Una selecció de personal ad hoc, mitjançant els sistemes més innovadors en recursos humans, ha marcat l’inici del nou hub mundial en salut digital que la italiana Dedalus obrirà a Barcelona abans que acabi el 2022.
La trobada Datathon Digital Health, que reuneix 50 estudiants de 10 universitats espanyoles com a aspirants a un dels llocs de treball que fixarà la multinacional a la ciutat, posa a prova les habilitats per al desenvolupament d’idees i solucions digitals als reptes que tenen les organitzacions sanitàries i farmacèutiques a l’ecosistema de salut a Catalunya.
Els escollits formaran part del centenar de professionals que la companyia incorporarà per configurar l’equip tecnològic que establirà a Barcelona amb una visió global per a tota la multinacional italiana, que fa tres dècades que treballa en col·laboració amb el sistema sanitari, públic i privat, a Espanya.
La nova unitat de desenvolupament de solucions sanitàries i clíniques serà l’encarregada, entre altres projectes d’abast internacional, d’adaptar la plataforma dissenyada per gestionar les dades de les històries clíniques per a pacients del sistema sanitari –ja implementada a centres i hospitals de Catalunya i Espanya— a una versió estàndard dels processos assistencials, en obert, que permeti fer-la escalable a més països de Sud-Amèrica i Europa.
La directora general de Dedalus Iberia, Marisa Felipe, explica a The New Barcelona Post la importància de radicar un centre de desenvolupament a Barcelona, “una ciutat que ha convertit els avenços en salut digital en un dels focus de creixement de la seva economia local i que ha esdevingut un referent europeu en aquest sector”. “Dedalus vol contribuir a aquests avenços des del hub amb l´atracció de talent i el foment de la innovació, en col·laboració amb els nostres clients amb una gran capacitat d´innovació a Catalunya que ens aporten els seus coneixements clínics i de processos”, afegeix. Cita com a exemple la farmacèutica Almirall, amb què desenvolupen una plataforma que permet a la farmacèutica, especialitzada en productes dermatològics, recopilar i tractar les dades i imatges sobre l’estat de salut dermatològic dels pacients extrets dels seus assajos clínics. A l’àrea hospitalària, presten serveis a Mútua Terrassa i la Corporació Sanitària Parc Taulí (Sabadell).
Per aprofundir en aquesta cooperació, a Barcelona, Dedalus està buscant una ubicació del hub de desenvolupament tecnològic que estigui proper a centres d’innovació digital i que tinguin relació amb salut digital, com podria ser un emplaçament al 22@ o a Barcelona Tech Health Hub. Entre els seus propòsits figura establir-se com a proveïdor de la sanitat pública catalana, “estem parlant amb els seus responsables”, concreta Marisa Felipe i explica que el sistema sanitari espanyol i català no té una unificació de la gestió que li permeti ser més eficaç i eficient amb el tractament dels pacients, “aspecte al què Dedalus pot contribuir positivament amb la implantació de les seves solucions”.
“Barcelona ha convertit els avenços en salut digital en un dels focus de creixement de la seva economia local i és un referent europeu”
“És un projecte que ens il·lusiona molt perquè té un component tecnològic molt important perquè considerem que aconseguir eficiència en els processos assistencials i una millor ús dels recursos és fonamental per a la sanitat en general perquè els pressupostos no es poden estendre infinitament”, afegeix. Felipe destaca la importància que té la divisió espanyola dins de la multinacional –que està establerta a 40 països– pel nivell de coneixement dels seus equips de treball amb innovació permanent.
Dedalus té 450 professionals a Espanya, amb centre de desenvolupament d’innovació per a les seves plataformes a Màlaga, Sevilla, Madrid i Lleó. La facturació de la multinacional va assolir els 770 milions el 2021, d’aquests, uns 25 milions correspondrien a Espanya.