El museu canviarà les seves col·leccions permanents, acollirà residències de recerca i estrenarà una botiga
La Plaça de les Glòries està ultimant una profunda transformació per reivindicar una centralitat que durant dècades va quedar tapada per massa cotxes i embussos molestos. Com a nou pulmó verd de la ciutat, teixirà noves relacions amb el seu entorn, obrint una nova oportunitat perquè el Disseny Hub (DHUB) aconsegueixi trobar el camí perquè els barcelonins se’l facin seu. Amb la fi de les obres d’aquest gran espai públic a l’horitzó, el DHUB arriba al seu desè aniversari concretant el canvi de rumb en el qual porta immers des de fa uns anys, amb un exercici carregat de canvis que han d’afermar la seva posició com “la gran casa del disseny” i completar el triumvirat de la cultura contemporània juntament amb el Macba i el CCCB, segons explica el seu director artístic, José Luis de Vicente, qui creu que aquesta disciplina avui dia ha de servir per “desenvolupar estratègies per a la supervivència i la producció de nous mons”.
“Per a mi, el Disseny Hub ha de funcionar com una institució social d’emergència, amb un conjunt de recursos i eines per abordar les grans incògnites del nostre temps des de la cultura, no només de pensar i de parlar, sinó de fer i d’especular com podrien ser les coses”, defensa De Vicente. Amb una col·lecció formada per més de 80.000 objectes —només 2.000 estan exposats—, el museu renovarà enguany les seves col·leccions permanents per avançar cap a la seva conversió en “un laboratori d’especulació ciutadana, públic i obert a tothom, per poder construir nous futurs des de la nostra memòria compartida”.
“Quan es va inaugurar aquest edifici l’any 2014 va haver-hi un gran projecte que totes les col·leccions de disseny i arts decoratives de la ciutat estiguessin juntes per primera vegada sota el mateix sostre. Es van presentar separades per disciplines i cronològicament. Ja no llegim així l’impacte del disseny, com una única història lineal, sinó com una multiplicitat d’històries, episodis i capítols, on coses que fa deu anys podien semblar anecdòtiques es revelen ara com a molt importants per parlar de descolonització, crisis climàtiques i nous materials”, assenyala l’investigador cultural, qui anteriorment ha estat fundador i director artístic del Sónar+D, cofundador del festival d’Arquitectura Model i comissari del festival LlumBCN. “Barcelona té la capacitat d’apostar sempre per ser laboratori, és una cosa que té molt ficada en el seu ADN. És un privilegi que tinguem una casa com aquesta a la ciutat i, a més, situada en la seva gran cruïlla i el seu nou centre simbòlic. No hi ha cap espai com aquest en el sud d’Europa dedicat a la lectura contemporània i la mirada cap al futur des del disseny, l’arquitectura, l’urbanisme, la tecnologia, la innovació i el mitjà digital”, remarca.
“Barcelona té la capacitat d’apostar sempre per ser laboratori, és una cosa que té molt ficada en el seu ADN. És un privilegi que tinguem una casa com aquesta a la ciutat i, a més, situada en la seva gran cruïlla i el seu nou centre simbòlic”
En aquesta línia, el DHUB incorporarà un laboratori d’idees, on s’obriran residències de recerca per repensar els problemes que afronta la societat. “A mi la idea de hub que m’agrada és la de connector, com una interfície a on pots endollar coses diferents entre si. El nou espai servirà per connectar la comunitat científica amb la comunitat cultural, els dissenyadors, els arquitectes i els artistes”, exposa De Vicente. Se situarà en un espai que va quedar tancat i sense ús quan es va acabar de construir l’edifici l’any 2013, que es veu des de l’entrada pel carrer Ávila, al costat de la cafeteria. Originalment, aquest espai havia de ser un restaurant, però va acabar quedant buit. Amb una superfície de 800 metres quadrats repartida en dues plantes, les obres van començar l’any passat i es preveu que es pugui inaugurar pròximament.
No serà l’única nova peça que tindrà el DHUB amb motiu del seu desè aniversari. També incorporarà una botiga dedicada al disseny, en un espai que es troba després de l’entrada de l’edifici per la Plaça de les Glòries, anteriorment destinada a esdeveniments: “Serà la primera gran llibreria de Glòries i, d’alguna manera, un nou gran espai social i públic existeix també quan hi ha una llibreria”. La seva obertura està lligada amb la finalització de les obres de connexió del tramvia i remodelació de la plaça.
En aquest sentit, la nova estació de metro serà una altra pota del Disseny Hub, ja que una de les seves sortides donarà directament al seu interior. “Es transformarà així en un museu carrer. Se sentirà tan propi que hi haurà gent que l’utilitzarà només per transitar. Quan surtis, mai et quedarà del tot clar a partir de quin moment deixes d’estar al metro i comences a estar en un museu”, indica De Vicente. “La gent considera una institució cultural, per definició, moltes vegades una cosa intimidatòria, i, a més, la nostra arquitectura és molt rotunda, de gran escala. Crec que poder entrar directament als seus budells, sense ni tan sols haver arribat a veure la seva pell exterior, serà molt interessant”, afegeix.
Aquesta nova línia argumental s’acompanyarà amb el fet d’unificar sota un únic concepte tot el que passa a dins de l’edifici, el Disseny Hub, deixant enrere la separació entre Museu del Disseny i Disseny Hub. De fet, De Vicente va ser nomenat fa gairebé un any com a director del Museu del Disseny, càrrec que ara ha estat substituït pel de director artístic del DHUB. Està acompanyat per Mireia Escobar com a directora executiva del Disseny Hub.
La vagina és l’òrgan de l’aparell genital femení que connecta l’úter amb l’exterior del cos.…
Antonio Carmona és molt conegut entre els periodistes catalans. Durant els últims anys ha estat…
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…