Social Stories

Cuida’m, el projecte musical d’acompanyament a nadons prematurs que fa màgia

El projecte musical Cuida’m es basa en els beneficis que confereix la música en la cura dels més vulnerables, i de tots nosaltres

Quan Tànit Navarro (cantant, terapeuta vocal i compositora) i María José Aguilera (guitarrista, professora i compositora) es van conèixer a la II Trobada de Música Tradicional, Popular i d’Arrel de 2017, no imaginaven que acabarien tenint en comú una experiència de vida com és el fet de transitar per una UCI. Tànit va néixer prematurament i María José va donar a llum a bessones també prematures, que van haver de passar per aquesta unitat. És per aquesta raó que coneixen i connecten profundament amb les necessitats i vulnerabilitats d’aquest col·lectiu.

Però tot i que a l’UCI de nounats les situacions de les famílies poden ser duríssimes, l’experiència de Maria va quedar lluny de traumàtica. Es va tornar empoderadora, gràcies també a l’ajuda dels professionals meravellosos que les van tractar durant el seu pas. Així, a manera d’agraïment, li va proposar a Tànit oferir un recital per Nadal a la unitat de la maternitat de l’Hospital Clínic, fent el que millor saben fer, música. Amb això, va sorgir la màgia.

Existeixen nombrosos estudis que parlen dels beneficis de la música en el cos humà. Influeix directament en aspectes importants de la vida com l’estat d’ànim, el control de l’estrès, l’ansietat o la fatiga. Els efectes de la mateixa es fan palès en espais com l’UCI, on el so de les màquines té tanta presència. Per a un nadó prematur, cada gram de pes guanyat és un èxit, de manera que mantenir uns nivells d’estrès baixos és de vital importància per a la seva recuperació. “Un gram de pes en aquests nadons és un pas per estar més a prop de sortir de l’UCI. Un nadó que està relaxat i feliç és un nadó que pot guanyar pes. Cal recordar que són nadons que estan intubats i connectats a diferents màquines. No és la forma més bonica d’arribar al món”, comenta després de la seva experiència Aguilera.

Oscar García Algar, cap del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat, al costat del seu equip, sap quant importa el benestar dels petits, i va ser l’impulsor de la periodicitat d’aquests acompanyaments musicals, convertits per aquestes dues dones músiques en el projecte Cuida’m, i també de la presentació del mateix al Congrés Nacional de Neonatologia. A la bombolla d’amor que es crea a l’UCI, quan les notes de la guitarra de María José comencen a sonar, i la veu de Tànit vibra en l’aire, els petits cors s’acoblen al ritme de la melodia, les seves respiracions es relaxen, i una sensació de pau envaeix l’espai, acariciant també a les famílies, i a totes les persones que hi treballen.

Pels seus efectes beneficiosos, “Cuida’m —expliquen les artistes— no només tracta que la música es centri en les cures dels nounats, és una eina vàlida per a qualsevol altre col·lectiu. Perquè famílies, treballadors de l’UCI o persones que estiguin en contacte amb els nens, puguin cantar “i aconsegueixin” fer de la música una constant en la seva vida i en el seu creixement, en fases de la criança en les que actua com una aliada per mantenir el control en moments de bogeria”.

“Un gram de pes en aquests nadons és un pas per estar més a prop de sortir de l’UCI. Un nadó que està relaxat i feliç és un nadó que pot guanyar pes”, explica María José Aguilera

Ancestralment, la música i el cant han format part de la vida de l’ésser humà. Han acompanyat i celebrat el dia a dia, però sembla com si el ritme vertiginós de la societat en la qual estem immersos ens hagi anul·lat aquesta capacitat. Cuida’m no només acompanya nounats sinó també a persones en l’altre extrem de la vida, especialment grans. Amb l’arribada de la pandèmia, s’ha posat de manifest com els col·lectius considerats vulnerables s’han diversificat i la necessitat d’autocura ha arribat fins a les nostres cases com un tsunami.

“Cuida’m” no només tracta que la música es centri en les cures dels nounats, és una eina vàlida per a qualsevol altre col·lectiu.

“Hem vist que les músiques del nostre projecte també poden ajudar a altra gent. El cant és una eina que funciona com una medicina per sentir-se millor”, comenta Navarro. “I si entrem en una empresa i els donem una formació musical que puguin aplicar en el seu dia a dia per aprendre a respirar, a relaxar-se, a tenir control del seu cos, en definitiva, a estar millor?”. Democratitzar la música, humanitzar espais a través d’ella, són també objectius del projecte.

I si entrem en una empresa i donem als treballadors una formació musical que puguin aplicar en el seu dia a dia per aprendre a respirar, a relaxar-se, a tenir control del seu cos, en definitiva, a estar millor?

Així doncs, el que es pretén és justament això: cuidar-nos. Ja sigui a través de l’acompanyament musical dels seus recitals i concerts, o oferint formacions tant per a professionals del camp de les cures, com per a altres professionals aliens a aquest camp, però que vulguin sentir-se millor. “No cal ser un gran cantant per sentir els beneficis que ens pot aportar la música en els nostres propis cossos”, sentencien.

Aquest preciós projecte segueix expandint les seves branques preparant un disc a través d’un micromecenatge, amb cançons d’ús per acompanyar diferents moments, com alimentar o dormir als nadons, i també uns altres més íntims i difícils, com pot ser el dol perinatal —aquest gran oblidat—, tan important d’acompanyar. La música és vida i benestar. María José i Tànit amb el seu Cuida’m, són capaces de crear una bombolla màgica on l’únic que importa és el so suau de les respiracions d’un nounat, en braços de la seva mare. I que el món palpiti al ritme d’un petit cor.

Es pot obtenir més informació a través del seu web www.cuidamusica.com I a les xarxes socials Facebook Cuida’m, música per a nadons prematurs i Instagram @cuidamusica.

Compartir
Publicado por
Júlia Cruz

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024