Ecosistema emprenedor

Cooling Photonics obté 630.000 euros per revolucionar els sistemes de refrigeració

Esade BAN i WA4STEAM lideren la primera ronda de finançament d'aquesta spin-off de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, que ha desenvolupat un revestiment que permet refredar 20 graus la temperatura d'un objecte de manera natural, sense consumir energia ni contaminar

Nanotecnologia i la fotònica aplicada a aconseguir reduir la temperatura de qualsevol material. Aquest és l’objectiu de Cooling Photonics, una startup barcelonina que acaba de tancar una primera ronda de finançament per valor de 630.000 euros que permetrà finançar el seu creixement i donar a conèixer el producte que han desenvolupat, un film que evita o redueix el sobreescalfament de qualsevol material.

“Hem desenvolupat una solució que permet refredar qualsevol superfície d’una manera sostenible, sense consum d’energia ni contaminació, simplement maximitzant la capacitat natural del material per desprendre’s de l’excés de calor i reduir la seva temperatura”, explica Javier Achiaga, conseller delegat de Cooling Photonics. Segons l’emprenedor, la cinta de dissipació tèrmica que han creat permet reduir el consum d’energia de qualsevol aparell i millorar-ne l’efiència. A més a més, és òptim per incrementar l’eficiència dels panells fotovoltaics, ja que permet que absorbeixin més llum.

Aquesta ronda de finançament de 630.000 euros suposa valorar l’empresa emergent en 3 milions d’euros i ha estat liderada per la xarxa de business angels d’Esade Alumni, Esade BAN, i per l’associació de dones business angels WA4STEAM, que inverteix en startups amb dones en el nucli fundador, buscant expandir la presència femenina en empreses dels camps STEAM.

Cooling Photonics ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital que concedeix Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, destinat a impulsar el creixement de startups tecnològiques i deeptech en fase inicial.

Cooling Photonics va néixer l’any 2020, com a spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i ha comptat també amb el suport de The Collider, el programa d’innovació de la Mobile World Capital Barcelona, que en va accelerar el creixement. L’empresa té la seva seu a Barcelona, al campus de La Salle Technova, i actualment suma una plantilla de 8 persones.

Amb els fons obtinguts, la startup preveu incrementar aquest equip de cara a accelerar la introducció de la seva tecnologia al mercat, i en concret, per començar a comercialitzar la cinta de dissipació tèrmica que han creat, així com finalitzar el desenvolupament del revestiment destinat a millorar les plaques fotovoltaiques.

Refredar amb les lleis de la física, sense consumir electricitat

Segons Cooling Photonics al món hi ha ara 3.600 milions d’aparells d’aire condicionat, una xifra que es preveu que s’incrementi fins als 14.000 milions d’unitats l’any 2050. Així, expliquen, el 17% del consum d’electricitat es destina als sistemes de refrigeració, causants del 8% de les emissions de CO₂, unes magnituds que es preveu que es multipliquin per 3 en els pròxims anys. Davant d’aquesta realitat, Cooling Photonics ha desenvolupat un nou sistema per refredar que no contamina i que no consumeix electricitat, ja que està basat a aprofitar les lleis de la física gràcies als avenços de la nanotecnologia.

En aquest sentit, Cooling Photonics ha creat un revestiment basat en el denominat refredament radiatiu, un nou material que aplicat sobre un objecte permet maximitzar les seves capacitats de refredament radiatiu. Per exemple, si el col·loquem sobre un objecte que estigui 50 graus per sobre de la temperatura ambient rebaixarà la seva temperatura en 20 graus, sense consumir energia, sense contaminar, sense fer soroll, sense ocupar espai i de forma gratuïta i il·limitada.

Segons el conseller delegat de Cooling Photonics, la seva tecnologia “té un gran potencial d’aplicació en sectors tan diversos com la regulació tèrmica, la generació d’energia, l’electrònica, la càrrega elèctrica o la indústria aeroespacial”, entre d’altres.

 

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

SolarMente assoleix la rendibilitat i tancarà aquest any amb 7,3 milions de facturació

La 'cleantech' factura més d'un milió d'euros mensuals i es fixa com a objectiu per…

4 de desembre de 2024
  • Opinió

Cas Glovo: unicorns, propòsit corporatiu i llicència social per operar

Durant molts anys, als ecosistemes emprenedors de Barcelona, ​​la companyia Glovo era presentada com el…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses i el seu paper en favor de la inclusió, a debat a Barcelona

Experts de grans companyies abordaran estratègies per combatre la discriminació i exposaran casos d'èxit i…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

La facturació de les empreses barcelonines, a l’alça en totes les comarques i sectors

Les companyies radicades a la província van engrandir la seva facturació un 20% entre 2021…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Molins retorna la seu a Catalunya després de traslladar-la per l’1-O

El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Nanobots Therapeutics capta 960.000 euros per a la seva tecnologia contra el càncer

La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…

2 de desembre de 2024