En el seu retorn a la presencialitat, comptarà amb la participació de 10.000 congressistes provinents d'un centenar de països i sumarà dos nous esdeveniments, Tomorrow.Mobility i Puzzle X, amb l'objectiu d'enriquir el debat sobre el futur de les metròpolis
Quan es va començar a parlar de ciutats intel·ligents, s’imaginava que el seu futur passava per digitalitzar amb sensors tants processos com fos possible, generant informació que hauria de trobar un ús per fer-les funcionar millor. Amb els anys, el concepte va anar evolucionant, després de veure que altres tipus d’eines com les càmeres o els telèfons mòbils podien servir per organitzar les ciutats de manera més eficient i permetien un canvi més ràpid. Això va portar a també voler fer intel·ligents activitats que incideixen a les urbs, com la mobilitat, la seguretat o el medi ambient, que van acabar convertint-se en les grans protagonistes de la ciutat del futur.
Aquesta transformació també l’ha viscut l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), el congrés sobre ciutats intel·ligents que organitza Fira de Barcelona des de fa deu anys. Precisament, amb la celebració de la seva primera dècada, estrenarà un nou saló, Tomorrow.Mobility, centrat en la nova mobilitat, un dels sectors que està registrant més dinamisme en el mapa urbà. Tomorrow.Mobility compta amb el suport de l’EIT Urban Mobility, una iniciativa europea que s’encarrega d’imaginar la mobilitat del futur des de Barcelona. El nou congrés coincidirà amb l’Smart City, amb la voluntat d’evidenciar que a les ciutats del futur no s’arribarà sense resoldre abans la transició de la mobilitat. La seva primera edició se celebrarà des d’aquest dimarts 16 fins al dijous 18 de novembre al recinte Gran Via.
“Tomorrow.Mobility torna a posicionar Barcelona com a referent internacional”, defensa Daniel Serra, director de l’EIT Urban Mobility per al sud d’Europa. Actualment, ja s’organitzen molts esdeveniments arreu del món que volen discutir i compartir solucions sobre noves formes de desplaçar-se a les ciutats, però, segons remarca Serra, Tomorrow.Mobility es beneficiarà de la força de l’Smart City, un saló que va ser pioner quan es va crear i que ha anat consolidant la seva marca durant deu anys.
Aquest nou saló tindrà espai per a conferències i estands. Entre les solucions que s’exposaran destaquen propostes com un programa d’intel·ligència artificial que permet reduir els costos de les empreses logístiques, de la barcelonina SmartMonkey; plaques solars que serveixen per carregar patinets, de la sevillana Solum; una carretera electrificada per carregar els cotxes, de la sueca Elonroad, o un circuit de cotxes autònoms on diferents universitats competiran per veure quin dels vehicles que han ideat supera millor els obstacles, de la mà del projecte Carnet, impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i Seat. Altres empreses catalanes que participaran al Tomorrow.Mobility seran Shotl, Smart Point, Nemi, Bia Power i Vonzu.
Retorn a la presencialitat
La celebració del 10è aniversari de l’Smart City també vindrà acompanyada pel seu retorn a la presencialitat, després que en l’edició de l’any passat s’optés per la virtualitat, sumant 16.000 usuaris connectats. “La pandèmia ha suposat més digitalització, però no hem pogut reunir-nos i compartir les solucions que s’han fet. Amb Smart City, la ciutat es tornarà a convertir en l’epicentre de les decisions que d’aquí a uns anys veurem a les nostres ciutats”, exposa el seu director, Ugo Valenti.
Hi participaran representants de 400 ciutats i regions, i es preveu una assistència de 10.000 congressistes, un 50% menys respecte a abans de la pandèmia. El 70% serà públic internacional, que provindrà d’un centenar de països. “S’està produint ja una recuperació real”, subratlla Valenti. L’esdeveniment no abandonarà el format telemàtic, amb un programa digital amb format propi per a aquells que encara no hi puguin assistir presencialment.
El 70% del públic serà internacional, provinent d’un centenar de països
Una altra novetat de l’Smart City serà l’arribada de Puzzle X, un saló que debatrà sobre els materials que han de servir per construir un món millor i més innovador, com el grafè, els nanomaterials o els materials quàntics. Aquest saló ha escollit ubicar-se a Barcelona gràcies a John Hoffman, el màxim directiu de la GSMA, l’entitat que organitza el Mobile World Congress (MWC). Hoffman va convèncer la seva impulsora, Zina Jarrahi Cinke, posant en valor la col·laboració publicoprivada que es dóna a la ciutat i el seu ecosistema científic i tecnològic, ingredients que podien fer créixer una idea tan incipient.
En la seva primera edició, Puzzle X comptarà amb la col·laboració d’actors locals com el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) o la startup Inbrain Neuroelectronics, que es dedica a dissenyar uns sistemes petits i intel·ligents, basats en elèctrodes de grafè, que es poden implantar al cervell per tractar malalties com el Parkinson o l’epilèpsia. Com no podria ser d’una altra manera, Hoffman participarà en la inauguració del nou saló.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…