Del propòsit a l’acció: la inversió d’impacte a ‘Moments Estel·lars’

El 3 de juny, a la CASA SEAT, debatrem sobre el poder transformador que tenen les empreses per liderar la transició cap a un futur sostenible amb Esther Sarsa, sòcia de Miura Partners, i amb Belén Viloria, directora del moviment B Corp

La inversió d’impacte, aquella que a més d’un retorn econòmic busca un retorn social i de millora del planeta, protagonitzarà la pròxima edició del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, dedicat a donar visibilitat a aquells àmbits on la capital catalana sobresurt i que són motors de la projecció de la marca Barcelona. La sessió tindrà lloc el dilluns 3 de juny a les 18:30 h, a l’auditori de la CASA SEAT, i comptarà amb la participació de dues destacades expertes en la matèria: Esther Sarsa, sòcia de Sostenibilitat de Miura Partners, i Belén Viloria, directora Executiva de B Lab Spain i del moviment B Corp.

Amb el lema Del propòsit a l’acció. El rol fonamental de l’empresa per a un futur sostenible, amb Sarsa i Viloria, conversarem sobre el poder transformador que tenen les empreses per impulsar el canvi, establir un nou model econòmic i liderar la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que ha definit l’ONU. La jornada compta amb la col·laboració de CASA SEAT, Barcelona GlobalMust Media Group i Giny Barcelona i estarà conduïda pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira.  Per assistir com a públic a aquesta trobada organitzada per The New Barcelona Post és imprescindible reservar prèviament entrada. Per aconseguir-ne una, de forma totalment gratuïta, fes clic en aquest enllaç.

Per què són les empreses les que han de liderar el camí cap al futur sostenible i contribuir a resoldre els grans reptes globals? Com es pot ajudar les empreses a integrar la sostenibilitat des del sector de la inversió i el capital risc? Com ha evolucionat la inversió d’impacte els darrers anys? Quin rol juga Barcelona en aquest àmbit? Quin és el focus actual de la inversió d’impacte? Què és una empresa B Corp?

Aquestes són algunes de les preguntes que plantejarem a les pròximes convidades de Moments Estel·lars, en un context global caracteritzat per desafiaments polítics, socials, econòmics i mediambientals cada cop més complexos que situen les empreses i el seu impacte en l’entorn en el punt de mira. “Vivim en un moment crucial en què les empreses no només tenen l’oportunitat, sinó també la responsabilitat, de liderar la transició cap a un futur sostenible”, expliquen les fonts del sector consultades per preparar aquesta sessió. “D’acord amb el Pacte Mundial de Nacions Unides i la seva iniciativa Forward Faster —afegeixen—, ja anem tard en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i per això les empreses han de trepitjar l’accelerador per avançar en l’Agenda 2030 i contribuir mitjançant la seva activitat a la resolució de reptes globals, com el canvi climàtic, entre d’altres”.

A Europa, la pressió regulatòria per integrar els criteris ambientals, socials i de governança (ESG) a l’estratègia empresarial és cada cop més evident. En aquest sentit, les empreses han d’adoptar pràctiques més transparents i sostenibles, no sols com un compromís ètic, sinó també com una necessitat per adaptar-se a un entorn regulatori en evolució constant. N’és una bona mostra el Reglament de Divulgació de Finances Sostenibles, la Taxonomia Verda o els imminents estàndards de reporting que afecten totes les companyies.

“És fonamental reconèixer el poder transformador que tenen les empreses per impulsar el canvi i liderar amb l’exemple. Des de les grans corporacions fins a les pimes i companyies familiars, totes poden tenir un paper crucial en la transició cap a la sostenibilitat”, assenyalen els experts del sector.

Les firmes d’inversió o capital privat (private equity) com la barcelonina Miura Partners destaquen per la seva capacitat per catalitzar aquesta transformació. En comptar amb posicions de control accionarial, tenen la capacitat única d’influir en la gestió i en les decisions empresarials, facilitant la transició cap a pràctiques més sostenibles i responsables, ja sigui fomentant una gestió responsable i sostenible o bé invertint en companyies que tenen una activitat que redunda principalment en la consecució dels ODS.

