La ‘startup’ encara una fase final de certificació mèdica del seu mecanisme biònic, amb la previsió de començar a comercialitzar-lo a finals de 2025 i d'arribar als 500 milions en vendes el 2031
El pare de l’Iván Martínez va patir un ictus fa deu anys, i va quedar amb un lateral del cos afectat. Mai tornaria a caminar, segons els metges, i la família va començar a buscar sistemes més enllà de la cadira de rodes. Va ser així com es van endinsar en el món de la robòtica, dels exoesquelets i les pròtesis: hi havia multitud d’artefactes al mercat, però cap indicat per a la situació del seu pare.
“Existien aparells per aixecar-se i caminar; la tecnologia estava allà, però estava pensada sobretot per a lesions medul·lars, quan el problema ve d’un punt del cos cap avall; en el cas de l’ictus, el problema és lateral, i aquests sistemes no podien ajudar el meu pare”, rememora Martínez. Amb la tecnologia disponible però sense que s’apliqués al seu cas, Martínez es va decidir a posar en pràctica el que havia après 20 anys enrere durant la carrera d’Enginyeria Mecànica per adaptar els dispositius perquè el seu pare tornés a caminar.
L’actual CEO de Robopedics va rescatar els seus coneixements d’enginyeria mecànica per posar-los al servei del projecte. Martínez, que fins llavors havia exercit funcions en àrees d’operacions, supply i qualitat, va començar a focalitzar el seu temps lliure a aquest propòsit: “Vaig recórrer congressos, consultores i empreses de robòtica, i vaig dedicar-hi moltes hores de treball i de research casolà, amb molta prova i molt error també”. Durant uns cinc anys, Martínez no va escatimar en materials, viatges ni electrònica per avançar en la seva determinació, a la qual va destinar més de 30.000 euros de la seva butxaca en aquesta etapa.
Martínez va estar esprement el seu temps per materialitzar el projecte, però va arribar 2020, i el seu pare va morir durant la pandèmia. Amb la seva pèrdua, Martínez es va quedar amb anys de treball i amb la tecnologia que havia desenvolupat. Tot i que ja no podia servir per al seu pare, sí que podia ser útil per a milions de persones en la seva situació. “Va ser llavors quan vaig conèixer els meus socis, i vam decidir crear l’empresa”, que Martínez va fundar al costat de Marc Serra i a Dionís Guzmán el 2021. Un any després, la startup va tancar la seva primera ronda de finançament i, al següent, la segona. En total, ha aixecat prop de dos milions d’euros, amb els quals ha acabat el desenvolupament del dispositiu biònic que permet caminar als afectats per seqüeles d’un ictus, com l’hemiplegia i les dificultats per moure’s.
Ara, Robopedics està immers en una tercera ronda, la que li ha de permetre treure al mercat el seu dispositiu Awake. “Com es considera un dispositiu mèdic, hem de passar per tot un procés regulador de certificació”, explica Martínez. La startup, que compta amb un equip de vuit persones i amb advisors experts en diverses disciplines, encara aquesta “fase final” amb la previsió de sortir al mercat a finals d’aquest any.
La intenció de Robopedics, a més, és que Awake surti al mercat amb un preu assequible i amb facilitats de pagament. “Dispositius que permeten tornar a caminar en altres casos ronden els 100.000 euros, i nosaltres sortirem per uns 15.000”, assegura Martínez. L’objectiu és arribar al màxim d’afectats possible, i que puguin canviar la cadira de rodes pel dispositiu per moure’s dins de casa, per guanyar autonomia i eliminar problemes que poden derivar-se del fet de no caminar, com dolors crònics, úlceres de pressió i dificultats cardiovasculars. Per facilitar-ho, el dispositiu s’ha dissenyat amb un pes reduït —de sis quilos, enfront dels prop de 20 que pesen altres artefactes similars per a altres condicions— i s’adapta a cada pacient. Per permetre-li caminar, li proporciona la força que necessita el genoll i el maluc de la meitat del cos afectada, i reforça l’altra amb un bastó quadrípode que permet que l’usuari es recolzi i controli el dispositiu.
En un context en el qual a Espanya hi ha unes 100.000 persones amb impossibilitat de caminar després d’un ictus i que a nivell mundial aquesta xifra ascendeix a uns 20 milions, Robopedics ofereix l’única solució dissenyada per a aquest segment concret: “No hi ha cap altra opció a nivell internacional”, assegura Martínez. Així, encara que la health tech començarà a comercialitzar el seu dispositiu a Espanya el 2025, té la mirada posada en el mercat global. L’objectiu de la startup és arribar a 2027 amb presència a França i el Regne Unit, i després continuar creixent a nivell internacional. Amb una estimació: arribar als 500 milions d’euros en vendes el 2031.
Per arribar als seus potencials usuaris, Robopedics es dirigirà directament als afectats i a les seves famílies en una primera fase, i en una segona oferirà el seu dispositiu a hospitals també com a eina de rehabilitació. La startup, que es planteja en un futur adaptar la seva tecnologia a segments com el de la gent gran, té un acord de producció d’Awake amb Mondragón Corporació en cas d’adquirir una escala industrial significativa. No obstant això, en una primera fase, el dispositiu es fabricarà a les instal·lacions de Robopedics del Prat de Llobregat: “Tenim una capacitat instal·lada de fins a mil dispositius a l’any”, que esperen a tancar la fase de la certificació per sortir al mercat.
El programa de celebracions comença divendres i dissabte amb dos concerts de Love of Lesbian
L'empresa preveu incorporar un centenar de treballadors al centre, el primer que obre fora d'Alemanya
El conveni per a la connectivitat viària i ferroviària del port preveu anualitats des d'aquest…
La històrica sala, que aviat farà 100 anys, reobre com a únic teatre de Barcelona…
El muntatge, que també es pot veure al Ambassador Theatre de Nova York, compta amb…
Aquell jove hortolà anomenat Joan ja apuntava maneres. Des de les seves terres del Maresme,…