L’acord entre l’Ajuntament i les entitats i sindicats del sector incrementa el nombre de dies festius d’obertura, amplia els límits de la zona d’afluència turística a més barris de la ciutat i manté l’horari d’atenció al públic
Comerços al carrer Gran de Sant Andreu. © Laura Guerrero
L’Ajuntament de Barcelona ha acordat, amb el consens de les principals entitats i sindicats del sector del comerç, els nous horaris i jornades festives en què hi haurà activitat comercial a ciutat, fins a finals de 2025. El pacte, que afecta els establiments situats a les àrees de la ciutat que reben més afluència de turistes, amplia el radi urbà on s’aplicarà i incrementa el nombre de diumenges i dies festius d’obertura comercial al llarg de l’any, alhora que manté l’horari actual d’atenció als clients.
En concret, els comerços de Ciutat Vella i diversos barris d’altres districtes podran obrir els diumenges i festius de 12:00 hores a 20:00 hores, entre el 15 de maig i el 15 de setembre. Aquesta és una millora substancial, llargament reclamada per les principals entitats del sector. Actualment, la delimitació i els dies d’obertura comercial de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a la ciutat de Barcelona fixava que podien obrir deu festius a l’any, a més de tots els dies entre el 5 i el 24 de maig, tots dos inclusivament, i entre l’1 i el 14 d’octubre, també tots dos inclusivament. Sempre de 12:00 a 20:00 hores.
A més, el nou acord proposa ampliar la zona turística per obertura comercial respecte de la regulació actual, ja que inclou les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Així, els districtes als quals afectarà aquesta regulació passant de cinc a vuit. A partir d’ara hi haurà comerços oberts els festius permesos a les zones de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Martí.
L’acord se signarà el proper dilluns 21 de febrer, i se sotmetrà a votació al ple municipal del 25 de febrer. Posteriorment, s’elevarà a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan competent per regular en aquesta matèria.
A banda de l’Ajuntament de Barcelona, la proposta ha comptat amb el suport de Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Pimec, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i UGT. Pel que fa a Comissions Obreres, que també ha participat en les negociacions des de l’inici, està pendent del posicionament definitiu dels seus òrgans sobre la incorporació a l’acord.
El nombre de districtes als quals afavorirà aquesta regulació passa de cinc a vuit
El tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha assegurat que amb l’ampliació d’obertura a la zona comercial turística de Barcelona “serà possible captar més consum dels visitants i es contribuirà a millorar el posicionament de Barcelona com a destinació de compres, que es traduirà en reactivació econòmica i més ocupació”. “Ens alegrem que en aquesta negociació i acord també hi hagi representació dels treballadors i treballadores, requisit que sempre s’ha defensat des del govern municipal, ja que aquesta és la millor garantia que els nous dies d’obertura generaran nova ocupació i no recauran sobre els treballadors ja contractats”, ha assegurat.
La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…
Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…
'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional
La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…