[dropcap letter=”E”]
l moviment està clar: protegir una manera de vida autèntica enfront d’un món homogeneïtzat per la via ràpida. O aterrant el concepte, promoure els aliments locals en lloc de les marques globals. I com no sempre la velocitat implica progrés, cada vegada més ciutats se sumen a un moviment que protegeix les matèries primeres i les tradicions i receptes del territori, que cataloga sabors que s’han abandonat pel camí i que advoca pel ritme lent com un dels majors plaers de la vida. No cal explicar gaire més si parlem, per exemple, de ciutats com Barcelona que, abanderada del moviment slow food, predica amb l’exemple complint al peu de la lletra el seu compromís. Així es demostra en racons foodie com el famós Flax & Kale.
Flax & Kale és moltes coses, però sobretot és un paradís de l’alimentació saludable on es demostra que la cuina sana també pot ser divertida. Sota un clar i marquetinià lema, “eat better, be happier, live longer“, Flax & Kale s’enorgulleix de ser el primer restaurant flexiterià d’Espanya. Si ets un foodie despistat encara no sabràs el que significa, però el concepte és bastant senzill.
Aquí tots els plats estan dissenyats pensant, no només en el pur plaer gastronòmic, sinó també en el seu valor nutricional. Un 80% de la seva oferta gastronòmica és plant-based i el restant 20% són receptes que inclouen peix blau. La carn, aquí, ni olorar-la, però sí pots assaborir tot un diccionari de termes d’allò més slow, com superaliments, sucs cold-pressed, biodinàmic i saludable. Entre els plats de la seva carta destaquen opcions tan saludables com les mini burgers de salmó o el curri vermell vegetarià, encara que això és només el principi, ja que entre la seva carta d’esmorzars, brunch, dinars i sopars, l’oferta gastronòmica és realment completa.
Molt sa, molt saborós, i amb una estètica tan atractiva com els seus plats, Flax & Kale té molt a agrair al camí que des de 1979 el porta aplanant Teresa Carles, l’alma mater del negoci i la dona que hi ha darrere de tota aquesta filosofia de vida slow: “volem ajudar amb el nostre petit granet de sorra perquè dia a dia la gent s’alimenti millor”. La gran majoria dels productes d’aquest restaurant vegetarià, que és tota una institució a la Ciutat Comtal, són de proximitat i ecològics. Piquillos amb brandada de tonyina i albergínia, coca de recapte o el seu arròs negre componen una carta tan senzilla com sincera que compleix rigorosament amb la filosofia slow, no només en els seus plats, sinó també en la seva forma de vida.
Treure profit de les verdures de temporada, de les carns de proximitat, dels peixos portats diàriament de la llotja i de les postres 100% artesanes. Aquest és el mantra del restaurant The Greenhouse, on els plats s’elaboren amb ingredients de la terra, frescos i saludables, incloent-hi les verdures heirloom, un concepte de verdures “relíquia”, que recuperen els sabors del passat. Arròs de Delta de l’Ebre, bou de mar i vainilla, tàrtar de gambes vermelles, raves, crème fraîche i vinagreta del seu cap o els saborosos espàrrecs blancs, pinyons i rovell d’ou són algunes de les creacions amb què el xef australià Damien Bolger es llueix en una mostra del seu domini del concepte que l’ha portat a abanderar el moviment slow a Barcelona. I encara que el menú ara és més reduït, i l’emplaçament ha canviat a la sala principal de l’Hotel Pulitzer, res ha canviat en la filosofia d’aquest restaurant que aviat reobrirà les portes.
Un sòlid compromís amb la sostenibilitat també implica la pràctica d’una agricultura neta que protegeixi la biodiversitat alimentària que enriqueix el patrimoni gastronòmic de les regions. I predicant amb l’exemple, ens colem ara en un dels espais més polivalents del centre de Barcelona. Woki Organic és moltes coses en una, però sobretot és un restaurant ecològic dins d’un mercat on comprar i menjar productes bio. La seva oferta gastronòmica és non-stop, sent tant àmplia com nutritiva, amb una cuina ininterrompuda amb pasta, hamburgueses, woks, amanides i fins i tot menjar vegà.
De temporada i proximitat
Molt honest, i també molt verd, és la següent parada en aquest recorregut pels temples slow de la nostra ciutat. Honest Greens, el que va ser vaixell insígnia de les tendències relaxades i de proximitat a Madrid, ha trigat un temps a obrir sucursal a Barcelona, encara que sens dubte està recuperant el temps. La filosofia d’aquest local situat al mateix cor de la ciutat no pot ser més clara, ni més honesta: “el nostre menjar és real; sempre de temporada, fresca, no processada i sense additius, conservants o sucres afegits. Ens agrada menjar aliments de proximitat i produïts responsablement, el que significa que donem suport als grangers, productors locals i artesans que utilitzen mètodes sostenibles”, expliquen des del restaurant. Un lloc on s’entesten a oferir a tothom la possibilitat de menjar bé, sentir-se bé i viure la seva millor vida. Amb manifestos així, qui no està disposat a prendre’s la vida, i el menjar, amb una mica més de calma?
Donem suport als grangers, productors locals i artesans que utilitzen mètodes sostenibles
Hetta, el nom significa calor en suec, fa al·lusió a una experiència gastronòmica que ofereix al comensal la possibilitat de triar entre diferents productes de temporada, a diferents temperatures. Rovell d’ou texturitzat amb pistatxo i cecina, salpicó fumat de cabra de mar o el seu deliciós humus de pastanaga completen una oferta gastronòmica que no comprèn cap misteri més enllà d’una matèria primera excel·lent, una oferta de vins naturals i un equip compromès amb la bona vida. Al cap i a la fi, ningú hauria de necessitar més a la vida.