A Barcelona li agrada jugar. Ho demostra el seu ecosistema vinculat als videojocs, la seva participació en competicions d’abast internacional, i també el seu paper en formats més tradicionals però igual de populars, com els jocs de taula. És en aquest context en el qual s’emmarca l’activitat de Devir, multinacional enclavada a Barcelona des de fa un quart de segle i que disposa d’un catàleg de més de 300 jocs de taula. Entre ells, despunten títols icònics com Catan o Carcassonne, i centenars de producció pròpia, molts dels quals han estat llicenciats a tot el món.
L’editorial multinacional, amb seu operativa a Barcelona i pertanyent a un grup d’origen brasiler, va facturar l’any passat 17 milions d’euros, la qual cosa va implicar un increment del 12% respecte a l’any anterior. Per a aquest any, preveu un creixement també del voltant del 10% en aquesta divisió de jocs amb segell barceloní, amb unes xifres empeses en part per jugadors que es van endinsar en aquest àmbit durant la pandèmia. Tot i l’origen brasiler del grup, “les decisions estratègiques i les decisions creatives en la divisió de jocs es prenen de manera global des de l’oficina de Barcelona”, com destaca l’International Communication Manager de Devir, Benja Amorín.
En global, Devir compta amb nou oficines a tot el món, que sumen 200 treballadors. En concret, la capital catalana compta amb una plantilla de 30 professionals, que inclouen a directius destacats de la companyia: “La majoria de les seves figures globals operen des de Barcelona”. Per continuar creixent des de la ciutat, Devir ha canviat recentment d’oficina a Barcelona, i s’ha reubicat al carrer Muntaner amb Via Augusta. “La companyia està en constant creixement”, remarca Amorín. De fet, el grup en el seu conjunt ha mantingut un ritme de creixement anual del 20% des del 2020.
L’origen de Devir se situa al Brasil el 1987, quan un grup d’aficionats al còmic americà van decidir aparcar les seves carreres com a enginyers informàtics per apostar pel que era llavors el seu hobby. L’empresa va començar editant còmics i jocs de cartes col·leccionables, i no va trigar a obrir oficina a Barcelona. Va ser en aquesta en la qual es va fer una aposta decidida pels jocs de taula.
“La divisió de jocs de taula va anar creixent des de la ciutat, i s’ha convertit en una activitat principal de la companyia”, destaca Amorín. “Des de llavors, portem 25 anys creant jocs de taula i de rol des de la ciutat”. La firma multinacional celebrarà aquests 25 anys d’activitat com a editora de jocs de taula des de Barcelona amb un programa d’activitats, entre les quals destaca un esdeveniment amb els creadors dels jocs de taula més representatius de l’empresa, com el de Carcassonne i Sushi go.
Recentment l’empresa ha sumat un nou joc al seu catàleg, que té precisament Barcelona com una dels seus protagonistes. Amb el nom de Cities, el joc representa “una aposta editorial molt forta, ja que és accessible per a tota mena de públic”, la qual cosa permetrà avançar en el creixement i la internacionalització del grup, segons Amorín.
El joc consisteix a millorar una de les grans ciutats del món, Barcelona entre elles. “El jugador es converteix en un mestre arquitectònic que ha d’urbanitzar una de les vuit ciutats del joc”, explica Amorín. La ciutat de cada partida es tria a l’atzar entre la capital catalana, Sidney, Venècia, Nova York, Rio de Janeiro, Lisboa, Ciutat de Mèxic i Buenos Aires.
“Totes són ciutats representatives de Devir”: Nova York i Sidney venen de les ciutats de residència dels dos creadors del joc, Steve Finn, Phil Walker-Harding, mentre que altres disposen d’oficina de l’empresa, i Barcelona destaca com a epicentre de la creació dels jocs de la firma. Amb partides curtes, d’una mitja hora de durada, els jugadors han de construir la ciutat en funció de les característiques que marca el joc: a Nova York, per exemple, li agraden els gratacels; a Barcelona, les rambles.
Precisament a pocs metres de La Rambla, Devir presentarà aquest dimarts el seu nou joc de taula, que permet viure l’experiència de ser una estrella del rock dels anys 70. Els jugadors es traslladen a l’època daurada del rock mitjançant assajos, concerts i la promoció de la banda per a portar-la fins a la fama. Amb el nom de Rock Hard 1977, el joc ha estat creat per Jackie Fox, exbaixista de The Runaways, la primera banda de rock formada únicament per dones i que va fer ballar amb temes com Cherry Bomb.
El joc es presentarà al Guitar Legends Hall i també al DAU Barcelona. El festival, que se celebrarà a Fabra i Coats aquest cap de setmana amb accés gratuït, convidarà a jugar amb jocs de taula i tradicionals però també amb noves propostes. En la seva tretzena edició, la cita aspira a consolidar-se com el referent dels jocs de taula no només a la ciutat, sinó més enllà, explorant nous horitzons i formats des de Barcelona.