Damm avança a pas ferm cap als 2.000 milions d’euros de xifra de negoci. El grup cerveser barceloní ha tancat l’exercici del 2022 amb una facturació rècord de 1.876 milions, xifra que suposa un creixement del 26% respecte a l’any anterior i confirma la superació dels nivells prepandèmia. Tot i l’alça de les vendes, l’encariment de les matèries primeres ha penalitzat el resultat de la companyia, amb una reducció de 16,4% del benefici net, amb uns guanys de 101 milions. La rendibilitat sobre vendes s’ha situat al 5%, davant del 8% del 2021.
Aquests resultats hauran de ser aprovats a la junta general d’accionistes que el grup ha convocat per al pròxim 23 de maig, en la qual s’analitzaran altres fites de 2022, com l’avenç del procés d’internacionalització gràcies a la compra de la fàbrica de cerveses Eagle Brewery, situada a la localitat anglesa de Bedford. Actualment, més del 30% de l’activitat del negoci de begudes ja es desenvolupa al mercat exterior, amb 500 persones treballant a l’àrea internacional.
Amb una plantilla de 5.577 empleats, Damm explica que tot i la tornada a la normalitat al sector de l’hostaleria, l’any 2022 va estar marcat pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, fet que va suposar “un agreujament generalitzat en les tensions a la cadena de subministraments i un important encariment dels preus de les energies, les primeres matèries, els envasos, així com dels costos logístics”. Aquesta situació ha impactat en els seus resultats, però el grup assenyala que en part s’ha pogut mitigar “gràcies als esforços i les inversions realitzades per a la millora constant de l’eficiència i la productivitat de tota la seva activitat”. En aquest sentit, Damm assegura que el seu objectiu ha estat “evitar traslladar als preus els increments en costos”.
La divisió de begudes de Damm, que integra les més de 25 marques de cervesa i aigua mineral (Veri i Fuente Liviana), així com la producció de refrescos de marca blanca (Font Salem) i batuts (Cacaolat), va créixer un 12%, amb un total de 21,6 milions d’hectolitres comercialitzats. Segons l’empresa, també han experimentat “un gran comportament” la resta d’àrees de negoci: distribució de begudes (DDI), restauració (Rodilla) i logística (Pallex Iberia i Alfil Logistics).
Inversió en energies renovables
El grup que presideix Demetrio Carceller té 16 centres de producció, que consumeixen energia 100% d’origen verd. A més, gràcies a la cogeneració i la trigeneració amb biogàs i energia fotovoltaica, Damm utilitza actualment un 36% menys d’energia per produir cada hectolitre de cervesa en comparació en fa 15 anys. Així mateix, s’ha reduït un 36% el consum d’aigua a les fàbriques des del 2008.
En l’actualitat, l’empresa disposa d’una superfície de més de 32.000 metres quadrats coberts per plaques fotovoltaiques, amb una autoproducció d’energia solar de 7,1 GWh. L’objectiu per a aquestany és invertir 3,6 milions addicionals per instal·lar 23.500 metres quadrats més de superfície de plaques solars a la fàbrica del Prat de Llobregat i als centres de La Moravia, Múrcia, Màlaga i la ZAL de Barcelona. En aquest sentit, segons Damm, “està previst que el 2023 més de la meitat de tota l’electricitat consumida serà de generació pròpia”, una ràtio que arriba al 82% en el cas de la fàbrica principal del Prat de Llobregat.