Opinió

De la incertesa a l’oportunitat

El CERN i el 22@Network Barcelona fomenten la col·laboració entre ciència i empresa per afrontar els reptes del futur

Fa uns mesos vaig tenir l’oportunitat de participar en el programa Thinking the Unthinkable, organitzat pel 22@Network Barcelona en col·laboració amb Wonnd Strategy i IdeaSquare, el laboratori europeu de física de partícules situat a Ginebra. Estar en l’epicentre de la ciència i la innovació a Europa em va fer comprendre amb més profunditat com la col·laboració és essencial per resoldre els desafiaments més complexos, tant en el món científic com en l’empresarial. Poder viure aquesta experiència amb líders de diferents sectors va ressaltar la importància d’enfortir la unió entre la ciència i l’empresa per afrontar els desafiaments del futur.

El CERN és la referència europea en ciència, innovació i desenvolupament tecnològic, un espai on milers d’experts col·laboren sense jerarquies tradicionals per aconseguir objectius que transcendeixen fronteres. Representa un model d’innovació oberta i global que resulta molt inspirador per a la comunitat del 22@Network Barcelona i per a tot aquell que tingui la transformació i la col·laboració com a bandera.

El sector empresarial i el sector científic comparteixen el mateix desafiament: com gestionar la incertesa? En tots dos mons, avançar significa enfrontar-se a allò desconegut amb una gran capacitat d’adaptació. Mentre que la ciència busca respostes a preguntes encara sense formular, les empreses han d’anticipar escenaris econòmics futurs, minimitzant al màxim els riscos. I és així com totes dues esferes treballen per convertir els reptes en oportunitats, mitjançant la innovació i la col·laboració.

Les sinergies entre diversos actors són l’engranatge fonamental que fa funcionar la maquinària del CERN. La col·laboració es fomenta prioritzant el pensament a gran escala, promovent l’experimentació constant. Un exemple d’això és l’IdeaSquare, el seu laboratori d’innovació, on es creen metodologies que permeten connectar idees científiques amb aplicacions reals.

Encara que el CERN és un referent global, el districte de la innovació de Barcelona, el 22@, és el clar exemple de com la cooperació local entre empreses, universitats, startups i centres de recerca pot generar un ecosistema capaç d’afrontar els reptes del futur. Igual que en el CERN, en el 22@ es promou un pensament sense límits, on la tecnologia i la creativitat s’uneixen per impulsar solucions innovadores.

L’ecosistema innovador i emprenedor continua creixent a tot el món i especialment a Barcelona, on programes com Thinking the Unthinkable reafirmen el compromís de la nostra ciutat i del 22@Network Barcelona amb la ciència, la tecnologia i el lideratge empresarial.

Compartir
Publicado por
Osmar Polo

Artículos recientes

  • Opinió

Ciutats amb propòsit: més habitatge a preu assequible

Barcelona comença l’any 2025 amb molts propòsits, però de ben segur el més rellevant és…

17 de gener de 2025
  • Opinió

L’objectiu de jubilar els automòbils

L’Ajuntament es proposa reduir un 25% els viatges en automòbil de cara a l’any 2030

17 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

ICL i Dynanonic invertiran 285 milions en fabricar material per a bateries a Sallent

La multinacional israeliana i la xinesa s'alien per produir compostos per a càtodes de les…

17 de gener de 2025
  • Imatges

‘Casa en flames’ i ‘El 47’ impulsen el cinema en català a un 2024 de rècord

Les sales i les plataformes han registrat gairebé 987.000 espectadors

17 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

El DFactory triplicarà superfície fins a gairebé els 50.000 metres quadrats

El districte de la indústria 4.0 vol avançar en la seva integració urbana per connectar-se…

16 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Tradeinn tanca un any rècord amb una facturació de 555 milions

El grup de venda online de material esportiu ampliarà el centre logístic de Celrà (Girona)

16 de gener de 2025