Sandra Díez estava a punt de constituir la seva empresa quan va esclatar la pandèmia. Tenia al cap crear Runderfy, una plataforma que organitza viatges de cap de setmana per assistir a esdeveniments esportius com curses, incloent-hi la inscripció i la reserva de l’allotjament. Aquests plans es van haver de posposar amb la covid, que va cancel·lar aquest tipus d’esdeveniments, i no ha estat fins ara que Díez els ha pogut reprendre. Runderfy ha nascut aquest mes de juny i prepara el seu llançament per a setembre, a l’espera que el sector del turisme esportiu s’acabi de reactivar completament.
Mentre que Díez va veure com la pandèmia dificultava l’arrencada de Runderfy, Glòria Mitjana ha vist el moment actual com l’idoni per crear la seva empresa. Kukis Music vol traduir el currículum educatiu d’Infantil i Primària en cançons, facilitant el seu aprenentatge i motivant l’apropament a la música des de ben petits. Per a Mitjana, el context actual de canvi permet l’adopció de noves eines. També ajuda l’acceleració en la digitalització que s’ha produït en l’ensenyament. Les cançons que Kukis Music ha ideat per conèixer la lletra B o aprendre els números de l’1 al 10 es començaran a sentir a deu escoles el curs vinent, amb la voluntat d’estendre-les a més centres en el següent.
Tant Díez com Mitjana són exemples d’empreses que s’han creat aquest primer semestre a Barcelona. Després d’un 2020 complicat, l’economia de la ciutat comença a recuperar-se. Així ho constata Barcelona Activa, que ha contribuït a la constitució de 323 noves companyies durant el primer semestre de 2021, un 39% més que fa un any, quan se’n van crear 232. Encara no s’han assolit les xifres de 2019, però només s’està un 17% per sota.
Les xifres que Barcelona Activa ha registrat només reflecteixen una petita part de totes les empreses que han sorgit a la capital catalana durant els primers mesos de l’any, però són un bon termòmetre del comportament general, assenyala el director de Serveis a les Empreses de Barcelona Activa, Jaume Baró. De fet, les dades recollides en el Registre Mercantil mostren una tendència similar, amb un total de 3.433 societats mercantils nascudes entre els mesos de gener i maig, un 53,1% més que durant l’any 2020 i, alhora, un 7% menys que abans del coronavirus.
“Estem tornant a registrar un ritme normal en la creació d’empreses”, valora Baró. Tot i que la incertesa provocada per la covid no ha desaparegut, Baró creu que l’economia s’hi està acostumant i, en conseqüència, apareixen noves iniciatives que volen respondre a les oportunitats de negoci que s’han generat amb la crisi, com també es recuperen altres que es van veure congelades el març de 2020.
En un any normal, es constitueixen entre 6.000 i 9.000 empreses a Barcelona. Per a Baró, aquesta xifra se situarà al voltant de les 8.000 aquest 2021, després que el 2020 es tanqués amb el registre més baix en els últims set anys, amb unes 6.242.
Més societats mercantils que autònoms
Barcelona Activa també ha detectat que, en la creació d’empreses, la proporció de noves societats mercantils respecte a la dels autònoms és més gran ara que el 2019. Tenint en compte que els primers suposen una estructura més gran i contracten més personal, Baró veu en aquesta xifra un senyal de robustesa de l’entramat empresarial que s’està generant a la ciutat. Per a ell, això s’explica perquè les noves iniciatives responen a les oportunitats de negoci que s’estan detectant i no a la necessitat de fer-se autònom després d’un període a l’atur.
Moltes d’aquestes companyies incorporen noves tecnologies, sent aquest sector un dels grans beneficiats per la pandèmia, gràcies a l’acceleració que s’ha produït en la implementació de la digitalització amb el teletreball, les classes virtuals o la telemedicina. Segons les dades de Barcelona Activa, un 36% de les noves companyies estan basades en activitats intenses en tecnologia punta i coneixement, una proporció que supera la de 2020, quan va ser del 26%.