferior, hi haurà sales de reunions i protocol. Un ascensor panoràmic pujarà fins a la coberta, on emergiran dues torres d’oficines, més baixes que els gratacels veïns d’Ito, i un espai verd que servirà com a plaça pública, amb restaurants i terrasses. L’espai expositiu comptarà amb dues plantes, cadascuna amb 17.135 metres quadrats de superfície útil. També hi haurà les meduses i les formes orgàniques que caracteritzen a l’arquitecte japonès.
L’ampliació del recinte de L’Hospitalet es complementarà amb la modernització del recinte de Montjuïc. Després de realitzar un procés participatiu entre entitats i veïns de la zona, l’Ajuntament de Barcelona va definir una reforma que consistirà en la reducció a la meitat de l’espai dedicat a ús firal, passant a poc més de 70.000 metres quadrats, i la superfície que quedi alliberada es destinarà a 500 pisos públics i sis nous equipaments com un Centre d’Atenció Primària (CAP), un centre assistencial per a persones grans i una biblioteca. També permetrà l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquesta transformació es farà amb la mirada posada en l’any 2029, quan se celebrarà el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona.
Per finançar tots dos projectes, Fira 2000 rebrà un préstec de 110 milions per part del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Per a la resta de la inversió, la societat preveu recórrer a endeutament extern, com finançament de la banca, així com un eventual segon préstec amb el BEI. També s’ha contemplat que la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet negociïn amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.
Nova botiga de Porcelanosa a Plaça Europa
Amb l’enderrocament del seu establiment al costat de la Fira, Porcelanosa es traslladarà a pocs metres, situant-se a Plaça Europa. Concretament, s’instal·larà als baixos del conjunt format per l’Hotel Porta Fira i l’Edifici Realia. Anteriorment, en aquest local hi havia una botiga de Barimueble. La firma amb seu a Vila-real invertirà més de tres milions d’euros a L’Hospitalet, on també ha obert un nou centre logístic, que abans compartia espai amb la botiga al costat de Fira de Barcelona. El magatzem està situat al carrer Dolors Aleu, molt prop de la seva anterior adreça.
La firma amb seu a Vila-real invertirà més de tres milions d’euros a L’Hospitalet, on també ha obert un nou centre logístic
La nova botiga a L’Hospitalet obrirà aquest any i tindrà una superfície de 1.100 metres quadrats, una mica menys que l’ara derrocada, on comptava amb 2.000 metres quadrats. També s’ha reduït la superfície del centre logístic, que ha passat de 8.000 metres quadrats a 5.000 metres quadrats. En aquest últim, s’han inclòs les oficines de la multinacional a Catalunya, on treballen més de 60 treballadors de la companyia, la majoria comercials. També hi ha una zona per tractar materials de gran format, cada vegada més demandats pels seus clients.
La inversió que Porcelanosa realitzarà a la ciutat metropolitana s’acompanya per la que ja ha fet per posar en marxa la seva primera botiga a Barcelona, amb un pressupost d’un milió d’euros. Es troba a l’Avinguda Diagonal, entre Balmes i Enric Granados, i compta amb 380 metres quadrats d’exposició, repartits en dues plantes.