El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé.

Criteria Caixa compra el 9,4% d’ACS per 983 milions

El hòlding de La Caixa passarà a ser el segon accionista de la constructora de Florentino Pérez, i proposarà el nomenament d'Isidre Fainé com a conseller dominical de la companyia

Nou anunci d’adquisició de Criteria Caixa. Pocs dies després de convertir-se en el primer accionista de Colonial i de duplicar la seva participació a Telefónica, el hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa ha adquirit una participació del 9,4% d’ACS. Ho ha fet per un import de 983 milions d’euros, en una operació mitjançant la qual es convertirà en el segon major accionista de la constructora fundada per Florentino Pérez, que compta amb una participació per sobre del 14%. 

El hòlding, presidit per Isidre Fainé i amb Ángel Simón com a conseller delegat, proposarà nomenar a Fainé com a conseller dominical de la companyia del també president del Reial Madrid. L’adquisició s’emmarca en la política d’inversió de Criteria Caixa, que l’ha portat a articular un portfolio amb participacions accionarials en sectors com la banca, l’energia i les telecomunicacions.

Seguint aquesta estratègia inversora, el hòlding ha mantingut un ritme d’operacions dinàmic durant les últimes setmanes i mesos, amb operacions com l’increment de participació en Telefónica del 5% al 10%, així com l’entrada al capital de companyies com a Colonial, amb el 17% i com primer inversor, i com Puig, amb un 3,05% adquirit amb la sortida a borsa del grup català de perfumeria i moda. 

La irrupció a ACS contribueix a enfortir l’estructura del patrimoni de la Fundació La Caixa, amb l’objectiu de generar els recursos econòmics requerits per a dur a terme la seva acció social, donant suport a entitats i promovent projectes com el centre d’immunologia que està construint davant el Cosmocaixa, amb la previsió que obri el 2025 amb una inversió de 100 milions. 

Aquesta entrada a ACS es produeix en un context en el qual la companyia va facturar 35.700 milions d’euros el 2023. Amb 135.000 empleats a nivell mundial, el grup va tancar el passat exercici amb una cartera de projectes que ascendeix a 73.500 milions, en àmbits diversos com les infraestructures, amb companyies com Abertis; els serveis, amb Clece, i especialment la construcció i l’enginyeria, amb empreses com Dragados. 

La inversió de Criteria Caixa ve motivada també pel focus que ha posat ACS durant els últims anys en sectors en creixement i d’interès del hólding, com la tecnologia, la digitalització, la transició energètica i la mobilitat sostenible. A més, la política de retribució a l’accionista d’ACS encaixa amb l’estratègia de Criteria Caixa. Amb un dividend estable i creixent, s’ajusta amb l’aposta del hólding de buscar opcions d’inversió que maximitzin la rendibilitat per dividend amb un enfocament a llarg termini.