Ecosistema emprenedor

Dapibus obre una planta a Arbrera per transformar insectes en proteïna

La ‘startup’ fabricarà 3.500 tones d'aliments per a animals i fertilitzants i preveu facturar uns quatre milions de cara a finals de 2025

Els insectes representen una alternativa rica en proteïna a la carn i el peix, i són ja un ingredient més de la dieta de països com Tailàndia. La gastronomia mediterrània, per ara, es mostra encara reticent a a introduir aquests aliments. La startup Dapibus neix amb la idea d’acabar amb aquests prejudicis culturals i reduir l’impacte mediambiental de la indústria alimentària, a partir de la transformació de larves en fonts de proteïna que serveixen tant per a l’alimentació de mascotes com per a fertilitzant del camp. Per dur a terme la fabricació d’aquests productes, la companyia ha obert el primer centre de biotransformació totalment automatitzat d’Espanya a Abrera (Barcelona). La planta, que s’espera que estigui a ple rendiment a mitjans d’any, compta amb una superfície total de 3.000 metres quadrats i és un dels pocs centres d’aquestes característiques a tota Europa.

El procés de producció parteix de les larves Black Soldier Fly. “Aquestes larves, comparades amb altres insectes, són les més eficients, sostenibles i innovadores, ja que ens permeten transformar residus d’aliments de baixa qualitat en valuoses proteïnes i grasses”, explica el conseller delegat de Dapibus, Alex Segura. Durant el procés de transformació, aquestes larves són alimentades amb subproductes derivats de la indústria alimentària —com, per exemple, les pells o les polpes descartades de les fruites en el procés de fabricació d’un suc—. Després d’engreixar les larves, s’obtenen d’una banda farines proteiques i olis que serveixen com a pinso per a mascotes i, d’altra banda, fertilitzants per al camp. Un procés que es realitza amb eines d’intel·ligència artificial i tecnologies pioneres, de manera que la fabricació està pràcticament automatitzada per complet i requereix a poc personal de planta.

“El propòsit és oferir una solució al repte de la saturació del sistema agroalimentari, perquè cada vegada som més persones en el món i necessitem produir més proteïnes, però els recursos són limitats”, recorda Segura. Amb aquest objectiu Segura, que provenia del sector tèxtil, però ja treballava en qüestions de sostenibilitat, va fundar l’any 2021 Dapibus —que pren el seu nom d’aquesta paraula llatina, que significa proteïna— juntament amb Arturo Almazor i Carlos Conde, amb la idea de “liderar la transformació cap a un model industrial més sostenible i oferir solucions que fomentin l’economia circular i un futur més sostenible”. A més d’inversors privats i ajudes estatals, el programa LIFE de la Unió Europea, dedicat a la preservació del medi ambient, va finançar fins a un 40% de la inversió inicial.

L’objectiu d’aquest nou centre automatitzat és poder fabricar fins a 3.500 tones de farina proteica, olis i fertilitzants quan la planta estigui a ple rendiment, ja que ara es troba encara en fase de proves. La idea és poder produir a màxima capacitat cap mitjans d’aquest any, quan preveu duplicar la plantilla dels deu treballadors actuals als vint, amb la previsió de facturar fins a quatre milions d’euros amb la comercialització dels seus productes a finals de 2025.

La companyia, que per ara se centra en la comercialització dels seus fertilitzants i pinso per a mascotes, no descarta en un futur obrir-se a nous mercats, com el bestiar porcí o la piscifactoria, un sector en el qual ja estan treballant perquè des de les mateixes piscifactories cada vegada s’aposta més per alimentar als peixos amb proteïnes alternatives, com insectes o algues. “Fins i tot estem preparats per si algun dia sorgís l’oportunitat d’aplicar aquest procés de transformació de larves en proteïnes per a consum humà”, aclareix el conseller delegat de Dapibus, si bé encara no està permès legalment.

La farina proteica obtinguda a partir de les larves és un dels productes que la ‘startup’ fabrica com a aliment per a mascotes.
Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Opinió

Barcelona i Catalunya en l’era Trump

La victòria de Donald Trump ha vingut a certificar una veritat incòmoda. El món que…

4 de febrer de 2025
  • Good News Barcelona

El Cercle d’Economia s’erigeix com a ‘think tank’ per impulsar la productivitat

L'entitat empresarial treballarà els tres pròxims anys per llançar propostes que millorin el model econòmic…

4 de febrer de 2025
  • Good News Barcelona

Catalonia compra a Meridia un hotel a Barcelona per més de 27 milions

La cadena suma 29 establiments a la ciutat després d'adquirir el nou hotel, de quatre…

4 de febrer de 2025
  • Good News Barcelona

Un ISE en expansió reafirma Barcelona com a capital d’art digital

La fira audiovisual obre portes d'una edició amb més de 1.600 expositors i la previsió…

4 de febrer de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona injectarà 105 milions en la renovació i manteniment dels seus barris el 2025

L'Ajuntament impulsarà prop de 1.300 actuacions en una trentena de barris de la capital catalana…

3 de febrer de 2025
  • Trencadís

Quatre produccions catalanes competiran a la Berlinale

La directora catalana Eva Libertad estrenarà 'Sorda', el seu primer llargmetratge

3 de febrer de 2025