La 13a. edició de la Barcelona Design Week obre les portes amb un programa que inclou més de 130 exposicions, tallers, instal·lacions, markets, presentacions, inauguracions, conferències, documentals, jornades i festes, entre altres esdeveniments. A continuació recomanem algunes de les activitats més destacades:
1. Conferència inaugural d’Humberto Campana
El pròxim 5 de juny, la Barcelona Design Week obrirà l’edició amb un convidat molt especial: Humberto Campana, dels germans Campana ―un dels estudis més reconeguts i prestigiosos del disseny internacional. Campana parlarà sobre la seva forma d’entendre el disseny des d’Estudio Campana a través de les seves obres, en les quals sempre aflora la idea de transformació i reivindicació, que és justament el tema central de l’edició d’enguany: “Revalorar”. Humberto serà presentat per la periodista i comissària Ana Domínguez Siemens, amb qui mantindrà una conversa sobre alguns dels conceptes exposats durant la conferència.
2. Exposicions “BÀSICS”, “El millor disseny de l’any” i “Dissenyes o treballes?”
Un dels àmbits més esperats de la Barcelona Design Week és l’expositiu. Enguany obriran les seves portes el 5 de juny, i coincidiran així amb la jornada inaugural, “El millor disseny de l’any”, una mostra amb 500 peces dels guanyadors i finalistes dels diversos premis que atorguen les associacions del FAD en les diverses disciplines creatives, i “BÀSICS: Un passeig per qüestionar-nos”, un espai que, sota el guiatge de BCD, convida a repensar la societat actual per reconduir-la cap a un model més sostenible a partir de la crítica i de la consciència col·lectiva. Finalment, a partir del 9 de juny també estarà oberta al públic “Dissenyes o treballes?”, organitzada pel Museu del Disseny de Barcelona, que recull les transformacions del disseny gràfic des del 1980 fins al 2003. Totes tindran lloc al Disseny Hub Barcelona.
3. Barcelona Design Summit
Punt de trobada imprescindible entre el sector empresarial i el disseny per compartir coneixement i inspirar-se amb experts i professionals de diversos àmbits que participaran en dues jornades de conferències i un taller organitzats per BCD, els dies 6 i 7 de juny. En línia amb el tema de la BDW2018,“Revalorar”, s’han escollit dos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU de l’Agenda 2030 com a principals temes de debat i reflexió: per una banda, promoure el consum i la producció responsable i, per l’altra, construir ciutats i comunitats més inclusives, segures, resilients i sostenibles.
4. Tastadisseny: Festival de gastronomia i disseny de Barcelona
El Disseny Hub Barcelona serà l’escenari de la primera edició de Tastadisseny el 10 de juny, una jornada de disseny i gastronomia, dos mons que estan molt relacionats i que es retroalimenten. Els assistents podran gaudir d’un market amb degustacions, tallers i actuacions. Totes les activitats tractaran sobre el reaprofitament alimentari i les noves tendències en aquest terreny. També serà protagonista la instal·lació RR201, creada per Andreu Carulla per al Celler de Can Roca i el seu ambiciós projecte d’aconseguir un restaurant sense residus a través de l’ús del disseny.
5. Barcelona Districte Disseny: Poblenou i Gràcia
La BDW2018 s’estén per tota la ciutat, amb especial protagonisme a dos barris que destaquen pel seu potencial creatiu. Dissabte, 9 de juny, tindrà lloc la cita amb el Poblenou Districte Disseny, de la qual destaca la projecció d’una selecció de pel·lícules del Milano Design Film Festival; el Pavelló Internacional: Itàlia, a Palo Alto, que acollirà les exposicions “Ferri Taglienti” i “Grado Zero”, i la presentació de la instal·lació “Àgora urbana” al voltant de la xemeneia de l’antiga fàbrica Can Saladrigas, un homenatge a un dels elements del patrimoni arquitectònic més característics del barri. D’altra banda, l’11 de juny el programa d’activitats de Gràcia Districte Disseny, entre altres activitats, obrirà les portes d’alguns dels estudis de disseny i arquitectura més rellevants de Barcelona.
6. Premis de les associacions del FAD
Durant la Barcelona Design Week s’entregaran els premis de les associacions del FAD en les diverses disciplines creatives: el 6 de juny, els Premis MODA-FAD a les propostes més rellevants de l’any en moda; el 7 de juny, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, en el seu 60è aniversari; el 8 de juny, els Premis ADG Laus de Comunicació Visual; el 12 de juny, s’atorguen els Premis ArtsFAD a la creació artística i, finalment, el 14 de juny la BDW tancarà amb els Premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny.
7. LATENT. Dia del talent
Nou element que reuneix empreses que busquen talent, escoles que l’impulsen i joves que en tenen molt per oferir. “LATENT. Dia de talent” tindrà lloc el pròxim 13 de juny al Disseny Hub Barcelona durant tota una jornada que inclourà tallers en grup per descobrir habilitats en els quals joves, escoles i empreses treballaran conjuntament per resoldre un repte i conèixer les capacitats i motivacions mútues. També hi haurà converses sobre la incorporació dels joves al mercat laboral i espais d’oferta i demanda.
8. Assaig general 2018: “La rebel·lió dels objectes”
El FAD torna amb un nou assaig general, l’activitat que, a través del disseny, aborda cada any un tema de preocupació social. Sota el títol “La rebel·lió dels objectes”, l’assaig general d’enguany reflexionarà sobre els vincles afectius que tenim les persones amb les coses en la societat de consum actual. Es concretarà en dues activitats principals: un pròleg d’assaig el 7 de juny en format de conferència, i “La rebel·lió dels objectes”, un esdeveniment que inclourà una festa, un bodegó d’objectes i una exposició pública que tindrà lloc a Hangar el 9 de juny.
9. “Nou paisatge domèstic. BCN: 2018” Instal·lació de Mau Morgó
En el marc de l’Assaig General, l’artista i dissenyador experimental Mau Morgó crearà una instal·lació a la plaça de la Universitat del 5 al 9 de juny per convidar-nos a reflexionar sobre els nostres vincles amb la tecnologia i una de les seves conseqüències: la generació de residus. “Per repensar l’experiència domèstica del futur, hem dissenyat un lloc que s’avança en el temps, en què la tecnologia descartada i les deixalles electròniques es troben amb les estructures arquetípiques que hem anat construint durant milers d’anys. Aquestes deixalles seran tan accessibles que començarem a construir amb tecnologia per fugir-ne”.
10. “Disseny en família”
En el marc de la Barcelona Design Week, el Museu del Disseny organitza una nova edició de “Disseny en família”, un programa d’activitats dirigit a les famílies amb nens i nenes de fins a 12 anys, una invitació a la participació en una jornada lúdica en què es combinen jocs i tallers per fer de forma compartida, així com exposicions dirigides a tots els públics. Tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona els dies 9 i 10 de juny, d’11 a 18 h ininterrompudament.