Dabiz Muñoz és, novament, la cara oficial del sector. A la sisena edició dels Best Chef Awards, celebrada a la Galería de Cristal del Palacio de Cibeles, seu de l’Ajuntament de Madrid, Muñoz va pujar a l’escenari per recollir tres guardons, entre ells el cobejat reconeixement com a Millor Cuiner del Món 2022. Un premi que ja va obtenir l’any passat a Amsterdam i que anteriorment havien rebut René Redzepi (Noma, Copenhaguen) el 2020, Björn Frantzén (Frantzén, Estocolm) el 2019 i Joan Roca (Celler de Can Roca, Girona) els anys 2018 i 2017.
En el podi van acompanyar Muñoz dos dels protagonistes de l’escena culinària mundial, en reconeixement a una trajectòria que manifesta la bona salut dels famosos projectes Noma (René Redzepi, en segona posició) i Celler de Can Roca (Joan Roca, tercera posició ). En un format que desvetlla el llistat dels 100 millors xefs del món (The Best Chefs) en grups de 10, començant per les posicions 100 a 90 i pujant fins a conèixer els tres primers, s’hi observa la presència de 21 cuiners i cuineres espanyols. Setze s’han instal·lat en les 50 primeres posicions i dotze tornen a Olot, Girona i Barcelona amb un somriure de satisfacció: Fina Puigdevall i Martina Puigvert (a la posició 96), Paco Pérez (a la 94), Paulo Airaudo (a la 85, amb el seu primer projecte a Barcelona, Aleia, que es va instal·lar fa poc més d’un any), Martin Berasategui (a la 42), Javier i Sergio Torres (a la 41), Paolo Casagrande (a la 26), Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro (a la 7 com a col·lectiu Disfrutar) i Joan Roca (en segona posició).
La revalidació de Muñoz en el lideratge de la cuina mundial mostra que, més enllà d’haver convençut els 350 professionals i experts del sector que confeccionen la llista, Madrid brilla amb llum pròpia. La seva gastronomia, la dels seus ambaixadors a la ciutat i al món, rep l’atenció per la reeixida presència en els darrers dos anys. Muñoz, sempre visible, realitza amb mestria aquesta representació amb els seus dots de comunicació i tarannà sincer, recolzat pels seus fogons. Visiblement emocionat, Muñoz va agrair aquest premi: “És difícil explicar què se sent en ser reconegut com el millor xef del món quan no et consideres que ho siguis”.
Així, la gastronomia catalana i l’espanyola segueixen aportant llum al mapa gastronòmic mundial amb les propostes de Dani García (al lloc 56 de la llista), Paco Morales (al 43), Diego Guerrero (al 38), Paco Roncero ( al 36), Quique Dacosta (al 33), Victor Arguinzoniz (al 19), Eneko Atza (al 18), Ángel León (al 13) i Andoni Luis Aduriz (al setè).
René Redzepi no ha pogut recollir en persona el seu premi, no així Joan Roca, que amb el seu sempitern somriure va confessar que “reconforta seguir aquí perquè seguim amb ganes de seguir”, usant sempre el plural perquè representa la tríada del Celler, dels tres germans , de les tres potes de la ‘R’. Va finalitzar amb un “llarga vida al Celler de Can Roca!”.
Més enllà de desgranar els noms dels 100 cuiners i cuineres que configuren la llista també s’atorguen 12 premis especials: Antonio Bachour (Best Pastry Award), Ana Roš (Best Chef Pristine Award), Anne-Sophie Pic (Best Chef Dining Experience Award) ), Natsuko Shoij (Best Chef FoodArt Award), Josh Niland (Best Chef Innovation Award), Jessica Rosval (Best Chef Rising Star Award), Riccardo Camanini (Best New Entry Award), Franco Pepe (Best Chef Pizza Award), Pierre Koffmann (Best Chef Legend Award), Andoni Luis Aduriz (Best Chef Science Award) i els dos que atresora Muñoz, Best Chef City Gourmet Award i The Best Chef, votat per professionals.
Amb sis anys de trajectòria, The Best Chef Awards busca la consolidació del seu model, conformat per una llista en la confecció de la qual participen els 100 integrants del TOP 100 en vigència, els 100 nominats a passar a formar-ne part i 150 experts del sector (periodistes, crítics, connoisseurs, etc). En paraules de la seva organització, aquests premis busquen establir vincles a nivell mundial entre els millors pensadors i líders de l’alta cuina, posant el focus a les persones més que a les ubicacions. L’atenció i el reconeixement és per al xef, posant en valor la seva creativitat, intel·ligència, passió, innovació, sostenibilitat o l’impacte social positiu a la cuina, entre d’altres.