El llibre recull la trajectòria de deu referents femenines en el marc de la Copa de l'Amèrica i de la primera edició de la seva categoria femenina, que “ha arribat per quedar-se”
Des d’esportistes d’elit i navegants oceàniques fins a capitanes i campiones olímpiques. El llibre Sentir la llibertat recull la història de deu dones que han trencat barreres en l’àmbit de la nàutica. A càrrec de la periodista Asun Paniagua, s’erigeix com un relat per donar visibilitat als avanços cap a la igualtat i la inclusió. A través de la trajectòria de les deu pioneres i referents, el llibre vol contribuir a posar en valor el paper que exerceixen les dones en tots els sectors, també en l’àmbit nàutic.
En una iniciativa promoguda per CaixaBank, aquestes deu històries han donat forma al llibre en el marc de la Copa de l’Amèrica, en la primera edició que comptarà amb una regata de dones. “La categoria femenina ha arribat per quedar-se”, ha proclamat la campiona olímpica i entrenadora de l’equip femení de Sail Team BCN, Mónica Azón.
En la presentació del llibre, que recull també la seva història, Azón ha confiat no només que la regata femenina tingui continuïtat, sinó també que Espanya pugui competir en la categoria absoluta en futures edicions de la Copa de l’Amèrica: “Espero que en la pròxima edició puguem fer història i estiguem en les tres categories”.
Sentir la llibertat repassa la trajectòria d’Azón fins a alçar-se com a medallista olímpica i entrenadora del Sail Team BCN, equip que agrupa tant la categoria juvenil com la femenina. No és l’única medallista olímpica inclosa en el llibre, que també discorre per les històries de Theresa Zabell, l’única espanyola amb dues medalles d’or olímpiques i actual presidenta de la Fundació Ecomar; la campiona olímpica i regatista del Sail Team BCN, Támara Echegoyen, i la doble medallista olímpica Natàlia Via-Dufresne. Ara com a responsable d’operacions d’aigua de la Copa de l’Amèrica, Via-Dufresne s’encarregarà d’organitzar l’entorn del camp de regates: “Des que Barcelona va ser designada com a seu de la competició, vaig tenir clar que volia estar involucrada d’alguna manera”.
El llibre també repassa la trajectòria de la capitana marítima de València, Elena Delgado; l’operadora del Centre de Coordinació Marítima de Barcelona, Lali Pujol; la primera dona a exercir de pràctic portuari a Espanya, Macarena Gil, i la capitana de marina mercant Pilar Pasanau. Actualment, Pasanau està preparant el seu pròxim repte: donar la volta al món en solitari amb un vaixell de 5,8 metres. Com ha explicat, començarà a Lanzarote fins a arribar a Antiga i, si troba el patrocini que està buscant, seguirà cap a Panamà per donar tota la volta al globus en una travessia que s’allargarà 15 mesos.
A més de recollir la història d’aquestes deu pioneres, el llibre inclou un possible últim capítol a través d’intel·ligència artificial
La primera espanyola a donar aquesta volta al món a vela sense escales, Anna Corbella, també relata la seva gesta al llibre, que es completa amb la història de la trajectòria d’Estíbaliz Amatriain, capitana i directora d’Operacions del Port Olímpic de Barcelona. Com ha recordat, el recinte portuari serà la base dels equips de la categoria femenina i de la juvenil, després d’una transformació del Port Olímpic que aspira a apropar-lo a la ciutadania amb més espai públic i gastronomia, i amb l’economia blava com a eix central.
A més de recollir la història d’aquestes deu pioneres, el llibre inclou un possible últim capítol, amb una peculiaritat: pot personificar-se utilitzant la IA. Amb aquest objectiu, ofereix una eina que genera una història sobre la base de diverses respostes de l’usuari, que ha de proposar els personatges, una trama i un desenllaç. El resultat final pot compartir-se, o bé descarregar-se en format eBook i fins i tot imprimir-se, agregant el nou capítol al llibre.
D’aquesta manera, la nova història pot unir-se amb la d’aquestes deu referents, que “han canviat el rumb i han traçat noves rutes cap a la inclusió i l’equitat en el món de la nàutica, tant esportiva com professional”, ha remarcat Paniagua. Segons la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, María Luisa Martínez, “totes elles són font d’inspiració i exemple de superació, coratge i esperit de lluita”. Recollir les seves històries pretén donar visibilitat a aquests referents per contribuir a l’impuls de noves pioneres, en el marc d’una Copa de l’Amèrica que s’emportarà la categoria femenina com a llegat de la seva edició a Barcelona.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…