Les dades ens diuen que vuit de cada deu dietes fracassen i els estudis ens expliquen per què: l’única dieta que realment funciona és aquella que és sostenible en el temps. Per aconseguir-ho hem de canviar algunes de les idees equivocades que tenim sobre què significa realment fer dieta i evitar caure en aquests errors.
- Pensar més en el pes que no pas en la salut. En general, una dieta ben feta ha de servir per sempre i no només per perdre pes durant un període de temps determinat. Canviem el xip: hem de menjar bé per guanyar salut i no per perdre pes: la pèrdua de pes ja arribarà. Això deixa espai per fer excepcions de tant en tant i ens permet no viure la dieta com una condemna.
- Passar gana. Una dieta ben feta, com que és per sempre, no ens fa passar gana, més aviat al contrari. Si tens gana fent dieta hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar i la dieta s’acabarà convertint en una tortura totalment innecessària.
- Intentar fer canvis dràstics de la nit al dia. Els canvis han de ser progressius i els hem d’anar interioritzant fins que es converteixin en hàbits que puguem seguir sense pensar; per tant, primer una cosa i després l’altra.
- Esforçar-se. No, no cal esforçar-se i això lliga amb el segon consell. Es tracta, en la mesura del possible, d’eliminar la força de voluntat de l’equació: qui vol estar esforçant-se contínuament per menjar bé? Si no pots evitar menjar galetes a la nit no les tinguis a casa i la teva necessitat d’esforçar-se haurà baixat de manera radical: en comptes de passar-te dues hores cada nit lluitant contra la temptació, fes un esforç puntual el dia que vagis al súper i no les compris.
- Pesar-nos massa sovint. Si bé el pes és un bon indicador, no ens dóna tota la informació. Podem perdre greix i guanyar múscul i acabarem pesant més, però tindrem un aspecte més prim. O podem perdre múscul i no greix, i acabarem pesant menys però no estarem sans. El pes és un element més, així que és millor no obsessionar-se per aquesta qüestió.
- Fer dietes miracle. Dieta de la carxofa, dieta dels colors o dieta detox… La dieta per perdre pes ja està inventada des de fa molts anys i és una que un expert haurà dissenyat específicament per a nosaltres. Cada persona té un metabolisme, hormones, hàbits, necessitats i preferències diferents. Per tant, el que li ha servit al meu veí potser no em serveix a mi. Segur. Una dieta miracle ens assegura tres coses: manca de nutrients i, per tant, de salut, una pèrdua de pes massa ràpida i l’efecte rebot amb quilos de més un cop deixem la dieta.
- Buscar pèrdues de pes massa ràpides. Les millors dietes són les que promouen una pèrdua de pes lenta i gradual, d’entre 500 g – 1 kg a la setmana com a molt. Si en perdem més, és bastant probable que quan deixem la dieta arribi el temible efecte rebot. En general, una pèrdua de pes superior a 1 kg a la setmana només és recomanable per a persones amb obesitat de risc o esportistes sota estricte control d’un professional.
- Fiar-ho tot a les calories. Tot i que per aprimar-se s’han de tenir en compte, les calories no són, ni molt menys, el més important. Pensar només en calories ens pot portar a menjar productes ultraprocessats baixos en calories però insans, com alguns productes light, o a evitar menjar productes molt sans però rics en calories com els olis, l’alvocat o la fruita seca.
- No menjar prou nutrients. Si restringim les calories, podem reduir dràsticament la quantitat i la qualitat de nutrients. És fàcil caure en desequilibris que ens poden portar problemes de salut: manca de calci, ferro, vitamines, etc.
- No fer activitat física. L’activitat física és el complement perfecte per a la dieta, ens ajuda a millorar la composició corporal i a millorar infinitat de paràmetres de salut. Fer exercici cardiovascular és important, però no menystinguem els exercicis de força (peses o treball amb el propi pes corporal): els estudis ens diuen que contribueixen a la salut general del cos –per exemple, poden millorar l’absorció de calci als ossos– i que ens ajuden a perdre greix amb més rapidesa.