“Dins del sector de la construcció, o ets sostenible, o no seràs”

El saló de la construcció de Fira de Barcelona creix un 50% en superfície en una edició en la qual preveu congregar a més de 300 expositors i 600 empreses i en la qual posarà el focus en la innovació i en la sostenibilitat

El recinte Gran Via de Fira es convertirà en l’epicentre de la construcció a Espanya amb el saló Construmat del 21 al 23 de maig. Amb un creixement de superfície d’un 50% respecte a l’edició anterior, exposarà les últimes solucions i propostes relatives al sector en més de 10.000 metres quadrats, posant la sostenibilitat i la innovació en el punt de mira.

El saló exercirà d’aparador del sector de la mà de més de 300 expositors i 600 empreses, en una edició que preveu atreure prop de 22.000 visitants, superant els més de 15.000 que va congregar en la passada edició. Així ho ha avançat a The New Barcelona Post Xavier Vilajoana, president del saló i de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que preveu que Construmat mantingui aquesta tendència de creixement en les futures edicions.

—El creixement del 50% de l’edició d’enguany sembla tota una declaració d’intencions.

—Enguany creixem tant en quantitat com en qualitat, i la voluntat és continuar creixent en les pròximes edicions, i poder competir de nou amb grans salons internacionals. De fet, la intenció és fer l’any vinent una edició encara més gran. Volem seguir en aquesta direcció, i tornar a celebrar el saló cada dos anys quan dupliquem la mida respecte a l’actual.

—Com s’aconsegueix aquest creixement?

—Sobretot a partir del boca-orella: quan s’organitza un saló, el més important és que els expositors i visitants surtin satisfets i que així ho transmetin. Després de la crisi immobiliària, va haver-hi edicions en les quals el saló no sabia molt bé on situar-se. La passada edició vam decidir tornar a l’origen després de la pandèmia, amb l’objectiu de que el sector pogués mostrar les seves novetats i tot el que havia estat treballant a la seva sala de màquines els últims anys, sobretot en els àmbits de la sostenibilitat i l’eficiència.

—Aquesta retorn a l’origen ha atret també més empreses internacionals?

—També hem crescut i esperem continuar creixent en aquest àmbit. Comptem amb expositors i empreses internacionals i multinacionals de tot el món, des d’Europa fins a Amèrica, passant per Àsia i el nord d’Àfrica. És més, aquesta és la primera edició que se celebra amb un país convidat, i en aquesta ocasió s’ha escollit Marroc. La seva relació comercial amb Espanya i l’organització conjunta del Mundial de Futbol 2030 ens van portar a pensar que aquesta era una edició immillorable per a convidar el Marroc.

Construmat comptarà amb 300 expositors i 600 empreses en 10.000 metres quadrats.

—Aquesta serà també la primera edició en la qual hi haurà un corner dedicat a empreses tecnològiques vinculades al sector.

—Per primera vegada tindrem un espai per a proptechs, en el qual més d’una vintena d’empreses mostraran com la tecnologia va per davant i com s’avança a les necessitats del nostre sector.

—I quines són les tendències i les innovacions que donen resposta a aquestes necessitats?

—La tecnificació, la digitalització i la industrialització han anat guanyant molt terreny en el sector durant els últims anys. Tant és així que no es construeix en absolut com es construïa fa 40 o 50 anys. La descarbonització, l’economia circular, la reutilització de materials i edificis de consum zero són mostres de l’avanç cap a la sostenibilitat. Ara, dins del nostre sector, o ets sostenible o no seràs; és una obligació.

Durant els propers anys, serà més habitual la construcció amb materials més sostenibles, com la fusta i el formigó reciclat

—Quines implicacions han tingut aquests canvis en el sector i la societat?

—Entre altres elements, la industrialització ha facilitat la incorporació de mà d’obra femenina en el sector, on les dones són presents en prop d’un 12%. Aquesta incorporació s’està produint sobretot en càrrecs directius i intermedis, i no a peu d’obra, on costa més. En aquest àmbit, intentem atreure tant a personal femení com masculí, perquè no s’està produint una renovació de la mà d’obra.

—I com s’atrau a nous treballadors?

—Fem molta pedagogia de les bondats del nostre sector, sobretot cap a joves que s’incorporen al mercat laboral. Tractem d’arribar al treballador del futur mitjançant iniciatives com campanyes informatives.

El saló Construmat se celebrarà del 21 al 23 de maig al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

—Com serà el panorama per a aquest treballador del futur?

—La construcció serà un sector amb molta activitat. Les necessitats a nivell residencial i d’infraestructures existeixen. Les ciutats es van ampliant i estem a un ritme de producció més baix del que necessitem. A més, tenim per davant un repte majúscul: la rehabilitació d’un parc immobiliari molt madur.

—I com seran aquests habitatges i ciutats del futur?

—Serà habitual la construcció amb materials més sostenibles, com la fusta i el formigó reciclat. Veig ciutats en el seu conjunt molt més sostenibles, amb nivells de consum molt baixos, que s’acostaran al consum zero i que podran generar la seva pròpia energia. Ja veurem molts d’aquests elements a Construmat, i és que som un saló de present i de futur.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024