Decowood, fabricant de mobles i decoració de fusta, ha tancat 2022 amb unes vendes de gairebé sis milions d’euros, un 20% més respecte a l’any anterior. L’empresa, amb seu a la Roca del Vallès, es prepara per aterrar a Bèlgica, convertint-lo en el seu segon mercat estranger, després d’expandir-se fa cinc anys a França, país que representa un 35% de la facturació global. En la llista de pendents també figura Itàlia, on arribarà entre finals d’aquest 2023 i principis de 2024.
Fundada l’any 2015, la companyia ha anat obrint-se a nous productes mantenint el focus en l’ús de fusta sostenible, provinent majoritàriament de boscos gallecs, i el disseny i la producció locals. Va començar amb la venda de caixes de fusta, per emmagatzemar o decorar, i després van venir els capçals, un dels seus productes més venuts. També van incorporar quadres, marcs i tauletes de nit, fins que l’any passat van començar a llançar col·leccions on van incloure altres productes com taules de centre o de menjador i prestatgeries. El tiquet mitjà se situa entre els 160 euros i 180 euros, amb productes que van des dels 30 euros (caixes de fusta) fins als 400 euros (taules de menjador).
Gairebé tots els productes que venen (el 90%) es fabriquen a la planta que tenen a la Roca, subcontractant la resta a artesans locals experts en determinats materials o processos. Al costat de la fàbrica, hi ha les oficines i el magatzem de Decowood. Quan aconsegueixin un volum de vendes considerable als països on es volen expandir, de cara a 2024 o 2025, estudiaran obrir un nou punt de distribució logística a França, sense deixar de produir a la ciutat vallesana. Els mobles i la decoració que fabriquen es venen a través de la seva pròpia pàgina web, que va créixer un 65% a Espanya l’any 2022. També es troben en altres e-commerce com Maisons du Monde, Mano a Mano, Amazon, Privalia o Miravia, canals que els permeten arribar a nous clients, especialment amb campanyes de pocs dies.
L’equip directiu de Decowood està liderat per Ion Vidaurreta, qui anteriorment dirigia Sweet Messages, empresa dedicada a l’enviament de paquets personalitzats de bombons i llaminadures per regalar. Aquesta companyia es va fusionar amb Decowood l’any 2021, per la qual cosa Vidaurreta va passar a ser el conseller delegat de totes dues. A Sweet Messages, van invertir Josep Talavera i Fernando Jiménez, cofundadors de Decowood. Talavera també és cofundador i conseller delegat de Mundimoto, especialitzada en la compra i venda online de motos de segona mà. Josep Talavera i Fernando Jiménez també van crear la marca de mitjons Fox & Socks.
Per a aquest 2023, Decowood preveu un creixement dels ingressos d’entre el 15% i el 20% com a mínim, en funció de com acabi evolucionant la situació econòmica. Amb beneficis des del primer any d’activitat, es financen amb recursos propis i deute, descartant en el curt termini una ronda que doni entrada a tercers i apostant pel creixement orgànic. La plantilla se situa en els 37 treballadors, amb contractacions puntuals en pics de producció com les rebaixes.
Més enllà de l’expansió a Bèlgica i Itàlia, una de les àrees de negoci que Decowood vol potenciar aquest any és el disseny i la producció personalitzats de mobles per a botigues, restaurants i oficines, després d’haver treballat amb clients com les botigues de decoració Muy Mucho i la de roba Bymo, el bar Galán (Barcelona) o les oficines de la marca de moda Brownie. L’any 2022, aquest vertical va representar un 20% de les vendes i preveuen començar a buscar més clients aquest 2023.