A poques setmanes del seu inici, el Festival Cruïlla ha anunciat la incorporació de l’escenari Silent Disco, una nova instal·lació sonora i lumínica que comptarà amb una programació de djs locals. L’estructura arriba per primera vegada a Barcelona després d’estrenar-se al popular Festival Burning Man, celebrat a Nevada (Estats Units), i suposa la primera col·laboració entre el Cruïlla i la Fira Tàrrega. Ho ha explicat aquest dimarts el seu director, Jordi Herreruela, segons informa l’ACN. L’edició d’enguany se celebrarà del 10 al 13 de juliol al Parc del Fòrum amb grans noms com Pet Shop Boys, Avril Lavigne, Amaral, The Kooks o María Becerra.
L’escenari Silent Disco tindrà activitat quatre hores cada dia i estarà situat al Loophole, una instal·lació artística de llum inspirada amb la forma geomètrica del camp magnètic de la terra. La proposta se suma als escenaris ja anunciats: Estrella Damm, Occident, Vueling, i Johnnie Walker, on actuaran els 57 grups programats, i l’Escenari Cruïlla Comèdia by Vallformosa, on actuaran diversos humoristes.
Més enllà de la programació musical i d’humor, el festival ha escalfat motors presentant diverses iniciatives vinculades als sectors de l’art, l’entreteniment, la innovació i la sostenibilitat. El Parc del Fòrum tornarà a ser durant quatre dies l’aparador de diverses propostes artístiques, amb un gran museu digital a l’escenari Estrella Damm on s’exhibiran les obres d’artistes com Josue Ibáñez, Six n Five, Baugasm, Studio Mals & Setreset Films i PJ Richardson. Per altra banda, l’escenari Occident comptarà amb la intervenció de Lluís Danés. Paral·lelament, s’ha programat una nova edició del concurs d’Street Arts i un tast del Festival Gargar a la zona del village on dos dels seus artistes, Bublegum i Jofre Oliveras, s’encarregaran de pintar murals. Qui també tindrà presència durant el festival serà el Poblenou Urban District que portarà diverses iniciatives artístiques.
L’edició del Cruïlla 2024 tindrà per primera vegada una programació dedicada al podcasting amb públic i en directe. L’Auditori Torre Diagonal One es convertirà en el nou escenari de Podcast de Cruïlla amb una programació dividida en dues jornades en horari de tarda. Les entrades seran gratuïtes.
Seguint la línia d’edicions passades, el Cruïlla treballarà un cop més per reduir els envasos d’un sol ús convencionals. Per aquesta raó, se substituiran tots aquells envasos que puguin ser reemplaçables (plats, bols, caixes…), per una vaixella retornable i coberts fets amb materials compostables. A més, el festival ha creat un protocol de gestió de residus que té en compte totes les fases del festival: muntatge, activitat i desmuntatge. A més, l’esdeveniment instigarà als artistes a l’aplicació de bones pràctiques en l’àmbit de la circularitat i cura de l’entorn. Per aquesta raó se’ls demanarà que, en la mesura del possible, compleixin amb les recomanacions en transport, ús d’envasos, tècnica, logística o càtering. Com a novetat d’aquesta edició, el Cruïlla col·labora amb Aigües de Barcelona per fer una anàlisi de l’impacte hídric del festival.
En innovació, el festival comptarà amb la presència d’un robot humanoide de Pal Robotics, una prova pilot de geolocalització amb realitat mixta amb Skidattl, una prova d’implementació de l’smart ticket, una iniciativa creada per Oratrex que pretén substituir l’entrada en pdf per un ticket digital, i finalment, el Festival Cruïlla també formarà part del projecte Digital Twins, impulsat per Barcelona Supercomputing Center (BSC). Com en altres edicions anteriors, el Cruïlla ha tornat a llançar el Sustainable Challenge, una convocatòria oberta per a startups que treballen per reduir l’impacte medioambiental dels festivals. Aquest any es col·laborarà amb les empreses emergents Vyta i Abonokm0.