Social Stories

Dinder Club, la primera ‘app’ de cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual

Potencials usuaris i entitats han col·laborat en el desenvolupament de l'aplicació, pionera a nivell mundial i nascuda a Barcelona

No ha de sobreestimar-se el poder de les sobretaules; poden donar per a molt, fins i tot per a idees revolucionàries. Va ser precisament en una xerrada després de les postres quan va sorgir la llavor d’un projecte pioner a nivell mundial gestat des de Barcelona: la primera aplicació mòbil de cites i plans dissenyada amb i per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Un comentari d’un amic de l’ara director general del projecte, Max Roures, va ser l’origen d’una iniciativa que s’ha gestat durant tres anys. Roures, que llavors ja desenvolupava apps amb el seu germà, explica que un amic en comú amb discapacitat tenia problemes per relacionar-se en aplicacions de socialització. “Hauries de fer un Tinder per a mi”, va suggerir. L’informal comentari va posar en marxa els engranatges de la maquinària que ha desembocat en aquesta iniciativa, que va més enllà de la pròpia app.

Roures no va deixar escapar el comentari. Va investigar amb el seu germà projectes similars a tot el món, i van constatar que no existien iniciatives semblants. Es van proposar llavors desenvolupar una app dirigida a persones amb discapacitat per potenciar les seves relacions amoroses i d’amistat. Inicialment van preveure impulsar-la purament com una app de cites, però finalment van optar per incloure també plans socials, a proposta del propi col·lectiu. Roures ho ha explicat després de la presentació de Dinder Club, en un acte amb el Conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, conduït per Mònica Terribas. La participació de la periodista no ha estat casual: el seu fill va ser l’autor del comentari que va desencadenar el procés que ha culminat amb el llançament de l’aplicació.

L’app garanteix la seguretat a través d’un accés restringit: ningú pot registrar-se pel seu compte, sinó que ha de canalitzar-se a través d’entitats socials

La col·laboració de persones amb discapacitat i d’entitats ha estat clau en el procés de desenvolupament, que s’ha allargat uns dos anys. El resultat? Una aplicació tant per a cites com per a plans socials, que s’ofereixen en un entorn segur per als seus usuaris. “Estem en un entorn molt protegit”, explica un dels seus usuaris, Héctor Roura. Malgrat que l’app es va llançar recentment, Roura ha col·laborat en el desenvolupament de l’aplicació i l’utilitza des de fa un any. De la mateixa manera ho ha fet la també usuària Montse Lamarca, que ha contribuït en el disseny i funcionalitat de l’app. Tots dos coincideixen que els plans conjunts són la seva opció preferida de Dinder Club, i posen en valor que es tracta d’un entorn segur.

Aquesta seguretat es garanteix a través d’un accés limitat a l’aplicació. Ningú pot registrar-se pel seu compte, sinó que qui vol fer-ho ha de canalitzar-ho a través d’entitats socials. Així, qui vol unir-se ha d’acudir a la seva entitat de referència i sol·licitar formar part de la comunitat de Dinder Club. I aquí no acaba el procés: l’entitat realitza un qüestionari de perfil i, després, un test sobre sexoafectividad. El motiu? Evitar que l’app posi en contacte a persones amb pocs coneixements sobre aquest àmbit amb altres que sí que els tinguin, per a garantir relacions equilibrades.

En el cas de no disposar dels coneixements bàsics sobre sexoafectividad, Dinder Club no queda descartat, sinó que ofereix cursos formatius als potencials usuaris. Des que es va llançar fa tres setmanes, ha comptabilitzat 120 usuaris, i compta amb persones a l’espera que les seves entitats realitzin tots els tràmits per a poder formar part de la comunitat. En total, actualment participen 45 entitats que donen entrada a nous membres del club.

Grup d’usuaris de Dinder Club participant en un dels plans proposats.

I l’aplicació “no és només per buscar parella, sinó per a participar en plans i activitats”, ressalta Roures. Van afegir aquest objectiu al projecte després que el sol·licitessin persones amb discapacitat amb les quals han desenvolupat Dinder Club, i es proposen diversos plans pels caps de setmana. Cadascun d’ells compta amb un dinamitzador, i es dissenyen per potenciar les relacions d’amistat entre els usuaris: “Coneixes millor a altres persones jugant a les bitlles que entorn d’una taula”. 

El projecte promou també un “primer club social per a persones amb discapacitat”, un nou centre cultural físic que obrirà a finals de 2024

L’aplicació, amb una interfície molt intuïtiva, no serà l’únic element de Dinder Club. El projecte va més enllà, i es complementarà amb un espai físic en el qual podran tenir lloc aquestes interaccions socials i en el qual també s’oferiran formacions i activitats com ioga i futbol. L’espai se situarà en el Mercat de Les Corts, i disposarà de 1.000 metres quadrats que inclouran un restaurant. “Serà el primer club social per a persones amb discapacitat”, un nou centre cultural que obrirà a finals de 2024.

L’app és gratuïta, i comptarà amb una versió premium a mesura que creixin els usuaris, especialment per fer front a l’augment de dinamitzadors que previsiblement requerirà l’equip. “Quants més usuaris, més estructura”, resumeix Roures. El director general es confessa profundament optimista: augura que aconseguiran 2.000 usuaris l’any vinent. Les xifres, no obstant això, són secundàries en aquest cas: es tracta d’una iniciativa necessària i esperada pel col·lectiu, com així reflecteix el missatge amb el qual Dinder Club s’ha llançat al mercat: “Ja era hora”.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024