CriteriaCaixa, el hòlding de participades de la Fundació Bancària La Caixa, reafirma la seva aposta pel sector immobiliari. La companyia, que actualment posseeix a través d’InmoCaixa uns actius immobiliaris valorats en prop de 2.700 milions d’euros, acaba d’anunciar un acord amb Colonial per convertir-se en el seu primer accionista, amb una participació del 17%, lleugerament per sobre del paquet que controla el fons sobirà Qatar Investment. Fins ara, Criteria posseïa el 3% de Colonial. L’operació, que ha de ser validada per una junta general d’accionistes extraordinària de Colonial al juny, s’efectuarà mitjançant una ampliació de capital de 622 milions d’euros, dels quals 350 milions seran aportats per Criteria en efectiu i 272 milions més mitjançant l’aportació d’una cartera de vuit immobles.
Concretament, InmoCaixa traspassarà en forma d’ampliació de capital no dinerària per 272 milions vuit immobles que sumen més de 20.000 metres quadrats d’oficines i més de 600 habitatges de lloguer. La cartera que s’aporta a Colonial inclou tres edificis d’oficines situats a Madrid i a Barcelona i cinc edificis residencials en règim de lloguer ubicats a Madrid, Saragossa i Màlaga. Els immobles d’oficines inclosos en l’operació es troben al número 331 del carrer Llull de Barcelona, al número 30 de la Gran Via de Madrid i al carrer Mendizábal de la capital espanyola, un complex recentment reformat anomenat Visionary Building, a prop de Méndez Álvaro.
Segons el grup immobiliari presidit Juan José Brugera, amb aquesta operació Colonial passa a tenir “un nou accionista de referència de llarg recorregut i prestigi” i “reforça i guanya flexibilitat financera” per emprendre noves adquisicions al mercat, a més de reduir el seu endeutament i llançar un nou pla inversor que ha batejat com a Alpha X. “Criteria és un soci perfecte per a Colonial. La seva entrada a l’accionariat és més que amistosa i compta amb el total suport del consell d’administració i dels principals accionistes del grup”, ha destacat en roda de premsa, Pere Viñolas, conseller delegat de la immobiliària barcelonina.
“Amb la incorporació de CriteriaCaixa com a accionista de referència reforcem l’estructura del nostre capital amb un inversor institucional amb visió de llarg termini”, ha apuntat Brugera, després d’assenyalar que la transacció permet accelerar el creixement i la generació de valor a través de nous projectes d’inversió i una estructura de capital millorada que es traduiran en
noves oportunitats de negoci. Es preveu que CriteriaCaixa —que té com a president Isidre Fainé i com a conseller delegat a Ángel Simón— passi a ocupar dos llocs al consell d’administració de Colonial, que passarà de dotze a catorze membres.
En un comunicat, CriteriaCaixa ha manifestat que amb aquesta inversió pretén “reforçar la posició de lideratge de Colonial en el seu negoci de lloguer d’oficines, així com contribuir a la seva estratègia de regeneració urbana i reforçar l’estructura de capital per impulsar l’estratègia paneuropea de creixement” i creació de valor“. Segons el hòlding de La Caixa, aquesta inversió i el traspàs d’actius a Colonial “contribueix a accelerar” la reordenació de la cartera d’actius d’InmoCaixa, valorada en 2.700 milions, el 56% dels quals són de lloguer, tant residencial com d’oficines. En aquesta línia, Criteria ha anunciat que en els propers anys “elevarà la intensitat” de la seva estratègia de rotació de la seva cartera actual “per accelerar la millora de la seva rendibilitat global”. Recentment, el hòlding també ha invertit en la compra del 3% de Puig i ha elevat al 5% la participació a Telefónica.
Construcció d’una clínica al districte 22@ de Barcelona
Per emprendre aquesta ampliació de capital de 622 milions, Colonial emetrà 87,7 milions de noves accions. Criteria pagarà cada acció a 7,1 euros, encara que aquesta xifra s’ajustarà una vegada Colonial pagui el dividend anual ordinari al mes de juny. Segons Viñolas, aquests 7,1 euros incorporen una prima respecte a la cotització actual de la companyia. Aquest dijous les accions de la socimi a Borsa han tancat a 6,42 euros després de revaloritzar-se un 4,39%, prop del màxim dels dotze últims mesos, registrat a finals de desembre (6,66 euros). La inversió de 622 milions permetrà a Criteria fer-se amb una participació del 17%, lleugerament superior a la que tindrà Qatar Investment després de l’ampliació de capital. Per la seva banda, el grup Finaccess passarà a tenir al voltant del 13%, el grup familiar Puig entre el 6,5% i el 7%, i el grup Santo Domingo al voltant del 6%.
Gràcies a l’entrada de 350 milions a la caixa, Colonial accelerarà el pla d’inversions en nous immobles per “capturar el rendiment de la recuperació del cicle immobiliari europeu”. En aquest sentit, aquest dijous el grup ha anunciat el llançament del projecte Alpha X, que contempla una inversió de 385 milions fins al 2028 per transformar quatre actius a París, Madrid i Barcelona que sumen més de 110.000 metres quadrats i generaran unes rendes anuals addicionals de 64 milions. Destaca la conversió de l’antiga seu de T-Systems al carrer Sancho d’Àvila de Barcelona en un “equipament vinculat a les Ciències de la Salut”. Segons han publicat diferents mitjans, Colonial negocia construir en aquest immoble una clínica per a Sanitas. El pla Alpha X preveu també dos projectes a París consistents en la transformació de l’antiga seu de Natixis, i de la seu Gaz de France, i un projecte a Madrid vinculat a l’antiga seu d’IBM, a la zona de Santa Hortensia.