Good News Barcelona

Les cooperatives de Clade reivindiquen el seu model amb més de 1.450 milions de facturació

El grup engloba 15 empreses d'economia social d'àmbits diversos i ambiciona arribar a tots els sectors que permetessin als ciutadans proveir-se de qualsevol servei a través de les companyies que formen l'entitat

Més de 8.400 persones ocupades, 2.100 socis treballadors i un milió de socis consumidors. Són les xifres que sumen les 15 companyies que formen part del grup multisectorial Clade, que el converteixen en el principal grup empresarial de l’economia social a Catalunya. El grup i les seves empreses, cooperatives en la seva majoria, fan patent que “el model de l’economia social pot fer negoci en competència amb el mercantil”, com defensen el seu president, Tomàs Llompart, i la seva directora general, Maria Teixidor.

El grup, que acumula dues dècades de trajectòria, ha agafat un nou impuls i ha incorporat rellevants companyies durant els últims mesos. L’última a fer-se pública ha estat la de Caixa d’Enginyers, que se suma a tres nous membres que es van sumar a Clade a l’octubre: la cooperativa de cosmètics Àuria; la d’energies renovables Som *Energia, i la de mobilitat compartida i sostenible Som Mobilitat.

Aquestes incorporacions han arribat després de la de Fedefarma el 2023, amb la qual Clade va triplicar la facturació agregada de les companyies del grup. I és que les empreses del grup van facturar el 2023 un total de 1.450 milions d’euros, mentre que el 2022 van sumar 396 milions, amb un salt al qual Fedefarma va contribuir amb 991 milions. A aquesta aportació es van sumar els bons resultats de les empreses del grup: “Diverses d’elles van créixer més d’un 15% en volum de negoci”, remarca Llompart, posant en valor que les xifres evidencien que “el creixement no està en contra de la filosofia de l’economia social”.

De fet, el grup es proposa precisament continuar creixent. Amb una meta: atreure a companyies de tots els sectors estratègics de l’economia, endinsant-se especialment en aquells en els quals ara per ara no té representació. “La nostra voluntat és aconseguir que la ciutadania pugui proveir-se de qualsevol servei amb empreses de Clade”, remarca *Llompart.

I el grup treballa per atreure a aquestes companyies des de la voluntat de “sumar esforços per poder defensar que és possible amb empreses de l’economia social donar resposta al mercat amb productes i serveis de primer nivell, en competència de les empreses mercantils”. I, a més, fer-ho prioritzant la cobertura de les necessitats de les persones per sobre del lucre i del capital, i amb organitzacions més democràtiques i participatives.

Per impulsar aquest model i enfortir les companyies que l’encarnen, Clade fomenta la intercooperació i les sinergies entre els seus membres per afrontar reptes i oportunitats comunes, i exerceix de lobby en qüestions reguladores en les quals sovint no es tenen en compte les particularitats de les empreses de l’economia social, com la singularitat del funcionament participatiu de les cooperatives. “L’objectiu és ser presents en els llocs de decisió perquè se’ns tingui en compte en la legislació”, resumeix Llompart, que va assumir la presidència del grup fa dos anys.

El grup demostra que “es pot fer negoci alhora que s’impacta en el territori i en l’àmbit social”

Clade articula a més una visió estratègica de l’economia social. Ara centra el procés de reflexió sobre aquesta visió en les pròximes dues dècades, coincidint amb els 20 anys d’activitat que el grup assolirà el desembre. “Som un paraigua que busca donar serveis i visions conjuntes per fer créixer el negoci entre tots”, subratlla Teixidor, directora general del grup des de fa un any i mig.

“El grup és una eina per a les empreses”, ha destacat Llompart. De fet, ho és per a les empreses, i per al model de l’economia social en global, ja que Clade “demostra que aquest model pot fer negoci alhora que impacta en el territori i en l’àmbit social”. Tant és així que “l’economia social té múltiples impactes”, assegura Teixidor.

Assemblea general del grup Clade.

I de l’economia social es desprenen nombrosos aprenentatges que poden aplicar-se a l’economia purament mercantil i que ara representen un “avantatge competitiu”: les estructures participatives i més democràtiques de les companyies permeten treure el màxim partit al talent de l’organització, a més de maximitzar el sentiment de pertinença. “En una cooperativa, tothom és copartícip de la gestió”, destaca Teixidor, i és que, en ser soci, cada membre “coneix com funciona l’empresa i als seus clients”, afegeix Llompart. Ja no és que els socis treballadors sentin com a seva l’empresa, sinó que en part és realment seva.

El grup vol enfortir aquesta visió a força de continuar creixent i sumant més companyies. Per incorporar-les, Clade no fixa requisits de facturació o de membres: “No posem una mida mínima, sinó que la clau és que es tingui la voluntat de ser referent en el sector d’activitat”, destaca Llompart. “Ens enfoquem a projectes que tinguin la voluntat de créixer apuntant a un sector crític amb solucions innovadores”, remarca Teixidor.

“Perseguim una ampliació de l’abast de l’economia social ambiciosa que vol competir en el mercat”, ha resolt la directora general. I és que existeix “molta innovació, disrupció i treball empresarial punter en el sector”, com passa a les 15 companyies actuals del grup, que inclouen també a Suara Cooperativa, Fundació Blanquerna, Abacus Cooperativa, l’Orquestra Simfònica del Vallès, Cooperativa Plana de Vic, Corma, Escola Sant Gervasi, Comunitat Minera Olesana, Grup Pere Claver i Previsora General. Amb aquesta visió, Clade continuarà treballarà per seguir creixent i per reivindicar un model d’economia social que prioritza el seu impacte per sobre del capital.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024