Isidre Fainé, president de Criteria, amb Àngel Simón, conseller delegat, durant la presentació del pla estratègic. ©ACN/Jordi Bataller

Criteria activa un pla per elevar a 700 milions el dividend anual que paga a la Fundació La Caixa

El hólding es reforçarà en companyies estratègiques com Naturgy i Telefónica i invertirà en empreses que generin dividends continuats i recurrents. L'objectiu del nou pla estratègic 2025-2030 és incrementar en un 50% el valor dels seus actius, fins a sumar una cartera de 40.000 milions d'euros. El repte és ingressar durant aquest període prop de 12.000 milions en dividends procedents de les participades.

CriteriaCaixa preveu reforçar la seva presència en companyies “estratègiques” com Naturgy o Telefónica. El braç inversor de la Fundació La Caixa ha presentat aquest dilluns el seu pla estratègic pel període 2025-2030, que dona continuïtat a l’activitat seguida en els últims mesos i fixa com a objectiu augmentar el valor brut dels actius fins als 40.000 milions, un 48% més respecte als 27.000 milions de 2023. El nou full de ruta contempla incrementar fins als 700 milions d’euros el dividend anual de la Fundació La Caixa i també preveu desplegar una “àmplia reestructuració” del negoci immobiliari. “Volem donar un impuls decidit a les nostres inversions industrials i financeres”, ha dit el president de CriteriaCaixa, Isidre Fainé, en la presentació.

Fonts del hòlding que agrupa i gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa admeten que es tracta d’un nou pla agressiu i difícil de complir, però remarquen que en els pròxims anys se centraran en empreses estratègiques i punteres de l’Estat per tal d’aconseguir els seus objectius. En aquesta línia, cal recordar, per exemple, que en els últims mesos CriteriaCaixa ha entrat en el capital d’ACS (9,4%), Colonial (17%) o Puig (3%), informa ACN.

“Reforçarem la nostra presència en companyies estratègiques del país en els sectors de la banca, les telecomunicacions i l’energia”, ha assegurat el conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón, en l’acte celebrat a la seu de l’Avinguda Diagonal. L’objectiu del pla és que la cartera estratègica tingui un pes del 55% del valor brut dels actius de Criteria el 2030, amb un valor aproximat de 22.000 milions d’euros —al tancament del 2023 el valor era de 19.000 milions—.

El nou full de ruta no preveu un canvi de seu de l’entitat. Fonts de CriteriaCaixa han assegurat que estan “molt còmodes” amb la seu social a Palma i seus operatives a Barcelona i Madrid.

Els objectius del nou pla

Pel que fa als 40.000 milions d’euros de valor brut dels actius que fixen pel 2030, es tracta d’una xifra significativament superior respecte dels 27.000 milions que tenia l’entitat a finals de l’exercici del 2023. Respecte dels 700 milions d’euros de dividend anual, la xifra també contrasta amb els 400 milions del 2023. “L’objectiu prioritari del pla és aportar un dividend ininterromput i creixent que permeti seguir desenvolupant l’acció social de la Fundació La Caixa”, ha assegurat l’empresa. Un altre element prioritari és reforçar el rol de Criteria “com un agent estabilitzador de l’economia espanyola” mitjançant l’aposta per sector estratègics com són la banca, l’energia i les telecomunicacions.

El nou full de ruta estima que CriteriaCaixa ingressarà prop de 12.000 milions d’euros en dividends procedents de les seves participades estratègiques en el període 2024-2030. El pla també preveu una posició de deute net d’entre el 10% i un màxim del 20% del valor brut dels actius i situa el valor net en 36.000 milions.

El pes de les carteres variarà en els pròxims anys. Així, la cartera d’inversions estratègiques passarà del 74% al 55%, la de diversificació del 13% al 25%, la de capital privat del 3% al 10% i la immobiliària es mantindrà en el 10%. “Tota la cartera és un conjunt equilibrat”, ha valorat Simón. En aquesta cartera estratègica, a més a més de Naturgy (26,71%) i Telefónica (5%), destaca el control del 31,92% de CaixaBank.

