Opinió

Del Delta al món

Restaurants com Xerta i Kintsugi mostren com haurien de ser sempre les fusions gastronòmiques: respectuoses, invisibles i avançades al seu temps

Alguns restaurants tenen la capacitat de projectar-se més enllà de les seves parets. Són espais on cada visita ofereix l’oportunitat de descobrir alguna cosa nova o d’evocar records oblidats. Un exemple és la combinació dels restaurants Xerta i Kintsugi, ambdós situats a l’Ohla Eixample. Aquests dos establiments recuperen sabors des de dues perspectives dialogants, les de les Terres de l’Ebre i el Japó, establint una conversa que fusiona ingredients i tècniques amb una filosofia compartida.

La reflexió d’aquest doble projecte liderat pel xef Fran López emergeix de l’observació del medi ambient, de la capacitat per sorprendre amb la reinterpretació d’ingredients tradicionals i de l’exploració de fusions que es desenvolupen gradualment, enriquint els sabors sense ocultar-los. No es tracta d’aferrar-se al passat sinó de recordar-lo, acceptant que un cranc blau ja és part del nostre patrimoni.

Així, al Xerta hi trobem muscleres que celebren les festes tradicionals, des del Renaixement fins a la captura de la tonyina vermella, així com elaboracions que es nodreixen del vent de Llevant. La seva fusió es manifesta de manera subtil, com en el cas d’un peix de la llotja de Sant Carles de la Ràpita farcit amb duxelles i alga nori (Bocuse traient el cap), un brou de kombu, uns ous madurats en miso o unes ostres amb soja i gingebre.

Aperitius del restaurant Xerta, situat a l’Ohla Eixample.

A pocs metres, el restaurant Kintsugi capgira aquest concepte oferint una cuina tècnicament japonesa però amb ingredients del Delta. L’arròs bomba deixa pas a l’arròs minori, de constitució nipona però cultivat a l’Ebre. També s’incorporen fermentats naturals com el sake, el miso i el koji, que ja creixen en terres catalanes gràcies al projecte artesà de Kenshô.

L’itamae Héctor Ribeiro, algú de qui sempre se n’aprèn molt, em va dir un dia una gran frase: “En molts llocs, més que fusió, el que hi ha és confusió”. Ell, però, no confon gens, sinó que crea elaboracions d’autor com l’aburi de tonyina Balfegó, el hosomaki d’anguila brassejada a l’estil kobayashi, l’ostra amb umami marí o el xapadillo d’unagi i navalla. El futur, aquí, està en conreus catalans que miren a orient.

Recentment, a més, ha incorporat un menú kaiseki, una de les pròximes tendències gastronòmiques de Barcelona. Es tracta d’una de les expressions més refinades de la cuina japonesa, un estil creat al segle XVI i vinculat als ryokans, que alguns teòrics defineixen com l’origen del menú de degustació que coneixem avui dia. Precisament aquest juliol obre un nou restaurant inspirat en el kaiseki d’estil Kioto i Ginza, Scapar, a càrrec del xef Kouichi Kuwabara.

L’itamae Héctor Ribeiro em va dir un dia una gran frase: “En molts llocs, més que fusió, el que hi ha és confusió”

En la meva última visita a l’Ohla Eixample, però, no només vaig aprendre sobre l’Ebre i el sol naixent, sinó també sobre la cultura del Yucatán. José Guadalupe Couoh, el head chef del grup i amb el maia com a llengua materna, és un referent mundial d’aquesta cuina amb sonoritats embriagadores. Plats com els papadzules, el tikin-xic, el mucbipollo o el poc chuc mostren que encara hi ha moltes sensibilitats culinàries per descobrir.

En les properes setmanes, a més, descobrirem el nou projecte que proposa Fran López al Time Out Market Barcelona, on continua el seu llegat de cuina del Delta amb un restaurant homònim obert els 364 dies de l’any. De moment, ha anunciat que tindrà plats com les ostres amb all negre o els llagostins de Sant Carles de la Ràpita, a més del seu famós caneló amb tòfona. Producte i tècnica que fan discurs sense confondre.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

L’aigua tornarà a brollar de les fonts de Barcelona en els pròxims mesos

La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“La investigació que es fa al Sincrotró Alba ens situa entre els millors del món”

Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El taller per als trens d’FGC que aniran a l’aeroport comença a aixecar-se a Alstom

L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

El BSC es connecta amb la innovació empresarial

En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…

9 d'abril de 2025