Gastronomia

Contracorrent Bar, la revolució permanent

Un xef italià que renuncia a la pasta i a la pizza i una sommelier catalana que treballa sense carta de vins, Nico Drago i Anna Pla, fan del seu local gastronòmic un punt de trobada imprescindible per als veïns de la Dreta de l’Eixample i per a tots els amants de la slow food

Nedant a contracorrent, Nico Drago i Anna Pla han arribat a bon port al número 35 del carrer de Ribes, una via peatonal a tocar del mercat municipal del barri de Fort Pienc, a la Dreta de l’Eixample. El seu local gastronòmic s’ha convertit en parada obligada dels amants de la slow food, la bistronomia i els vins naturals. Contracorrent Bar, amb un preu mig de 30 euros sense vi, ja s’ha ficat a la butxaca els seguidors d’aquests corrents gastronòmics en l’any i mig que fa que és obert.

Convençuts els fans, l’Anna i el Nico volen seduir igualment els veïns del barri amb una oferta de platillos que varia constantment, sempre en funció d’allò que troben al mercat i de les verdures que creixen a l’hort que la parella té al Carmel; característiques que determinen la slow food: qualitat i proximitat.

Un dels pocs plats consolidats a la carta, l’ensaladilla de pollastre a l’ast, s’elabora amb un pollastre que compren a la rostisseria del barri. Incorporant el seu suc a la maionesa, apareixen triomfals la llimona, la farigola i el romaní. Per rematar l’ensaladilla, feta amb patata i pastanaga, hi col·loquen unes tires cruixents de pell de pollastre que milloren de llarg els clàssics bastonets de pa que sovint acompanyen a aquesta tapa. Democràcia festiva.

Que un plat es mantingui a la carta és poc habitual. El xef Nico Drago, sicilià, no té miraments a l’hora de carregar-se creacions que triomfen, sempre en nom de la seva revolució permanent a la cuina. Durant els primers mesos de funcionament del restaurant, l’hivern del 2020, a Contracorrent s’hi podia menjar una croqueta de bacallà estratosfèrica que avui ja no figura a la carta. Tot i les demandes de la parròquia implorant el seu retorn, Drago no cedeix i es manté ferm en la política de la novetat constant.

Si hi van en els propers dies és probable que encara puguin tastar el tiradito de mero salvatge amb llet de tigre mediterrània, alga wakame i kimchi de col llombarda. Una onada de frescor que combina l’acidesa amb el punt just de mala llet picant.

Un dels plats de la carta, el tiradito de mero, abans de l’emplatat. © Aleix Manzano

La truita d’albergínia i botifarra negra de Cal Rovira arriba a taula coronada amb unes cotnes de porc que fan molta il·lusió. Aquí Drago tira de tradició local, jugant una mica amb les textures i buscant la suculència reconeixible.

Les verdures tenen un paper molt important a Contracorrent Bar i són també una de les obsessions de Nico Drago. De l’hort que la parella manté al Carmel en surten rareses com les puntarelle (una xicoira de gust amarg) que denoten l’interès del Nico i l’Anna per recuperar espècies poc habituals, desvetllant de pas la curiositat dels clients.

Explosió vegetal amb les flors de carbassó. © Aleix Manzano

El llenguatge gastronòmic de Contracorrent Bar recorda a Agreste o a Za Za Cuina i Vi, per la renúncia gairebé total a la pizza i a la pasta, per l’amor al regne vegetal i per un compromís evangelitzador envers els vins naturals. De fet, Anna Pla treballa sense carta de vins, guiant-se per la brúixola de les últimes troballes en el món del vi natural.

Pels profans en matèria d’orange wines i fermentacions espontànies, el meu consell és que es deixin assessorar per l’Anna, que sabrà trobar el vi més adient per allò que demanin i explicar-los, si volen, què coi vol dir això dels vins de “mínima intervenció”.

Encara que la ciència no ho hagi confirmat del tot, existeix la creença que els vins naturals no provoquen ressaca. Creguin-me, val la pena comprovar-ho.

El vi natural és el protagonista d’una carta de vins inexistent i la dèria de la sommelier Anna Pla. © Aleix Manzano
Compartir
Publicado por
Àlex Pàmies

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024