Àngel Simón, nou conseller delegat de Criteria Caixa. ©ACN/Jordi Bataller

Sobre la cartera de capital privat, la previsió és que inverteixi en companyies no cotitzades, tant de forma directa a l’Estat com a nivell internacional a través de fons d’inversió. CriteriaCaixa contempla que aquesta cartera assoleixi un valor estimat de 4.000 milions el 2030.

En la cartera immobiliària, el hòlding preveu remodelar-la i desinvertir en bona part d’aquesta, per reinvertir posteriorment en actius que generin més rendibilitat i potencial de revalorització, segons han explicat. En aquesta s’emmarca el moviment de Colonial, per exemple. La nova cartera combinarà la gestió directa i indirecta.

Els directius de CriteriaCaixa també han emfatitzat la nova estratègia ESG de l’entitat, de manera que preveuen tenir en compte criteris mediambientals, socials i de governança en les seves inversions.

CaixaBank, Naturgy i Telefónica, entre les inversions estratègiques

Del nou pla estratègic ressalten els noms de Naturgy i Telefónica, inclosos dins la cartera d’inversions estratègiques, on CriteriaCaixa preveu fer accions d’inversió i desinversió. Simón ha admès que una de les “macroiniciatives” del full de ruta és crear valor per l’energètica que presideix Francisco Reynés. Després que en l’última setmana CriteriaCaixa hagi trencat negociacions amb Taqa per llançar una opa conjunta sobre aquesta empresa, fonts del hòlding han assegurat que volen explorar altres alternatives i remarquen que estan disposats a asseure’s amb tothom.

Sobre Telefónica, fonts de CriteriaCaixa asseguren que es troba còmode amb una participació del 5% en l’accionariat i insisteixen a dir que si volen augmentar aquest percentatge ho comunicaran al mercat.

Segons Fainé, el nou full de ruta cap al 2030 té com a finalitat “preservar i fer créixer el patrimoni de Criteria i de la Fundació La Caixa per continuar generant més valor social”. El banquer destaca que el pla arriba “en un moment especialment significatiu”, perquè aquest any se celebra el 120è aniversari de la creació de La Caixa. Avui convertida en una fundació bancària, l’entitat disposa d’un pressupost de 600 milions d’euros, el més alt de la seva història, que la situa com a líder indiscutible de la inversió social privada a Espanya. De fet, La Caixa és la primera fundació d’Espanya, la segona d’Europa, i la setena del món en termes del total d’actius.

Fainé: “L’objectiu és preservar i fer créixer el patrimoni de Criteria i de la Fundació La Caixa per continuar generant més valor social”

El president de Criteria ha explicat que el propòsit és “augmentar la contribució econòmica al desenvolupament del país, mitjançant la participació a empreses estratègiques per poder incrementar també l’acció social de la fundació”. Per això, el nou pla, ha anunciat, se sustentarà en 6 preceptes bàsics: “Sentit del compromís en la gestió de les empreses en què participem. Voluntat d’assolir aliances amb els nostres grups de relació, establint un marc de col·laboració. Adhesió a criteris d’inversió respectuosos en matèria mediambiental, social i de bon govern. Aposta per la certesa, l’estabilitat i la seguretat. Selecció d’inversions que representin un impacte positiu per la societat, l’economia i l’entorn. I inversió i gestió amb visió de llarg termini”.

Isidre Fainé i Àngel Simón
Isidre Fainé i Àngel Simón. ©ACN/Jordi Bataller

Fainé ha donat pistes sobre el tipus de companyies en què preveu invertir Criteria: “La nostra preferència passa per empreses amb negocis ja consolidats, i que, alhora, comptin amb oportunitats i fortaleses per expandir els seus negocis i generar cada vegada més valor de futur. A més que tinguin posicions financeres sòlides, així com polítiques de pagament de dividends continus i creixents”, ha assenyalat. Finalment, ha subratllat que CriteriaCaixa “vol ser un referent, perquè s’inspira en un tipus de gestió i de lideratge basat en la vocació de servei a la societat, i amb un propòsit transformador que es reflecteix en aquest pla estratègic per continuar construint un futur millor”.