En paral·lel, organitzacions com el moviment BCorp i B Lab Spain juguen un paper fonamental per marcar el camí i donar suport a les empreses en aquesta transició i contribució a resoldre reptes globals. A través de les seves guies, certificacions i accions col·lectives, ofereixen eines pràctiques i orientació perquè les empreses adoptin models de negoci més sostenibles i responsables, alineats amb els estàndards més alts en matèria social i ambiental, maximitzant la creació de valor social, ambiental i econòmic per a tots els públics d’interès. A Espanya ja hi ha més de 270 companyies B Corp a pràcticament totes les comunitats autònomes —Catalunya destaca amb 102 societats compromeses—, encara que són més de 10.000 les empreses que usen l’anomenada Avaluació d’Impacte B.

En resum, aquesta sessió del cicle Moments Estel·lars no sols ofereix una oportunitat per reflexionar sobre el paper de les empreses com a impulsors del desenvolupament sostenible, sinó també per explorar estratègies concretes per passar del propòsit a l’acció.

Esther Sarsa Miura
Esther Sarsa, sòcia de Sostenibilitat a Miura Partners.

Esther Sarsa, sòcia de Sostenibilitat a Miura Partners, acumula una experiència de més de 15 anys en aquest camp. Es va incorporar a Miura el 2021 després de treballar al Grup Danone (Directora de Sostenibilitat i Assumptes Públics), a The Boston Consulting Group, a Teach For All, i a la Fundación Empieza Por Educar. Ha estat pionera en nombrosos programes de gran impacte en àrees com ara el medi ambient, l’educació, la igualtat de gènere, la nutrició i la pobresa.

Sarsa posseeix un MBA per IESE Business School i per la UCLA Anderson School of Management, és Màster de Business Sustainability Management per la University of Cambridge, ha cursat l’Executive Program De Directiu a Conseller a l’IESE Business School, i és Enginyera de Telecomunicacions. A més, és membre de Women Action Sustainability, assessora a Roots for Sustainability i Ship2B i és professora de Màster de Transformació Social Competitiva a la Universidad Complutense de Madrid, entre d’altres.

Belén Viloria B Corp
Belén Viloria, directora executiva de B Lab Spain y de B Corp Movement.

Belén Viloria, directora Executiva de B Lab Spain i B Corp Movement és una apassionada del coneixement i la cultura, curiosa i compromesa amb l’impacte i la transformació social, als quals dedica tant la seva vida personal com professional. Llicenciada en Dret i Administració d’Empreses per ICADE, després de prop de 20 anys en grans corporacions, especialment a l’àmbit del gran consum, i més de 10 anys dissenyant estratègies, posicionament i nous models de negoci amb impacte social, ha estat treballant amb emprenedors socials i organitzacions enfocades a la transformació social i cultural, construint projectes de comunitats de canvi, innovació social a les empreses i xarxes col·laboratives. Abans d’incorporar-se al moviment B Corp, va dissenyar i liderar l’estratègia de transformació, reposicionament i revinculació amb la societat de la Creu Roja Espanyola.

Convençuda que el coneixement transforma entorns, comunitats i persones i ha d’arribar a tots els racons del món, des del 2012 és membre de TED i també membre del projecte TED’s Global Impact Network amb Skoll, sent una de les Ambaixadores TEDx al món. També contribueix a altres moviments globals d’alt impacte social com el Climate Reality Project, com a líder climàtica.

Membre del Consell Assessor del Clúster Hàbitat Eficient d’AEICE i Membre del Consell Assessor de l’Instituto Tramontana, Jurat dels Premis Princesa de Girona, Jurat dels Premis FUNDOS a la Innovació Social i dels Premis Fundación Mashumano, entre d’altres.