El fundador de Deale, Gerard Garcia.
Gerard Garcia, fundador de Deale.

Deale facilita un centenar de compravendes de pimes per més de 400 milions

La ‘startup’ va facturar més de dos milions el 2024 i aspira a assolir 3,5 milions enguany

El procés per posar en venda una empresa pròpia i trobar el comprador adequat quan s’és una pime pot ser farragós i complex. A l’altre costat, hi ha inversors que busquen l’aposta encertada, però que poden no arribar a detectar-la en funció dels canals pels quals es mou cada companyia. En aquest context emergeix Deale, una plataforma que connecta pimes en venda amb inversors i assessors i centralitza la documentació necessària per agilitzar i accelerar operacions de M&A.

Des de la seva arrencada el 2021, la startup ha facilitat més de 100 operacions, i ara completa entre tres i cinc al mes, amb un valor mitjà d’entre quatre i vuit milions d’euros. Les compravendes materialitzades a través de la plataforma sumen un total de 400 milions, amb operacions que han anat des dels 300.000 euros fins als 35 milions, com detalla el seu fundador, Gerard Garcia. A través d’aquestes operacions, Deale va facturar més de dos milions d’euros el 2024, i aspira a assolir 3,5 milions enguany.

“Som un nexe entre dos mons que abans es buscaven, però que no es trobaven fàcilment”, destaca Garcia. I Deale vol exercir d’aquest nexe en un moment en el qual preveu que augmentin de manera considerable les pimes en venda, sobretot per falta de relleu generacional. “Des d’ara fins el 2030 es jubilarà la generació del baby boom, i es produirà la major transacció de patrimoni fins ara”, remarca Garcia, que calcula que aquestes jubilacions es traduiran en almenys un milió de pimes en venda.

En aquest context, Deale aspira a ser un actor clau en aquest procés. I és que la startup accelera les operacions a través de tecnologia i IA, i redueix els tempos per agilitzar les compravendes. “Són processos que poden durar entre sis mesos i un any; amb Deale, el temps mitjà des de la primera reunió fins la notaria és de 130 dies”, assegura Garcia.

Amb la finalitat d’accelerar aquests processos, Deale beu d’informació i dades de fonts com el Registre Mercantil, amb els quals aporten context a inversors i a pimes en venda. “En el fons, Deale és com una empresa de dades que es dedica a facilitar aquest tipus d’operacions”, diu Garcia, que ressalta la importància d’oferir aquesta informació de manera adequada a cada banda de l’operació: “Som un traductor del llenguatge i del M&A tant per a l’empresari com per a l’inversor”.

Garcia va detectar aquest buit en el mercat mentre treballava en banca d’inversió, i va seguir amb la idea en ment mentre es va traslladar a Nova York per incorporar-se a una tecnològica que digitalitza la compra d’assegurances per a pimes. Amb la pandèmia, va tornar al seu Sabadell natal, ja amb la idea més madurada: volia que la tecnologia ajudés a estandarditzar documents sempre similars en operacions corporatives, i es va llançar a dissenyar un primer prototip. Pocs mesos després, Deale es va constituir com a empresa amb l’objectiu de “ser el soci d’operacions més gran del sud d’Europa”. Per a la seva posada en marxa, la startup ha requerit una inversió de tres milions d’euros de business angels i un family office, i va incorporar a Andbank com a accionista fa un any, a través del seu fons Actyus, de venture capital del sector financer.

Gerard Garcia, CEO de Deale
Gerard Garcia va fundar Deale el 2021.

Amb l’objectiu d’esdevenir un soci d’operacions clau, Deale es va proposar “reduir les asimetries que existeixen a nivell d’informació” entre les pimes i els inversors, i proporcionar-los documentació i informació per accelerar la seva entrada en el mercat. “Abans de Deale, l’inversor havia de tenir contactes en gestories i es passaven informació els uns als altres; ara poden contactar amb els empresaris directament”, encara que sense deixar de costat gestories ni assessors. De fet, “Deale mai ha volgut competir amb l’univers assessoris, sinó que és un complement”. I és que la plataforma no fa els contractes, i compta amb assessors que acompanyen les diferents parts durant el procés.

Actualment, la plataforma compta amb uns 6.000 venedors, 6.000 inversors i 2.000 assessors, que paguen una mensualitat per accedir als serveis de Deale. En el cas que es materialitzi l’operació, la plataforma cobra un fee, del qual dedueix el que els diversos actors hagin pagat mensualment. Els compradors inclouen diversos perfils, que van des de family offices a fons de capital privat, grans empreses, hedge funds i compradors individuals. I els inversors poden procedir de qualsevol part del món, encara que Deale se centri en pimes espanyoles. Tot i que la startup no descarta obrir-se a més mercats en el futur, “ara per ara, el focus és Espanya; hi ha molt a fer i molt valorar que generar”.