Cultural Cetres, 50 anys saciant la inquietud de saber

El club cultural assoleix mig segle de trajectòria com a àgora de coneixement mitjançant cursos, viatges, seminaris i conferències amb un professorat de prestigi nivell i un entorn de proximitat exclusiu

Una alta executiva interessada en història contemporània; un analista apassionat per l’òpera, un prestigiós arquitecte que vol submergir-se en la geopolítica per comprendre els conflictes globals. Són perfils i interessos diversos, amb un denominador comú: les ànsies d’aprendre. I no per obtenir un títol, per una motivació laboral o qualsevol altra pressió externa, sinó pel pur plaer d’aprendre, pel delit de saber. 

Són perfils que conformen un alumnat atípic per la seva edat i el seu nivell cultural, que es congreguen regularment al club cultural Cetres, una rara avis que enguany assoleix els 50 anys de recorregut. Com a centre privat sense afany de lucre ni subvencions, ofereix des de llavors cursos i seminaris sobre múltiples disciplines —que van des de la política fins a la història, passant per la psicologia i la música—, a més de viatges culturals conduïts per professors de reconegut prestigi. Durant aquest mig segle, el club enclavat a Sant Gervasi-Galvany ha vist passar per les seves aules el més representatiu de l’àmbit empresarial i de la societat civil barcelonina. 

El singular perfil dels alumnes i els selectes professors del centre cultural generen una àgora exclusiva i en petit comitè, que dista d’un format de classes magistrals per a convertir-se en un fòrum d’intercanvis de coneixements i punts de vista. Un espai de trobada que es presenta gairebé com secret en el qual no només es transmet cultura i coneixement, sinó que es generen noves idees i la possibilitat de comprendre millor la realitat, des de la més global, amb l’anàlisi històric i geopolític d’Adrià Fortet, fins a la més interna, amb la filòsofa Begoña Román. 

L’emprenedora Tyn Campos va fundar Cetres el 1974 com a centre de formació permanent que conjugués coneixements atemporals amb l’actualitat

Fortet i Roman són dos dels professors amb els quals l’associació cultural encara el curs que obre aquesta tardor. Roman, doctora en Filosofia i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, analitzarà la figura d’Imanuel Kant i les seves implicacions en un seminari. Pel seu costat, la història mundial del segle XX protagonitzarà el curs que impartirà Fortet, historiador i deixeble de Joan B. Culla, que va ser professor de Cetres durant dècades i fins que va morir l’any passat.

El programa d’aquest curs comptarà amb l’historiador José Enrique Ruiz-Domènec, amb un curs sobre les lectures imprescindibles per afrontar l’actualitat; els experts Enric Prats i Joan Vives i el seu abordatge de la música clàssica i de l’òpera; Joaquim Colominas i el seu anàlisi del sistema polític francès; l’exconseller i professor d’Esade Francesc Xavier Mena i el seu repàs de les grans dinasties empresarials a nivell mundial, i l’artista i doctora en Belles Arts Carolina Camañes, entre altres propostes. La programació inclourà també, com és habitual, viatges d’autor i de valor afegit amnb professors experts en la història i la cultura de l’indret. En les seves cinc dècades d’activitat, aquests viatges han portat a Cetres a destinacions europees i més enllà, com enclavaments asiàtics de la Ruta de la Seda i indrets insospitats de l’Àfrica subsahariana. 

Aquest mateix format de cursos, seminaris i viatges com a canal per donar resposta a la inquietud del saber és el que buscava l’emprenedora Tyn Campos quan va fundar Cetres el 1974. En una Barcelona tan diferent a l’actual, Campos es va proposar aprofundir en els seus coneixements en art i psicologia, però no va trobar la forma de donar resposta a la seva curiositat. Va ser llavors quan va proposar a dues amigues també culturalment inquietes fundar l’associació per crear allò que no trobava a una Barcelona ansiosa d’un despertar cultural, econòmic i social que encara havia d’arribar. D’aquesta manera, Cetres va emergir com a centre pioner en l’àmbit cultural i social al final de la dictadura, obrint camí al que anys després es considera normalitat. 

Curs de l’associació cultural Cetres, que acumula mig segle d’activitat.

Tot i la dificultat del context i al paper llavors majoritàriament atribuït a la dona, Campos es va llançar amb aquelles dues sòcies inicials a dissenyar una proposta de formació permanent que conjugués coneixements atemporals amb l’actualitat. Tot sota el convenciment que “el coneixement facilita l’autoestima” i genera canvis que poden transformar vides i, en conseqüència, la societat, com reivindicava Campos.

Amb aquesta premissa, Cetres es va configurar amb la voluntat que els alumnes acudissin al centre no per a entretenir-se, sinó a adquirir coneixements per comprendre la realitat i tenir la capacitat de transformar-la. A partir d’aquests objectius, l’associació va anar prenent forma i ampliant el seu ventall de propostes: les trobades puntuals inicials es van consolidar en conferències, seminaris, cursos, viatges culturals i fins i tot exposicions internacionals en les quals Cetres ha promocionat a artistes catalans en països com França, Itàlia i Bèlgica, amb un rol basat no només a difondre cultura, sinó també a generar-la. I és que, com defensava Campos, “la cultura és invertir en un mateix, per la qual cosa és el negoci més rendible”. Campos, reconeguda amb el guardó Dones de Medalla de Sarrià-Sant Gervasi el 2008, va liderar Cetres des de la seva fundació fins que va morir el 2021, amb la seva curiositat intacta. 

Ara amb el lideratge de Susanna López, el club cultural continua difonent i generant cultura amb la segona generació pilotant el centre, que manté i potencia aquest objectiu de “gaudir del plaer d’aprendre per aprendre”, segons López. Tot això des d’un microcosmos atípic des del qual Cetres s’ha erigit com un bastió de cultura i saber de manera discreta, gairebé secreta, que es presenta com una descoberta amb mig segle de trajectòria.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cecot aferma la relació amb Barcelona

La patronal torna a celebrar la Nit de l'Empresa a la capital catalana, amb un…

21 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

El tramvia s’estrenarà fins a Verdaguer el 9 de novembre

Els combois han començat a circular sense passatgers per ajustar últims detalls com els temps…

21 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

Estrella Damm celebra els 125 anys del Barça amb una edició limitada

L'ampolla porta com a lema 'Tenim un nom, el sap tothom' i es pot comprar…

21 d'octubre de 2024
  • Trencadís

‘Austràlia’ d’Israel Solà torna a reflexionar sobre la maternitat a l’Espai Texas

Tres germanes: dues a Barcelona, una a Austràlia, i una que demana a una altra…

21 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La Cecot reuneix de nou l’empresariat català en una gala que premiarà a Joan Planes

La Nit de l’Empresa de la Cecot celebra la seva 29 edició a Barcelona, en…

21 d'octubre de 2024
  • Professionals

“El 22@ ha d’assegurar l’equilibri perquè s’hi pugui treballar i viure”

La nova presidenta del 22@ Network aposta per posar el focus no tant en l'urbanisme…

20 d'octubre de 2024